Grecy dodają ją do fasolki. W Polsce gospodynie krzywią się na sam widok

Okazuje się, że zupa fasolowa jest popularna nie tylko w Polsce. W Grecji przygotowuje się fasoladę, która nieco różni się od naszej wersji, jednak zdecydowanie dorównuje jej w smaku. Oto fasolada krok po kroku. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Fasolada to grecka sztandarowa zupa z fasoli. W tym kraju jest tak samo popularna jak pizza we Włoszech. Wybierając się na urlop do Grecji, nie można jej nie spróbować. Ci jednak, którzy nie będą mieć takiej szansy, mogą przygotować ją samodzielnie w domu.

Fasolada – przepis prosto z Grecji. Obłędnie pyszna zupa, która na stałe zagości w twoim domu

Do ugotowania fasolady potrzebujemy przede wszystkim białej fasoli, marchwi, selera naciowego i przecieru pomidorowego. Kontrowersyjne jest dodanie jednak całkowicie innego składnika — czarnych oliwek. Czy taka wersja fasolowej może więc smakować Polakom?

Składniki: 

  • 500 g białej fasoli,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 małe cebule,
  • 4 marchewki,
  • 1 niewielka papryka,
  • łodyga selera naciowego,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 l bulionu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 8-10 czarnych oliwek,
  • skórka z połówki pomarańczy,
  • sól,
  • pieprz.
Fasolada czy zupa fasolowa? Fot. Pixabay
Fasolada czy zupa fasolowa? Fot. Pixabay

Przepis na grecką fasoladę. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania: 

  1. Przez całą noc mocz fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia dokładnie ją umyj i ugotuj do miękkości w bulionie razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w drobne krążki, a paprykę w paski. Pokrój również selera. Podsmażaj wraz z czosnkiem na odrobinie oliwy z oliwek.
  3. Duś warzywa przez 5-10 minut i dodaj przecier pomidorowy oraz skórkę pomarańczy. Dopraw warzywa przyprawami.
  4. Gdy fasola będzie miękka, dodaj do niej pozostałe warzywa i gotuj przez 20-25 minut. Fasoladę podawaj udekorowaną natką pietruszki i czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba.
Fasola - przepis na grecką zupę. Fot. AdobeStock
Fasola - przepis na grecką zupę. Fot. AdobeStock
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę