PoradyStanęła przed kamerą i jednym zgrabnym ruchem wyjęła białe ścięgno z kurczaka. To najszybszy sposób

Stanęła przed kamerą i jednym zgrabnym ruchem wyjęła białe ścięgno z kurczaka. To najszybszy sposób

Jak usunąć ścięgno z kurczaka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosto i Smacznie
Jak usunąć ścięgno z kurczaka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Prosto i Smacznie

06.01.2023 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Białe ścięgna w piersi kurczaka to straszny niszczyciel apetytu. Teraz możesz się ich pozbyć, i to w kilka sekund. Jesteś ciekawa jak? Poznaj odpowiedzieć na to, jak usunąć ścięgno z kurczaka, wykorzystując trik rodem z TikToka.

Dajemy głowę, że kiedy chińskie przedsiębiorstwo ByteDance uruchamiało aplikację o chwytliwej nazwie TikTok, nikt nie podejrzewał, że po wcale nie tak długim czasie stanie się ona kopalnią wiedzy... kulinarnej. Jak sama nazwa podpowiada, TikTok miał być w zamiarze aplikacją do tworzenia mini teledysków. Dziś dowiadujemy się z niej na przykład, jak usunąć ścięgno z piersi kurczaka w kilka sekund.

Jak usunąć ścięgno z kurczaka - Pyszności; foto: Canva
Jak usunąć ścięgno z kurczaka - Pyszności; foto: Canva

Chociaż białe paski na tej popularnej partii mięsa drobiowego nie są w żaden sposób szkodliwe, to jednak niszczą cały efekt, jaki chcemy osiągnąć przyrządzając na obiad akurat pierś z kurczaka. Delikatność kotletów zostaje zbrukana, a ogólne wrażenie - zniszczone.

Dlatego z pomocą wszystkim kucharzom i kucharkom przybyła TikTokerka Mandy Klentz, której video wpadło w tak zwany viral. Jej metodę usuwania ścięgna z kurczaka postanowił sprawdzić też między innymi profil na TikToku: gidget.fit. Na czym polega trik?

Jak usunąć ścięgno z kurczaka w kilka sekund?

Do zastosowania triku wystarczy widelec i ręcznik papierowy. Pacjenta - czyli pierś z kurczaka - połóż na desce. Wystające z mięsa ścięgno wsuń między ząbki widelca. Taką końcówkę chwyć listkiem ręcznika papierowego, żeby się nie ślizgała. Teraz mocno pociągnij za ścięgno. Powinno zostać wyjęte bez żadnego problemu, jednocześnie nie robiąc bałaganu wokół i nie niszcząc struktury mięsa.

Ten trik może ci się nieraz przydać, bo pierś z kurczaka to podstawa dziesiątek różnych dań. Poza gulaszem drobiowym czy klasycznymi kotletami panierowanymi, elastyczna struktura tego mięsa pozwala na całą masę eksperymentów kulinarnych z zawijaniem i faszerowaniem włącznie. Doskonale łączy się też z innymi ciekawymi produktami, takimi jak ciasto francuskie czy szynka parmeńska. 

A jeśli szukasz inspiracji do wykorzystania w kuchni piersi z kurczaka, zobacz ten film z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także