Od razu zrób podwójną porcję. Sałatka, która ekspresowo znika ze stołu
Kuchnia grecka to nie tylko sałatka z oliwkami i fetą, mousaka, souvlaki czy sos tzatziki. To także... przepyszna sałatka ziemniaczana, którą kojarzylibyśmy raczej z kuchnią naszych zachodnich sąsiadów. Grecy przygotowują jednak swoją sałatkę inaczej niż Niemcy. Zamiast sosu majonezu, podlewają ją sporą ilością oliwy. Stawiają również na inne dodatki. Jakie? Przekonajcie się sami.
08.08.2023 09:46
Grecka sałatka ziemniaczana jest szybka do zrobienia, sycąca i bardzo aromatyczna. Na liście składników znajdziemy m.in. ser feta, kapary i solidną porcję koperku. Ta sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, letni obiad czy jako dodatek do dań z grilla. Koniecznie wypróbujcie przepis.
Na blogu znajdziecie również świetny przepis na zupę z cukinią.
Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 4 łyżki greckiej oliwy extra virgin lub więcej
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 100 g greckiej fety
- 1 szalotka bananowa lub 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki solonych kaparów
- 3 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- czarny pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Kapary opłucz z soli i zostaw na sitku do odsączenia. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie – około 20 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Na dnie dużej miski wymieszaj oliwę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- Przekrój ziemniaki na pół i wrzuć do miski. Obierz i drobno posiekaj czerwoną cebulę, a następnie dodaj ją do ziemniaków wraz z kaparami, posiekanymi ziołami i sporą ilością czarnego pieprzu. Dodaj pokruszoną fetę.
- Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu, jeśli to konieczne.
- Odstaw na co najmniej 20 minut, aby smaki się przegryzły. Możesz schłodzić w lodówce.