Zastąpi dwudaniowy obiad. Wystarczy wrzucić składniki do garnka
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy nie masz ochoty na długie stanie przy garnkach, przygotuj na obiad przepyszny gulasz z grzybami i białą fasolą. Danie jest sycące, treściwe i bardzo aromatyczne. Na dodatek przygotujesz je w kilka chwil.
Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego obiadu. Dodatkowo to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. Grzybowy gulasz z białą fasolą charakteryzują się szybkością i prostotą. Bez problemu przygotujesz go wieczorem i zabierzesz na następny dzień do pracy. Przepis na to sycące danie pochodzi z bloga Kwelka gotuje. Na blogu znajdziecie także pomysł na inny szybko obiad - schab w aromatycznym sosie chrzanowym.
Grzybowy gulasz z fasolą - przepis
Składniki:
- 3 łyżki oliwy,
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę,
- 350 g grzybów pokrojonych w plasterki,
- 4 łyżeczki suszonego tymianku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 3/4 łyżeczki soli i pieprzu,
- 4 posiekane ząbki czosnku (ja użyłam ząbków czarnego czosnku),
- 3 szklanki bulionu,
- 1 puszka białej fasoli odsączonej,
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmaż ją przez kilka minut. Następnie dodaj grzyby, tymianek, gałązkę rozmarynu, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 10 minut lub do momentu, aż grzyby uwolnią większość wilgoci i zaczną się rumienić.
- Dodaj czosnek i gotuj przez kolejną minutę. Następnie dodaj bulion i ziemniaki i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj fasolę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną. Śmietankę zahartuj, dodając do niej trochę gulaszu i dodaj do garnka. Zagotuj i dopraw do smaku.
- Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3-4 dni lub w zamrażarce do 1 miesiąca.
Zobacz też drobiowe roladki fajitas ze szparagami: