Tę kapustę z patelni pokochasz od pierwszego kęsa. Tomasz Strzelczyk wie, co dobre!

Są takie dni, kiedy ma się ochotę na coś bezmięsnego. W takim przypadku, z pewnością sięgasz po naleśniki, pierogi, czy makaron na słodko. Jest jeszcze inna prosta opcja, którą przygotujesz w parę chwil. W piątki i nie tylko, idealnie sprawdzi się kapusta z patelni. Swoją recepturą podzielił się Tomasz Strzelczyk, który potrafi przygotować kulinarne arcydzieło z prostych składników.

ObrazekKapusta z patelni - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Kapusta z patelni - prosty w przygotowaniu posiłek o wyjątkowym smaku

W związku z tym, że w sezonie jesienno-zimowym królują dania z kapusty, to czas najwyższy, by zaprezentować recepturę na kolejne wyjątkowe danie. I nie będzie to bigos, czy gołąbki, ale kapusta z patelni. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że jest delikatna i pożywna. Najważniejsze jest tu jednak to, że można ją wykorzystać jako dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego lub jako jeden wyjątkowy posiłek na obiad, który przygotujesz w parę chwil. Kapusta w takim wydaniu to kulinarne dzieło sztuki. Przekonaj się sam!

Obrazek
Przygotowanie kapusty z patelni - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować kapustę z patelni?

Możesz być pewien tego, że nie będzie to skomplikowane zadanie. Potrzebnych będzie zaledwie kilka prostych składników, które z pewnością masz w swoim własnym domu. Wszystko wskazuje na to, że takie danie z kapusty już na stałe pojawi się w twoim domowym menu.

Składniki:

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mała kapusta włoska
  • 200 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapusta z patelni to danie, które zaskakuje pod każdym względem, a najbardziej pod względem smaku i prostoty wykonania. Rozpocznij od przekrojenia kapusty na cztery części (dobrze jest zacząć od strony głąba). Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Kapustę należy posolić, przed wrzuceniem jej na patelnię i przyprawić świeżym pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć kapustę i doprowadź do zarumienienia z każdej strony. Dodaj odrobinę masła i podsmażaj na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj ząbki czosnku i garstkę tymianku.

Obrazek
Kapusta włoska - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Gdy kapusta zmięknie, to wrzuć na patelnię czosnek i tymianek oraz wlej odrobinę białego wina. Jak wino odparuje, to dodaj porządną ilość masła i wlej 200 ml bulionu. Patelnię przykryj pergaminem i smaż przez 7-8 minut. Bezmięsny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką