Nie wyrzucaj czerstwego chleba. W 5 minut zrobisz z niego przepyszne śniadanie

Jednym z produktów, które najczęściej wyrzucamy, jest chleb. Co drugi Polak przyznaje się do wyrzucania pieczywa, które straciło świeżość. W czasach, kiedy ceny chleba są tak wysokie, jest to szczególnie przykre. A przecież czerstwe pieczywo możemy z powodzeniem wykorzystać do przygotowania smacznych potraw. Wypróbujcie przepis na grzanki z pomidorami i czosnkiem.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba. W 5 minut zrobisz z niego przepyszne śniadaniePyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Zastanawiacie się czasem, co zrobić ze starym pieczywem, którego nie zdążyliście zjeść? Zamiast je wyrzucać, spróbujcie przygotować z niego tosty francuskie (znane powszechnie jako chleb smażony w jajku), angielski pudding chlebowy (tutaj sprawdzą się resztki chałki czy ciasta drożdżowego) lub aromatyczne grzanki w hiszpańskim stylu.

Przypieczony na suchej patelni lub grillu elektrycznym chleb przyjemnie chrupie i nabiera niesamowitego smaku. Do tego aromatyczne dodatki, świeże warzywa i pyszna przekąska gotowa. Grzanki z pomidorami i czosnkiem sprawdzą się na śniadanie lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy będzie się zajadał. Przekonajcie się sami, że nie warto marnować chleba. A może macie własne pomysły na to, jak wykorzystać pieczywo, które straciło świeżość?

Najprostszy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa to grzanki. Spróbujcie zrobić je w hiszpańskim stylu. Są pyszne.– radzi Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków”.

Grzanki z pomidorami i czosnkiem – przepis

Składniki:

• 1 czerstwa bagietka

• 1–2 pomidory

• 1 cukinia

• 1–2 ząbki czosnku

• 1/2 szklanki płatków migdałowych

• sól

• oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w długie cienkie paski za pomocą krajalnicy do sera lub obieraczki do warzyw, polać je odrobiną oliwy, posypać solą, odrobiną suszonego tymianku i wymieszać. Usmażyć je na patelni grillowej i pokropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, posolić. Obrać czosnek.

Bagietkę pokroić na kromki i podsmażyć na złoto i chrupiąco na oliwie. Natrzeć ją z obu stron przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, rozsmarować na niej starte pomidory, położyć zgrillowane plastry cukinii i posypać całość lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Jeść od razu. Zamiast bagietki można użyć czerstwego chleba. Na grzanki można położyć jeszcze posiekane liście bazylii, oliwki lub kapary.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Pyszności - Fot. materiały prasowe
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi:

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo