Idealnie miękka i soczysta karkówka z grilla. Już nigdy nie usmażysz twardej podeszwy

Sezon grillowy w pełni, więc wraz z nim grillowana karkówka, kurczak i kiełbaska. Na pewno nie raz się nam zdarzyło, że mięso było gumowe albo twarde. Jak temu zapobiec i co dodać do karkówki, żeby była miękka? Dodatek kilku składników do marynaty sprawi, że będzie idealna. Co się nam przyda? Na pewno masz te składniki w swojej kuchni.

Obrazek
Paulina
Obrazek
Karkówka - Pyszności

Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?

Sól, ocet i sok z cytryny, trzy składniki, które sprawią, że karkówka rozpływa się w ustach i jest miękka. Ważna jest też ilość i długość przechowywania mięsa w tej marynacie. Wystarczy, że do szklanego pojemnika włożysz mięso, wlejesz mała ilość octu, łyżkę soku z cytryny i posól. Przetrzymanie mięso przez parę minut. Po tym czasie osusz mięso. Zamarynuj karkówkę w ulubionych przyprawach i odstaw na godzinę, aby nabrało odpowiedniego smaku i aromatu. Tak przygotowane mięso możesz układać na rozgrzany ruszt. Najlepiej piec je na aluminiowych tackach.

Obrazek

Jak marynować karkówkę?

Gotowe marynaty z paczki to nie najlepsze rozwiązanie. Zdecydowanie lepiej postawiać na własną autorską mieszankę i przygotować ją z różnych ziół. Dobrze sprawdzi się oregano, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany lub niedźwiedzi i papryk ostra, słodka lub chilli. Dodatkowo można dodać musztardę, ketchup i oliwę z oliwek. Oto nasz sposób na taką marynatę.

Składniki na marynatę do karkówki na grilla

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano i tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie upiecz karkówkę. Tak przygotowaną marynatę możesz użyć nie tylko do karkówki. Drób zamarynowany w taki sposób będzie również bardzo dobrze smakował.

Obrazek

Karkówka na grilla- z czym podawać?

Tak zamarynowana i upieczona karkówka bardzo dobrze smakuje w towarzystwie zielonej sałatki. Przygotuj sałatkę grecką i upiecz ziemniaki na grillu lub zrób grzanki czosnkowe. Dzięki temu masz smaczny i bardzo wartościowy posiłek.

Jeśli szukasz jeszcze innego pomysłu na karkówkę, podsyłamy nasz film:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟