Zastąpi dwudaniowy obiad. Wystarczy wrzucić składniki do garnka

Kiedy nie masz ochoty na długie stanie przy garnkach, przygotuj na obiad przepyszny gulasz  z grzybami i białą fasolą. Danie jest sycące, treściwe i bardzo aromatyczne. Na dodatek przygotujesz je w kilka chwil.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego obiadu. Dodatkowo to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. Grzybowy gulasz  z białą fasolą charakteryzują się szybkością i prostotą. Bez problemu przygotujesz go wieczorem i zabierzesz na następny dzień do pracy. Przepis na to sycące danie pochodzi z bloga Kwelka gotuje. Na blogu znajdziecie także pomysł na inny szybko obiad - schab w aromatycznym sosie chrzanowym.

Grzybowy gulasz z fasolą - przepis

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę,
  • 350 g grzybów pokrojonych w plasterki,
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 3/4 łyżeczki soli i pieprzu,
  • 4 posiekane ząbki czosnku (ja użyłam ząbków czarnego czosnku),
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 puszka białej fasoli odsączonej,
  • 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmaż ją przez kilka minut. Następnie dodaj grzyby, tymianek, gałązkę rozmarynu, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 10 minut lub do momentu, aż grzyby uwolnią większość wilgoci i zaczną się rumienić.
  2. Dodaj czosnek i gotuj przez kolejną minutę. Następnie dodaj bulion i ziemniaki i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj fasolę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną. Śmietankę zahartuj, dodając do niej trochę gulaszu i dodaj do garnka. Zagotuj i dopraw do smaku.
  4. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3-4 dni lub w zamrażarce do 1 miesiąca.

Zobacz też drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne