Weź jajka i mały gwóźdź na majówkę. Pozwolą ci przyrządzić na grillu genialną przekąskę

Chociaż jajka kojarzą nam się głównie z kuchnią i smażeniem na patelni, to z powodzeniem możesz przygotować je też na grillu. Zobacz, jak to zrobić.

ObrazekJajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Ewa
SKOMENTUJ

Ruszył wielki sezon na grillowanie! Chociaż prym wiodą kiełbaski, karkówki, kurczak i ryby, to na ruszcie możesz przygotować również inne smakołyki. Tuż obok warzyw i owoców wśród mniej popularnych produktów znajdują się jajka. Dzięki przygotowaniu ich na ruszcie nabierają delikatnie dymnego smaku i świetnie sprawdzą się jako dodatek do grillowanych przekąsek lub składnik lekkiej sałatki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko... gwoździa.

Jajka z grilla

Chociaż dla nas brzmi to dość nietypowo, to w Wietnamie jaja z grilla są popularnym przysmakiem. Tradycyjnie podaje się je na liście sałaty, w towarzystwie sosu na bazie sosu rybnego, soku ze świeżej limonki, czosnku, chilli oraz cukru. Inspirowanie się smakami z różnych stron świata pozwoli ci odkryć popularne produkty na nowo.

Jajka przebite wykałaczką na ruszcie
Jajka z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Jak zatem przygotować je w europejskich warunkach? Przy pomocy cienkiego gwoździa zrób w skorupce niewielkie otwory, jeszcze mniejsze niż te, które robisz podczas przygotowywania wydmuszek. Uchroni to jajko przed ryzykiem pęknięcia, dzięki wyrównaniu ciśnienia wewnątrz skorupki. Tak przygotowane jajko połóż na ruszcie, z dala od bezpośredniego źródła ciepła, najlepiej na końcu rusztu. Obracaj co jakiś czas jajka przy pomocy metalowych szczypiec. Aby przygotować je na twardo, potrzebujesz ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości jajka). Z kolei płynne żółtko otrzymamy już po 6 minutach grillowania.

Grillowane jaja w pomidorach

Do grillowania jaj możesz podejść też w zupełnie inny sposób. Sięgnij po duże pomidory i wydrąż z nich miąższ. Posyp ich wnętrze solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wbij jajko. Opcjonalnie możesz dodać też drobno pokrojoną paprykę lub ser feta. Zawiń całość w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz przez 20 minut na ruszcie. Ta pyszna i lekka przekąska to idealne rozwiązanie, gdy na wspólnym grillowaniu pojawi się osoba na diecie roślinnej lub gdy chcesz przygotować coś, co zaskoczy twoich bliskich.

Jajko sadzone na kawałku mięsa z grilla
Jajka sadzone z grilla- Pyszności; źródło: Canva

Na grillu przygotować możesz również leniwe śniadanie. Na patelni, którą można stawiać na grillu (bez plastikowych uchwytów) lub w miseczce z folii aluminiowej (możesz ją uformować samodzielnie) roztop odrobinę masła i wbij jajka. Dopraw solą oraz pieprzem. Obok zgrilluj plastry boczku i podaj w towarzystwie przygotowanych jajek sadzonych. Całość możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj również krem z pieczonych pomidorów. Domownicy będą nim zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna