Herbata i cytryna to Twoje ulubione połączenie? Uważaj jak je ze sobą łączysz

Im chłodniej, tym coraz chętniej sięgamy po rozgrzewającą herbatę. Aby podkreślić jej smak i działanie, stosujemy różnorodne dodatki. Najczęściej jest to imbir, miód, a także cytryna. Herbata z cytryną stanowi ulubione połączenie, ale czy na pewno to zdrowa opcja?

ObrazekHerbata z cytryną - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Herbata z cytryną - dlaczego jej picie może być niebezpieczne?

Chyba nikt nie wyobraża sobie wypicia czarnej herbaty bez dodatku cytryny. Po ten dodatek sięgamy praktycznie przy każdej możliwej okazji. Nasza herbata staje się bardziej wyrazista i smaczna jednocześnie. Okazuje się jednak, że picie herbaty z cytryną może okazać się niebezpieczne w naszej codziennej diecie. Dlaczego? Niezwykle istotny jest tu skład samej herbaty. Należy zaznaczyć, że jej liście zawierają w sobie glin, który negatywnie wpływa na nasz organizm. Nie przyswaja on go jednak w czystej postaci, przez co nie stanowi zagrożenia.

Obrazek
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, gdy to właśnie herbata z cytryną jest naszym codziennym wyborem. Zachodzi tu reakcja chemiczna, podczas której powstaje związek o nazwie cytrynian glinu. I w tym przypadku, jest on już groźny dla naszego organizmu, bo odkłada się w naszych komórkach. W związku z tym, u dorosłych wzrasta ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w podeszłym wieku. U dzieci, taki glin odkłada się w wątrobie, co w późniejszych latach może spowodować jej niewydolności.

Jak właściwie pić herbatę z cytryną?

Oczywiście, w tym wszystkim najważniejsze są zasady, które są związane z piciem herbaty. Istotne w tym wszystkim jest odpowiednie parzenie herbaty i dodawanie cytryny we właściwym momencie. Do reakcji chemicznej dochodzi wówczas, gdy dodajemy cytrynę do naczynia, w której znajduje się torebka lub liście herbaty. Dlatego też powinniśmy wcześniej wyjąć torebkę z herbaty lub susz i dopiero wtedy dodać cytrynę do naszej herbaty. W takim przypadku przeniknięcie niebezpiecznego związku chemicznego do organizmu nam nie grozi.

Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Herbata z cytryną, odpowiednio przygotowana, to wyjątkowy napój, który jest ceniony przede wszystkim ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Pij ją bezpiecznie i to nie tylko w zimowe wieczory!

Do herbaty z cytryną przygotuj włoską deskę serów i wędlin. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯