Tomasz Strzelczyk robi najlepszy bigos z młodej kapusty. Dodaje sekretny składnik

Początek maja to nie tylko czas pikników, grilla i spędzania wolnych chwil na działce. To również długo wyczekiwany start sezonu na młodą kapustę. Tego okresu nie można przegapić. Najlepszym przeznaczeniem dla tego pysznego, kruchego warzywa, jest oczywiście bigos. Przygotowaniem tego dania zajął się Tomasz Strzelczyk, a my łapczywie chwytamy przepis i idziemy gotować. Jeśli też masz ochotę na najlepszy — a na dodatek ekspresowy — bigos z młodej kapusty, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Obrazekbigos z młodej kapusty - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook

Tomasz Strzelczyk już nieraz udowadniał, że lubi korzystać z sezonowych produktów i tworzyć z nich prawdziwe cuda na talerzu. Popularny kucharz wyjątkowo upodobał sobie zresztą kapustę, a o ciekawej potrawie Strzelczyka z użyciem tego warzywa pisaliśmy nie tak dawno temu. Tym razem mistrz gotowania pokazał, jak zrobić idealny bigos z młodej kapusty. 

Obrazek
bigos z młodej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Lepszego czasu na przyrządzenie tego dania nie ma, ponieważ sezon na młodą kapustę zaczyna się właśnie w maju. A skoro przy okazji odkryliśmy przepis na bigos samego Tomasza Strzelczyka... Nie jest trudno połączyć te kropki: wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią nam, że ta majówka upłynie pod znakiem bigosu! I nam to pasuje. A tobie? Jeśli tak, to zapraszamy do poznania pełnej receptury. Mięso, jakiego użył do bigosu Strzelczyk, może cię nieco zdziwić.

Bigos z młodej kapusty według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

           
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 pory
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz
Obrazek
bigos z młodej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Po oczyszczeniu i usunięciu ewentualnych ścięgien z piersi kurczaka, pokrój je w cienkie paski. Następnie umieść je na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Dopraw mięso przyprawą curry, pieprzem i niewielką ilością soli. Smaż kurczaka na małym ogniu, a w międzyczasie zajmij się warzywami. Kapustę i pora drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  3. Do posmażonego kurczaka wlej teraz bulion drobiowy i marchewkę. Kiedy wywar zacznie się gotować, dorzuć na patelnie pomidory z puszki. Ponownie odczekaj, aż twój przyszły bigos zacznie wrzeć, a wtedy dodaj jeszcze pora i kapustę.
  4. Całość wymieszaj, przykryj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Kiedy miną, dolej do sosu śmietankę i gotuj kolejne 5 minut. Smacznego!

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy