Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Postaw na połączenie, które nigdy nie zawodzi. Tarta z soczystymi gruszkami, delikatnym kremem i chrupiącymi migdałami ma w sobie "to coś". Już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego. Domowy wypiek stanie się ulubionym dodatkiem do południowej kawy. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie pokazujemy krok po kroku, jak zrobić deser w zaciszu własnego domu.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 żółtko.
Gruszki:
- 5 gruszek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- 5 goździków.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 2 jajka,
- 200 g mleka zagęszczonego w puszce.
Dodatkowe składniki:
- migdały w płatkach do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania kruchego ciasta użyj zimnego masła.
- Pamiętaj, aby składników nie wyrabiać zbyt długo, bo kruche ciasto tego nie lubi.
- Zwarte i gładkie ciasto odstaw do lodówki na 30 minut. Wcześniej owiń je szczelnie folią spożywczą.
- Potem przełóż ciasto do formy i przygotuj z niego spód do tarty.
- Następnie wstaw formę z zawartością do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika delikatnie nakłuj je widelcem w kilku miejscach. W ten sposób będziesz miał pewność, że podczas pieczenia na powierzchni nie pojawią się niepotrzebne wybrzuszenia.
- W międzyczasie przygotuj gruszki. Pamiętaj, aby wybrać owoce, które są jednocześnie słodkie, twarde i jędrne. W końcu podczas obróbki cieplnej muszą zachować swój kształt.
- Gruszki z dodatkami gotuj na patelni ok. 10 minut.
- Jak złożyć ciasto? Bezpośrednio na podpieczonym cieście ułóż gruszki z patelni. Na owocach rozprowadź krem na bazie mascarpone. Tartę wstaw do piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- To jednak nie koniec pieczenia. Na wierzchu rozsyp płatki migdałów i ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Tym razem ma spędzić w piekarniku 20 minut.
- Ciasto możesz podawać solo lub z gałką ulubionych lodów. Smacznego.