Tę kapustę z patelni pokochasz od pierwszego kęsa. Tomasz Strzelczyk wie, co dobre!
Są takie dni, kiedy ma się ochotę na coś bezmięsnego. W takim przypadku, z pewnością sięgasz po naleśniki, pierogi, czy makaron na słodko. Jest jeszcze inna prosta opcja, którą przygotujesz w parę chwil. W piątki i nie tylko, idealnie sprawdzi się kapusta z patelni. Swoją recepturą podzielił się Tomasz Strzelczyk, który potrafi przygotować kulinarne arcydzieło z prostych składników.
17.01.2023 08:00
Kapusta z patelni - prosty w przygotowaniu posiłek o wyjątkowym smaku
W związku z tym, że w sezonie jesienno-zimowym królują dania z kapusty, to czas najwyższy, by zaprezentować recepturę na kolejne wyjątkowe danie. I nie będzie to bigos, czy gołąbki, ale kapusta z patelni. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że jest delikatna i pożywna. Najważniejsze jest tu jednak to, że można ją wykorzystać jako dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego lub jako jeden wyjątkowy posiłek na obiad, który przygotujesz w parę chwil. Kapusta w takim wydaniu to kulinarne dzieło sztuki. Przekonaj się sam!
Jak przygotować kapustę z patelni?
Możesz być pewien tego, że nie będzie to skomplikowane zadanie. Potrzebnych będzie zaledwie kilka prostych składników, które z pewnością masz w swoim własnym domu. Wszystko wskazuje na to, że takie danie z kapusty już na stałe pojawi się w twoim domowym menu.
Składniki:
- 100 ml białego wytrawnego wina
- mała kapusta włoska
- 200 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kapusta z patelni to danie, które zaskakuje pod każdym względem, a najbardziej pod względem smaku i prostoty wykonania. Rozpocznij od przekrojenia kapusty na cztery części (dobrze jest zacząć od strony głąba). Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Kapustę należy posolić, przed wrzuceniem jej na patelnię i przyprawić świeżym pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć kapustę i doprowadź do zarumienienia z każdej strony. Dodaj odrobinę masła i podsmażaj na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj ząbki czosnku i garstkę tymianku.
Gdy kapusta zmięknie, to wrzuć na patelnię czosnek i tymianek oraz wlej odrobinę białego wina. Jak wino odparuje, to dodaj porządną ilość masła i wlej 200 ml bulionu. Patelnię przykryj pergaminem i smaż przez 7-8 minut. Bezmięsny obiad jest już gotowy. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim: