Weź jajka i mały gwóźdź na majówkę. Pozwolą ci przyrządzić na grillu genialną przekąskę

Chociaż jajka kojarzą nam się głównie z kuchnią i smażeniem na patelni, to z powodzeniem możesz przygotować je też na grillu. Zobacz, jak to zrobić.

ObrazekJajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Ruszył wielki sezon na grillowanie! Chociaż prym wiodą kiełbaski, karkówki, kurczak i ryby, to na ruszcie możesz przygotować również inne smakołyki. Tuż obok warzyw i owoców wśród mniej popularnych produktów znajdują się jajka. Dzięki przygotowaniu ich na ruszcie nabierają delikatnie dymnego smaku i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanych przekąsek lub składnik lekkiej sałatki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko... gwoździa.

Jajka z grilla

Chociaż dla nas brzmi to dość nietypowo, to w Wietnamie jaja z grilla są popularnym przysmakiem. Tradycyjnie podaje się je na liście sałaty, w towarzystwie sosu na bazie sosu rybnego, soku ze świeżej limonki, czosnku, chilli oraz cukru. Inspirowanie się smakami z różnych stron świata pozwoli ci odkryć popularne produkty na nowo.

Jajka przebite wykałaczką na ruszcie
Jajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Jak zatem przygotować je w europejskich warunkach? Przy pomocy cienkiego gwoździa zrób w skorupce niewielkie otwory, jeszcze mniejsze niż te, które robisz podczas przygotowywania wydmuszek. Uchroni to jajko przed ryzykiem pęknięcia, dzięki wyrównaniu ciśnienia wewnątrz skorupki. Tak przygotowane jajko połóż na ruszcie, z dala od bezpośredniego źródła ciepła, najlepiej na końcu rusztu. Obracaj co jakiś czas jajka przy pomocy metalowych szczypiec. Aby przygotować je na twardo, potrzebujesz ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości jajka). Z kolei płynne żółtko otrzymamy już po 6 minutach grillowania.

Grillowane jaja w pomidorach

Do grillowania jaj możesz podejść też w zupełnie inny sposób. Sięgnij po duże pomidory i wydrąż z nich miąższ. Posyp ich wnętrze solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wbij jajko. Opcjonalnie możesz dodać też drobno pokrojoną paprykę lub ser feta. Zawiń całość w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz przez 20 minut na ruszcie. Ta pyszna i lekka przekąska to idealne rozwiązanie, gdy na wspólnym grillowaniu pojawi się osoba na diecie roślinnej lub gdy chcesz przygotować coś, co zaskoczy twoich bliskich.

Jajko sadzone na kawałku mięsa z grilla
Jajka sadzone z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Na grillu przygotować możesz również leniwe śniadanie. Na patelni, którą można stawiać na grillu (bez plastikowych uchwytów) lub w miseczce z folii aluminiowej (możesz ją uformować samodzielnie) roztop odrobinę masła i wbij jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Obok zgrilluj plastry boczku i podaj w towarzystwie przygotowanych jajek sadzonych. Całość możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj również krem z pieczonych pomidorów. Domownicy będą nim zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca