PrzepisOd razu zrób podwójną porcję. Sałatka, która ekspresowo znika ze stołu

Od razu zrób podwójną porcję. Sałatka, która ekspresowo znika ze stołu

Kuchnia grecka to nie tylko sałatka z oliwkami i fetą, mousaka, souvlaki czy sos tzatziki. To także... przepyszna sałatka ziemniaczana, którą kojarzylibyśmy raczej z kuchnią naszych zachodnich sąsiadów. Grecy przygotowują jednak swoją sałatkę inaczej niż Niemcy. Zamiast sosu majonezu, podlewają ją sporą ilością oliwy. Stawiają również na inne dodatki. Jakie? Przekonajcie się sami.

Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

08.08.2023 09:46

Grecka sałatka ziemniaczana jest szybka do zrobienia, sycąca i bardzo aromatyczna. Na liście składników znajdziemy m.in. ser feta, kapary i solidną porcję koperku. Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, letni obiad czy jako dodatek do dań z grilla. Koniecznie wypróbujcie przepis.

Ta prosta i aromatyczna grecka sałatka ziemniaczana stała się ostatnio naszym ulubionym daniem obiadowym. Młode ziemniaki, feta, kapary, dużo świeżych ziół i najprostszy winegret cytrynowy. Idealny letni lunch lub lekka kolacja. Mam absolutną obsesję na punkcie kopru w tym połączeniu — zachwyca się Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami.

Na blogu znajdziecie również świetny przepis na zupę z cukinią.

Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • 4 łyżki greckiej oliwy extra virgin lub więcej
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 100 g greckiej fety
  • 1 szalotka bananowa lub 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki solonych kaparów
  • 3 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Kapary opłucz z soli i zostaw na sitku do odsączenia. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie – około 20 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Na dnie dużej miski wymieszaj oliwę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Przekrój ziemniaki na pół i wrzuć do miski. Obierz i drobno posiekaj czerwoną cebulę, a następnie dodaj ją do ziemniaków wraz z kaparami, posiekanymi ziołami i sporą ilością czarnego pieprzu. Dodaj pokruszoną fetę.
  4. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu, jeśli to konieczne.
  5. Odstaw na co najmniej 20 minut, aby smaki się przegryzły. Możesz schłodzić w lodówce.

Wybrane dla Ciebie