PoradyDzięki tej metodzie za każdym razem przygotujesz idealnie soczystą pierś z kurczaka

Dzięki tej metodzie za każdym razem przygotujesz idealnie soczystą pierś z kurczaka

Dzięki tej metodzie za każdym razem przygotujesz idealnie soczystą pierś z kurczaka
Frania

27.07.2018 17:09, aktual.: 28.07.2018 13:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak to jeden z naszych ulubionych składników, który można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Nic więc dziwnego, że występuje on u nas w wielu wersjach. I w każdej z tych odsłon jest naprawdę wyjątkowy.

Dziś podzielimy się z Wami trikiem, dzięki któremu przygotujecie idealnego kurczaka. No to do dzieła!

Obraz

Będziesz potrzebować:

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek lub masła

Instrukcja:

  1. Każdą pierś lekko spłaszcz używając do tego słoika lub szklanki. Możesz także uderzać w niego rączką od noża. Ważne, by wyrównać jego grubość na całej powierzchni, a jednocześnie za bardzo nie ubić mięsa.
  2. Każdą pierś dopraw solą i pieprzem.
  3. Na palniku ustaw patelnię. Gdy będzie już nagrzana do średniego poziomu, dodaj oliwę z oliwek lub masło i rozprowadź na całej powierzchni patelni.
  4. Smaż piersi z kurczaka na średnim ogniu po minucie na każdej ze stron. Nie ruszaj mięsem w trakcie tego procesu, nie przesuwaj nim po patelni.
  5. Następnie zmniejsz ogień na mały i przykryj patelnię na 10 minut. Nie podnoś pokrywki przez ten czas, nie obracaj kurczaka - daj mu po prostu święty spokój :)
  6. Po tym czasie wyłącz całkowicie ogień i odczekaj kolejne 10 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już gotowy! Powinien być soczysty w środku - możesz też sprawdzić jego temperaturę termometrem. Idealna powinna wynosić 74 C.

Wskazówki:

  • Przed przygotowaniem kurczaka, możesz obtoczyć go w mące.
  • Nie zapomnij również o przyprawach, np suszonych ziołach, czy mielonej papryce. Dzięki takiej mieszance Twój kurczak zyska złocistą skórkę.
  • Natomiast szybka solanka sprawi, że Twoje mięso będzie bardziej soczyste. Wystarczy 15 minut marynowania mięsa w przygotowanej solance, aby uzyskać niesamowite efekty!