Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Postaw na połączenie, które nigdy nie zawodzi. Tarta z soczystymi gruszkami, delikatnym kremem i chrupiącymi migdałami ma w sobie "to coś". Już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego. Domowy wypiek stanie się ulubionym dodatkiem do południowej kawy. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie pokazujemy krok po kroku, jak zrobić deser w zaciszu własnego domu.

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.

Gruszki:

  • 5 gruszek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 500 ml wody,
  • 5 goździków.

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 200 g mleka zagęszczonego w puszce.

Dodatkowe składniki:

  • migdały w płatkach do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  1. Do przygotowania kruchego ciasta użyj zimnego masła.
  2. Pamiętaj, aby składników nie wyrabiać zbyt długo, bo kruche ciasto tego nie lubi.
  3. Zwarte i gładkie ciasto odstaw do lodówki na 30 minut. Wcześniej owiń je szczelnie folią spożywczą.
  4. Potem przełóż ciasto do formy i przygotuj z niego spód do tarty.
  5. Następnie wstaw formę z zawartością do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
  6. Przed włożeniem ciasta do piekarnika delikatnie nakłuj je widelcem w kilku miejscach. W ten sposób będziesz miał pewność, że podczas pieczenia na powierzchni nie pojawią się niepotrzebne wybrzuszenia.
  7. W międzyczasie przygotuj gruszki. Pamiętaj, aby wybrać owoce, które są jednocześnie słodkie, twarde i jędrne. W końcu podczas obróbki cieplnej muszą zachować swój kształt.
  8. Gruszki z dodatkami gotuj na patelni ok. 10 minut.
  9. Jak złożyć ciasto? Bezpośrednio na podpieczonym cieście ułóż gruszki z patelni. Na owocach rozprowadź krem na bazie mascarpone. Tartę wstaw do piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. To jednak nie koniec pieczenia. Na wierzchu rozsyp płatki migdałów i ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Tym razem ma spędzić w piekarniku 20 minut.
  11. Ciasto możesz podawać solo lub z gałką ulubionych lodów. Smacznego.
Więcej wideo
Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnieHalloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnikaUdka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca okoSchab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończyCiasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na HalloweenGalette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą  i sycącą zupęKartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach