Tomasz Strzelczyk robi najlepszy bigos z młodej kapusty. Dodaje sekretny składnik
Początek maja to nie tylko czas pikników, grilla i spędzania wolnych chwil na działce. To również długo wyczekiwany start sezonu na młodą kapustę. Tego okresu nie można przegapić. Najlepszym przeznaczeniem dla tego pysznego, kruchego warzywa, jest oczywiście bigos. Przygotowaniem tego dania zajął się Tomasz Strzelczyk, a my łapczywie chwytamy przepis i idziemy gotować. Jeśli też masz ochotę na najlepszy — a na dodatek ekspresowy — bigos z młodej kapusty, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!
26.04.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:10
Tomasz Strzelczyk już nieraz udowadniał, że lubi korzystać z sezonowych produktów i tworzyć z nich prawdziwe cuda na talerzu. Popularny kucharz wyjątkowo upodobał sobie zresztą kapustę, a o ciekawej potrawie Strzelczyka z użyciem tego warzywa pisaliśmy nie tak dawno temu. Tym razem mistrz gotowania pokazał, jak zrobić idealny bigos z młodej kapusty.
Lepszego czasu na przyrządzenie tego dania nie ma, ponieważ sezon na młodą kapustę zaczyna się właśnie w maju. A skoro przy okazji odkryliśmy przepis na bigos samego Tomasza Strzelczyka... Nie jest trudno połączyć te kropki: wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią nam, że ta majówka upłynie pod znakiem bigosu! I nam to pasuje. A tobie? Jeśli tak, to zapraszamy do poznania pełnej receptury. Mięso, jakiego użył do bigosu Strzelczyk, może cię nieco zdziwić.
Bigos z młodej kapusty według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 pory
- 1 marchewka
- 1 szklanka bulionu
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Po oczyszczeniu i usunięciu ewentualnych ścięgien z piersi kurczaka, pokrój je w cienkie paski. Następnie umieść je na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem.
- Dopraw mięso przyprawą curry, pieprzem i niewielką ilością soli. Smaż kurczaka na małym ogniu, a w międzyczasie zajmij się warzywami. Kapustę i pora drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój w słupki.
- Do posmażonego kurczaka wlej teraz bulion drobiowy i marchewkę. Kiedy wywar zacznie się gotować, dorzuć na patelnie pomidory z puszki. Ponownie odczekaj, aż twój przyszły bigos zacznie wrzeć, a wtedy dodaj jeszcze pora i kapustę.
- Całość wymieszaj, przykryj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Kiedy miną, dolej do sosu śmietankę i gotuj kolejne 5 minut. Smacznego!
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: