PoradyWeź jajka i mały gwóźdź na majówkę. Pozwolą ci przyrządzić na grillu genialną przekąskę

Weź jajka i mały gwóźdź na majówkę. Pozwolą ci przyrządzić na grillu genialną przekąskę

Jajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Jajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Ewa
29.04.2023 12:00, aktualizacja: 29.04.2023 12:27

Chociaż jajka kojarzą nam się głównie z kuchnią i smażeniem na patelni, to z powodzeniem możesz przygotować je też na grillu. Zobacz, jak to zrobić.

Ruszył wielki sezon na grillowanie! Chociaż prym wiodą kiełbaski, karkówki, kurczak i ryby, to na ruszcie możesz przygotować również inne smakołyki. Tuż obok warzyw i owoców wśród mniej popularnych produktów znajdują się jajka. Dzięki przygotowaniu ich na ruszcie nabierają delikatnie dymnego smaku i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanych przekąsek lub składnik lekkiej sałatki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko... gwoździa.

Jajka z grilla

Chociaż dla nas brzmi to dość nietypowo, to w Wietnamie jaja z grilla są popularnym przysmakiem. Tradycyjnie podaje się je na liście sałaty, w towarzystwie sosu na bazie sosu rybnego, soku ze świeżej limonki, czosnku, chilli oraz cukru. Inspirowanie się smakami z różnych stron świata pozwoli ci odkryć popularne produkty na nowo.

Jajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Jajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Jak zatem przygotować je w europejskich warunkach? Przy pomocy cienkiego gwoździa zrób w skorupce niewielkie otwory, jeszcze mniejsze niż te, które robisz podczas przygotowywania wydmuszek. Uchroni to jajko przed ryzykiem pęknięcia, dzięki wyrównaniu ciśnienia wewnątrz skorupki. Tak przygotowane jajko połóż na ruszcie, z dala od bezpośredniego źródła ciepła, najlepiej na końcu rusztu. Obracaj co jakiś czas jajka przy pomocy metalowych szczypiec. Aby przygotować je na twardo, potrzebujesz ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości jajka). Z kolei płynne żółtko otrzymamy już po 6 minutach grillowania.

Grillowane jaja w pomidorach

Do grillowania jaj możesz podejść też w zupełnie inny sposób. Sięgnij po duże pomidory i wydrąż z nich miąższ. Posyp ich wnętrze solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wbij jajko. Opcjonalnie możesz dodać też drobno pokrojoną paprykę lub ser feta. Zawiń całość w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz przez 20 minut na ruszcie. Ta pyszna i lekka przekąska to idealne rozwiązanie, gdy na wspólnym grillowaniu pojawi się osoba na diecie roślinnej lub gdy chcesz przygotować coś, co zaskoczy twoich bliskich.

Jajka sadzone z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Jajka sadzone z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Na grillu przygotować możesz również leniwe śniadanie. Na patelni, którą można stawiać na grillu (bez plastikowych uchwytów) lub w miseczce z folii aluminiowej (możesz ją uformować samodzielnie) roztop odrobinę masła i wbij jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Obok zgrilluj plastry boczku i podaj w towarzystwie przygotowanych jajek sadzonych. Całość możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj również krem z pieczonych pomidorów. Domownicy będą nim zachwyceni!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także