Dzięki tej metodzie za każdym razem przygotujesz idealnie soczystą pierś z kurczaka

Kurczak to jeden z naszych ulubionych składników, który można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Nic więc dziwnego, że występuje on u nas w wielu wersjach. I w każdej z tych odsłon jest naprawdę wyjątkowy.

Obrazek
Frania

Dziś podzielimy się z Wami trikiem, dzięki któremu przygotujecie idealnego kurczaka. No to do dzieła!

Obrazek

Będziesz potrzebować:

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek lub masła

Instrukcja:

  1. Każdą pierś lekko spłaszcz używając do tego słoika lub szklanki. Możesz także uderzać w niego rączką od noża. Ważne, by wyrównać jego grubość na całej powierzchni, a jednocześnie za bardzo nie ubić mięsa.
  2. Każdą pierś dopraw solą i pieprzem.
  3. Na palniku ustaw patelnię. Gdy będzie już nagrzana do średniego poziomu, dodaj oliwę z oliwek lub masło i rozprowadź na całej powierzchni patelni.
  4. Smaż piersi z kurczaka na średnim ogniu po minucie na każdej ze stron. Nie ruszaj mięsem w trakcie tego procesu, nie przesuwaj nim po patelni.
  5. Następnie zmniejsz ogień na mały i przykryj patelnię na 10 minut. Nie podnoś pokrywki przez ten czas, nie obracaj kurczaka - daj mu po prostu święty spokój :)
  6. Po tym czasie wyłącz całkowicie ogień i odczekaj kolejne 10 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już gotowy! Powinien być soczysty w środku - możesz też sprawdzić jego temperaturę termometrem. Idealna powinna wynosić 74 C.

Wskazówki:

  • Przed przygotowaniem kurczaka, możesz obtoczyć go w mące.
  • Nie zapomnij również o przyprawach, np suszonych ziołach, czy mielonej papryce. Dzięki takiej mieszance Twój kurczak zyska złocistą skórkę.
  • Natomiast szybka solanka sprawi, że Twoje mięso będzie bardziej soczyste. Wystarczy 15 minut marynowania mięsa w przygotowanej solance, aby uzyskać niesamowite efekty!
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe