Idealna na śniadanie i kolację pasta jajeczna z fetą. Tylko 3 proste i tanie składniki

Jajka to jeden z ulubionych składników, po które sięgamy na śniadanie. Można przygotować je w szybki i prosty sposób co ważne, jeśli lubimy pospać trochę dłużej. Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Pasta jajeczna ze słonym serem feta to nasz ukochany przepis na udany początek dnia. Jest to banalnie proste! Oto nasz sprawdzony przepis na najszybsza 

Obrazek
Paulina

Pasta jajeczna z serem feta - składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera typu feta
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 filiżanka rzeżuchy lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania pasty jajecznej z fetą:

Jajka umieścić w wodzie i zagotować. Gotować około 6 minut, kiedy woda zacznie wrzeć. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Tak pokrojone jaja włóż do miski i dodaj fetę. Najlepiej pokroić ją wcześniej w małą kostkę. Dodaj majonez, rzeżuchę, kiełki lub szczypiorek. Pozostaw też odrobinę do dekoracji. Następnie wszystko dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj, a następnie włóż do miseczki i udekoruj. Tak przygotowana pastę podwaja z chlebem i warzywami.

Obrazek

Pasta jajeczna - wybór jajek to podstawa!

Smak jajek zależy również w dużej mierze od tego, jak traktowane i czym karmione były kury. W związku z tym polecamy wybierać te z wolnego wybiegu – oznaczone numerem 1 bądź z chowu ekologicznego – oznaczone numerem 0. Jajka od kurki zielononóżki odznaczają się wyjątkową jakością. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale stanowią również bardzo dobre źródło aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych w porównaniu z jajkami od kur, które hodowane są w inny sposób.

Obrazek
Jajka - Pyszności

Czemu warto jeść jajka?

Jajko to cenne źródło witamin z grupy A,D,E i K. Dodatkowo jest ono bogate w szereg składników mineralnych, takich jak mangan, żelazo, czy cynk. Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza naszemu organizmowi całą gamę aminokwasów niezbędnych do pracy całego naszego organizmu.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody