PrzepisGrecy dodają ją do fasolki. W Polsce gospodynie krzywią się na sam widok

Grecy dodają ją do fasolki. W Polsce gospodynie krzywią się na sam widok

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Okazuje się, że zupa fasolowa jest popularna nie tylko w Polsce. W Grecji przygotowuje się fasoladę, która nieco różni się od naszej wersji, jednak zdecydowanie dorównuje jej w smaku. Oto fasolada krok po kroku. 

Fasolada to grecka sztandarowa zupa z fasoli. W tym kraju jest tak samo popularna jak pizza we Włoszech. Wybierając się na urlop do Grecji, nie można jej nie spróbować. Ci jednak, którzy nie będą mieć takiej szansy, mogą przygotować ją samodzielnie w domu.

Fasolada – przepis prosto z Grecji. Obłędnie pyszna zupa, która na stałe zagości w twoim domu

Do ugotowania fasolady potrzebujemy przede wszystkim białej fasoli, marchwi, selera naciowego i przecieru pomidorowego. Kontrowersyjne jest dodanie jednak całkowicie innego składnika — czarnych oliwek. Czy taka wersja fasolowej może więc smakować Polakom?

Składniki: 

  • 500 g białej fasoli,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 małe cebule,
  • 4 marchewki,
  • 1 niewielka papryka,
  • łodyga selera naciowego,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 l bulionu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 8-10 czarnych oliwek,
  • skórka z połówki pomarańczy,
  • sól,
  • pieprz.
Fasolada czy zupa fasolowa? Fot. Pixabay
Fasolada czy zupa fasolowa? Fot. Pixabay

Przepis na grecką fasoladę. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania: 

  1. Przez całą noc mocz fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia dokładnie ją umyj i ugotuj do miękkości w bulionie razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w drobne krążki, a paprykę w paski. Pokrój również selera. Podsmażaj wraz z czosnkiem na odrobinie oliwy z oliwek.
  3. Duś warzywa przez 5-10 minut i dodaj przecier pomidorowy oraz skórkę pomarańczy. Dopraw warzywa przyprawami.
  4. Gdy fasola będzie miękka, dodaj do niej pozostałe warzywa i gotuj przez 20-25 minut. Fasoladę podawaj udekorowaną natką pietruszki i czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba.
Fasola - przepis na grecką zupę. Fot. AdobeStock
Fasola - przepis na grecką zupę. Fot. AdobeStock
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także