PrzepisNie wyrzucaj czerstwego chleba. W 5 minut zrobisz z niego przepyszne śniadanie

Nie wyrzucaj czerstwego chleba. W 5 minut zrobisz z niego przepyszne śniadanie

Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta
11.02.2023 10:27

Jednym z produktów, które najczęściej wyrzucamy, jest chleb. Co drugi Polak przyznaje się do wyrzucania pieczywa, które straciło świeżość. W czasach, kiedy ceny chleba są tak wysokie, jest to szczególnie przykre. A przecież czerstwe pieczywo możemy z powodzeniem wykorzystać do przygotowania smacznych potraw. Wypróbujcie przepis na grzanki z pomidorami i czosnkiem.

Zastanawiacie się czasem, co zrobić ze starym pieczywem, którego nie zdążyliście zjeść? Zamiast je wyrzucać, spróbujcie przygotować z niego tosty francuskie (znane powszechnie jako chleb smażony w jajku), angielski pudding chlebowy (tutaj sprawdzą się resztki chałki czy ciasta drożdżowego) lub aromatyczne grzanki w hiszpańskim stylu.

Przypieczony na suchej patelni lub grillu elektrycznym chleb przyjemnie chrupie i nabiera niesamowitego smaku. Do tego aromatyczne dodatki, świeże warzywa i pyszna przekąska gotowa. Grzanki z pomidorami i czosnkiem sprawdzą się na śniadanie lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy będzie się zajadał. Przekonajcie się sami, że nie warto marnować chleba. A może macie własne pomysły na to, jak wykorzystać pieczywo, które straciło świeżość?

Najprostszy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa to grzanki. Spróbujcie zrobić je w hiszpańskim stylu. Są pyszne.– radzi Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków”.

Grzanki z pomidorami i czosnkiem – przepis

Składniki:

• 1 czerstwa bagietka

• 1–2 pomidory

• 1 cukinia

• 1–2 ząbki czosnku

• 1/2 szklanki płatków migdałowych

• sól

• oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w długie cienkie paski za pomocą krajalnicy do sera lub obieraczki do warzyw, polać je odrobiną oliwy, posypać solą, odrobiną suszonego tymianku i wymieszać. Usmażyć je na patelni grillowej i pokropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, posolić. Obrać czosnek.

Bagietkę pokroić na kromki i podsmażyć na złoto i chrupiąco na oliwie. Natrzeć ją z obu stron przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, rozsmarować na niej starte pomidory, położyć zgrillowane plastry cukinii i posypać całość lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Jeść od razu. Zamiast bagietki można użyć czerstwego chleba. Na grzanki można położyć jeszcze posiekane liście bazylii, oliwki lub kapary.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Pyszności - Fot. materiały prasowe
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także