Tomasz Strzelczyk robi najlepszy bigos z młodej kapusty. Dodaje sekretny składnik

Początek maja to nie tylko czas pikników, grilla i spędzania wolnych chwil na działce. To również długo wyczekiwany start sezonu na młodą kapustę. Tego okresu nie można przegapić. Najlepszym przeznaczeniem dla tego pysznego, kruchego warzywa, jest oczywiście bigos. Przygotowaniem tego dania zajął się Tomasz Strzelczyk, a my łapczywie chwytamy przepis i idziemy gotować. Jeśli też masz ochotę na najlepszy — a na dodatek ekspresowy — bigos z młodej kapusty, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Obrazekbigos z młodej kapusty - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook

Tomasz Strzelczyk już nieraz udowadniał, że lubi korzystać z sezonowych produktów i tworzyć z nich prawdziwe cuda na talerzu. Popularny kucharz wyjątkowo upodobał sobie zresztą kapustę, a o ciekawej potrawie Strzelczyka z użyciem tego warzywa pisaliśmy nie tak dawno temu. Tym razem mistrz gotowania pokazał, jak zrobić idealny bigos z młodej kapusty. 

Obrazek
bigos z młodej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Lepszego czasu na przyrządzenie tego dania nie ma, ponieważ sezon na młodą kapustę zaczyna się właśnie w maju. A skoro przy okazji odkryliśmy przepis na bigos samego Tomasza Strzelczyka... Nie jest trudno połączyć te kropki: wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią nam, że ta majówka upłynie pod znakiem bigosu! I nam to pasuje. A tobie? Jeśli tak, to zapraszamy do poznania pełnej receptury. Mięso, jakiego użył do bigosu Strzelczyk, może cię nieco zdziwić.

Bigos z młodej kapusty według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

           
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 pory
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz
Obrazek
bigos z młodej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Po oczyszczeniu i usunięciu ewentualnych ścięgien z piersi kurczaka, pokrój je w cienkie paski. Następnie umieść je na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Dopraw mięso przyprawą curry, pieprzem i niewielką ilością soli. Smaż kurczaka na małym ogniu, a w międzyczasie zajmij się warzywami. Kapustę i pora drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  3. Do posmażonego kurczaka wlej teraz bulion drobiowy i marchewkę. Kiedy wywar zacznie się gotować, dorzuć na patelnie pomidory z puszki. Ponownie odczekaj, aż twój przyszły bigos zacznie wrzeć, a wtedy dodaj jeszcze pora i kapustę.
  4. Całość wymieszaj, przykryj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Kiedy miną, dolej do sosu śmietankę i gotuj kolejne 5 minut. Smacznego!

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥