Herbata bawarka - sprawdzony przepis już na Ciebie czeka

Herbata bawarka cieszy się ogromną popularnością w różnych zakątkach świata. Ale czy wiesz, jak ją przygotować, aby była perfekcyjna?

Obrazek
Frania

Jeśli nie, mam dla Ciebie sprawdzony przepis, który uda się za każdym razem. Dzięki niemu herbata bawarka przestanie być tylko marzeniem. Stanie się jak najbardziej realna.

No to co, zaczynamy? ?

Herbata bawarka - kilka słów wprowadzenia

herbata bawarka

Choć ten rodzaj herbaty najbardziej popularny jest w Wielkiej Brytanii, pierwotna receptura powstała we Francji kilka wieków temu. W skład pysznego napoju wchodzi oczywiście herbata, mleko, cukier lub miód.

Taka kombinacja smaków daje niesamowite efekty, nic więc dziwnego, że od stuleci herbata bawarka cieszy się niesłabnącą popularnością. Zresztą ze mną było podobnie. Wystarczyło, że raz jej skosztowałam, a od razu stałam się jej ogromną fanką. Z czasem ten rodzaj herbaty zaczął pić również mój mąż. Choć wcześniej twierdził, że herbata z mlekiem nie może dobrze smakować.

Zanim przejdziemy do samego przepisu, chciałabym wspomnieć również kilka słów o właściwościach opisywanego napoju. Okazuje się, że w Polsce od dawna funkcjonuje pogląd, że taki rodzaj napoju jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, gdyż ma on podobno wzmagać laktację.

Co więcej, dodanie mleka nie wpływa negatywnie na polifenole obecne w herbacie, które są odpowiedzialne za ochronę naszego organizmu przed rozwojem nowotworów i jednocześnie wspomagają odpowiednią pracę układu odpornościowego.

Herbata bawarka na odchudzanie

Ponadto połączenie zielonej herbaty z mlekiem może wspomóc naszą walkę ze zbędnymi kilogramami. Taka kombinacja nie tylko hamuje nasz apetyt, ale też pobudza enzymy trawienne.

Herbata bawarka - przepis

Okej, skoro mamy już załatwione podstawowe kwestie, w końcu przechodzimy do samej receptury. Jest ona bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego ze zrobieniem bawarki poradzi sobie każdy.

Będziesz potrzebować:

składniki
  • torebkę herbaty
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki mleka
  • miód lub cukier (w zależności od osobistych preferencji)

Krok po kroku:

  1. Włóż do szklanki torebkę herbaty. Następnie dodaj zagotowaną wodę.
  2. Po kilku minutach wyjmij torebkę herbaty i wypełnij szklankę przy pomocy mleka.
  3. Dokładnie wymieszaj i dodaj miód lub cukier do smaku.
  4. I to wszystko! Herbata bawarka jest już gotowa.

Na koniec muszę dodać, że bawarkę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tym samym pyszna herbata może towarzyszyć nam przez całym rok. Czyż to nie wspaniała informacja?

Oczywiście nie zapomnij napisać, czy posmakowała Ci herbata z mlekiem z tego przepisu. Z niecierpliwością czekam na Twój komentarz!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej