Weź jajka i mały gwóźdź na majówkę. Pozwolą ci przyrządzić na grillu genialną przekąskę
29.04.2023 12:00, aktual.: 29.04.2023 12:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż jajka kojarzą nam się głównie z kuchnią i smażeniem na patelni, to z powodzeniem możesz przygotować je też na grillu. Zobacz, jak to zrobić.
Ruszył wielki sezon na grillowanie! Chociaż prym wiodą kiełbaski, karkówki, kurczak i ryby, to na ruszcie możesz przygotować również inne smakołyki. Tuż obok warzyw i owoców wśród mniej popularnych produktów znajdują się jajka. Dzięki przygotowaniu ich na ruszcie nabierają delikatnie dymnego smaku i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanych przekąsek lub składnik lekkiej sałatki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko... gwoździa.
Jajka z grilla
Chociaż dla nas brzmi to dość nietypowo, to w Wietnamie jaja z grilla są popularnym przysmakiem. Tradycyjnie podaje się je na liście sałaty, w towarzystwie sosu na bazie sosu rybnego, soku ze świeżej limonki, czosnku, chilli oraz cukru. Inspirowanie się smakami z różnych stron świata pozwoli ci odkryć popularne produkty na nowo.
Jak zatem przygotować je w europejskich warunkach? Przy pomocy cienkiego gwoździa zrób w skorupce niewielkie otwory, jeszcze mniejsze niż te, które robisz podczas przygotowywania wydmuszek. Uchroni to jajko przed ryzykiem pęknięcia, dzięki wyrównaniu ciśnienia wewnątrz skorupki. Tak przygotowane jajko połóż na ruszcie, z dala od bezpośredniego źródła ciepła, najlepiej na końcu rusztu. Obracaj co jakiś czas jajka przy pomocy metalowych szczypiec. Aby przygotować je na twardo, potrzebujesz ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości jajka). Z kolei płynne żółtko otrzymamy już po 6 minutach grillowania.
Grillowane jaja w pomidorach
Do grillowania jaj możesz podejść też w zupełnie inny sposób. Sięgnij po duże pomidory i wydrąż z nich miąższ. Posyp ich wnętrze solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wbij jajko. Opcjonalnie możesz dodać też drobno pokrojoną paprykę lub ser feta. Zawiń całość w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz przez 20 minut na ruszcie. Ta pyszna i lekka przekąska to idealne rozwiązanie, gdy na wspólnym grillowaniu pojawi się osoba na diecie roślinnej lub gdy chcesz przygotować coś, co zaskoczy twoich bliskich.
Na grillu przygotować możesz również leniwe śniadanie. Na patelni, którą można stawiać na grillu (bez plastikowych uchwytów) lub w miseczce z folii aluminiowej (możesz ją uformować samodzielnie) roztop odrobinę masła i wbij jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Obok zgrilluj plastry boczku i podaj w towarzystwie przygotowanych jajek sadzonych. Całość możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbuj również krem z pieczonych pomidorów. Domownicy będą nim zachwyceni!