Ile trzeba zapłacić za tort weselny? Ceny u Gessler 4 razy wyższe niż na Podkarpaciu
Rozpoczynające się lato to nie tylko start wakacyjnych wyjazdów, ale również początek ślubnego sezonu. Przyszłe pary młode muszą liczyć się z wieloma wydatkami. Wśród nich pojawia się tort ślubny. Patrząc na ceny w sezonie 2025, można złapać się za głowę.
Tort to nieodzowny element ślubnych uroczystości, często skrupulatnie uwzględniany w harmonogramie przebiegu wesela. Najlepszy tort to taki nie za słodki i najlepiej też nie za drogi. O ile ta pierwsza część traktowana być może z przymrużeniem oka, to przy cenach powieka niejednej osobie zadrży. Tanio nie jest i nie będzie, ale rozpiętość cenowa robi wrażenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie torty komunijne zamawiają Polacy? Cukierniczka o trendach 2025
Tort ślubny na kilogramy czy porcje?
To, ile kosztuje tort ślubny, zależy od wielu elementów. Ważną rolę odgrywają dekoracje - skomplikowane figurki, robione na zamówienie dekoracje czy świeże kwiaty windują cenę. Belgijska czekolada, prawdziwa wanilia z Madagaskaru i egzotyczne owoce również wpływają na końcową kwotę.
Do tego dużo zależy od lokalizacji, bo w cukierniczym biznesie zdecydowanie panują zasady wolnego rynku. I tak w dużym mieście wojewódzkim nie tylko sale weselne są droższe, ale i cenniki tortów mocniej szokują.
Ceny podawane są najczęściej w przeliczeniu na porcje, rzadziej można spotkać ofertę "na kilogramy". Zresztą przy zamawianiu podaje się informację, ile gości ma się pojawić na weselu. Zwykle przyjmuje się, że na osobę przypada 150 gramów, ale bierze się nieco więcej porcji, niż jest przewidywanych gości. Polska zasada gościnności mówi, że lepiej, aby zostało, aniżeli miało (o zgrozo) zabraknąć.
Ceny za tort ślubny w 2025 roku
Przejdźmy jednak do tego, co budzi największe zainteresowanie. Nie ma jednej ceny za tort, a widełki mogą być naprawdę spore. Na Podkarpaciu w kolbuszowskiej cukierni "Babeczka" trafiliśmy na cenę zaledwie 12 zł za porcje, ale można śmiało założyć, że to wyjątek od reguły. W okolicach Częstochowy za porcję zapłacić trzeba 22-24 zł, w znanej trójmiejskiej cukierni "Capuccino Cafe" para młoda za kawałek tortu płaciła około 23 zł, a w szczecińskiej "Słodkiej Pracowni by Asia" ceny zaczynają się od 20 zł. Niektóre miejsca oferują specjalne pakiety weselne, na przykład w pracowni "Zachciankowa" z Pobiedzisk można wybrać promocyjny pakiet: tort na 80 porcji, 160 deserów i blacha sernika w cenie 3840 zł.
Cena spadnie, gdy wybierzemy małą pracownię lub osobę prywatną zamiast znanej cukierni. Warto pamiętać, że niska cena nie zawsze oznacza niższą jakość, ale może wskazywać na inny standard usług lub po prostu niższe koszty życia i prowadzenia działalności w danym regionie.
Nie można jednak lukrować rzeczywistości - podejrzanie atrakcyjna oferta, mocno odbiegająca od średniej, może sugerować, że w składzie tortu są tańsze produkty, na przykład jajka w proszku czy margaryna w zastępstwie masła.
Coraz częściej pary młode stawiają na alternatywy dla klasycznych tortów. Na stołach pojawiają się wtedy monoporcje, często w postaci małych bez Pavlova czy estetycznych deserów o eleganckich kształtach. Ceny tutaj są różne i zaczynają się zwykle od 10 zł, ale średnio założyć trzeba między 18 a 25 zł. Nie wychodzi to taniej niż tort, więc wybór monoporcji dyktowany jest raczej estetyką niż chęcią oszczędzania.
Za tort u Gessler słono zapłacisz
Jeśli powyższe ceny wydawały się wysokie, to te kwoty mogą zwalić z nóg. Przyjęcia weselne organizować można w warszawskiej restauracji "U Fukiera", należącej do Magdy Gessler. Czeka tam również oferta tortów ślubnych z naprawdę ciekawymi smakami, odbiegającymi od klasycznego połączenia śmietanki z owocami.
Para młoda, organizująca przyjęcie z tortem od Magdy Gessler, może wybrać:
- tort czekoladowy nasączony wiśniówką,
- tort staromiejski, czyli mariaż orzechów z bezą i wiśniami,
- tort kajmakowy z konfiturą różaną,
- tort makowy z mascarpone i galaretką pomarańczową (reklamowany jako ulubiony tort Gessler),
- tort z kremem migdałowym i sezonowymi owocami.
Koszt tortu w restauracji "u Fukiera" to aż 49 zł za porcję, ponad dwukrotnie więcej niż w innych miejscach. Nie da się ukryć, że nazwisko i idący za nim prestiż ma swoją cenę.
Wybór tortu weselnego to tak naprawdę kwestia balansu między budżetem, wizją estetyczną, preferencjami smakowymi i poziomem usług, jakich oczekujemy. To od pary młodej zależy, co będzie dla nich priorytetem. A nam, gościom weselnym, pozostaje z uśmiechem zajadać się swoim kawałkiem tortu.