Tę kapustę z patelni pokochasz od pierwszego kęsa. Tomasz Strzelczyk wie, co dobre!

Są takie dni, kiedy ma się ochotę na coś bezmięsnego. W takim przypadku, z pewnością sięgasz po naleśniki, pierogi, czy makaron na słodko. Jest jeszcze inna prosta opcja, którą przygotujesz w parę chwil. W piątki i nie tylko, idealnie sprawdzi się kapusta z patelni. Swoją recepturą podzielił się Tomasz Strzelczyk, który potrafi przygotować kulinarne arcydzieło z prostych składników.

ObrazekKapusta z patelni - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Kapusta z patelni - prosty w przygotowaniu posiłek o wyjątkowym smaku

W związku z tym, że w sezonie jesienno-zimowym królują dania z kapusty, to czas najwyższy, by zaprezentować recepturę na kolejne wyjątkowe danie. I nie będzie to bigos, czy gołąbki, ale kapusta z patelni. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że jest delikatna i pożywna. Najważniejsze jest tu jednak to, że można ją wykorzystać jako dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego lub jako jeden wyjątkowy posiłek na obiad, który przygotujesz w parę chwil. Kapusta w takim wydaniu to kulinarne dzieło sztuki. Przekonaj się sam!

Obrazek
Przygotowanie kapusty z patelni - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować kapustę z patelni?

Możesz być pewien tego, że nie będzie to skomplikowane zadanie. Potrzebnych będzie zaledwie kilka prostych składników, które z pewnością masz w swoim własnym domu. Wszystko wskazuje na to, że takie danie z kapusty już na stałe pojawi się w twoim domowym menu.

Składniki:

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mała kapusta włoska
  • 200 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapusta z patelni to danie, które zaskakuje pod każdym względem, a najbardziej pod względem smaku i prostoty wykonania. Rozpocznij od przekrojenia kapusty na cztery części (dobrze jest zacząć od strony głąba). Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Kapustę należy posolić, przed wrzuceniem jej na patelnię i przyprawić świeżym pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć kapustę i doprowadź do zarumienienia z każdej strony. Dodaj odrobinę masła i podsmażaj na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj ząbki czosnku i garstkę tymianku.

Obrazek
Kapusta włoska - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Gdy kapusta zmięknie, to wrzuć na patelnię czosnek i tymianek oraz wlej odrobinę białego wina. Jak wino odparuje, to dodaj porządną ilość masła i wlej 200 ml bulionu. Patelnię przykryj pergaminem i smaż przez 7-8 minut. Bezmięsny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇