Imprezowy tort z tuńczykiem na solonych krakersach. Najlepsza sałatka warstwowa, jaką jedliśmy

Imprezowy hit, którym zaskoczysz swoich bliskich! Warstwowa sałatka z tuńczykiem na solonych krakersach z jajkami, serem i majonezem wygląda jak pyszny tort, który fani słonych rzeczy pokochają od pierwszego kęsa.

Obrazek
Ewa

Tort na słono

Torty kojarzą nam się najczęściej ze słodkimi wypiekami na biszkoptach, którymi zajadamy się podczas urodzin czy też ślubów. Dziś jednak przygotowaliśmy warstwową sałatkę, która swoim wyglądam przypomina pyszne ciasto. Jednak zamiast dżemu, bitej śmietany i owoców skrywa tuńczyka, majonez i jajka. Jeśli szukasz pomysłu na efektowną i przede wszystkim smaczną sałatkę, to ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 18 słonych krakersów
  • 160 g tuńczyka w oleju
  • 4 jajka - ugotowane100 g sera żółtego
  • 300 g majonezu
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Przygotuj deskę lub płaski talerz, na którym znajdować będzie się sałatka. Spodnią część krakersów posmaruj odrobiną majonezu i "przyklej" do deski.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj z dwoma łyżkami majonezu i jogurtem naturalnym. Dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Tuńczyka odsącz z oleju, przełóż do miski i wymieszaj z łyżką majonezu, słodką papryką oraz pieprzem. Jajka podziel na białka oraz żółtka i zetrzyj na tarce. Do białej dodaj po łyżce majonezu oraz jogurtu, dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Na solone krakersy wyłóż pierwszą warstwę- białka jaj z majonezem i jogurtem. Rozprowadź równomiernie po powierzchni i ułóż na jajecznej masie kolejną warstwę solonych ciastek.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Następnie rozsmaruj masę z tuńczykiem i ponownie ułóż warstwę z krakersów.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Ponownie zrób warstwę z białek jaj i posyp ją startymi żółtkami oraz szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W tym czasie krakersy zmiękną, a smaki przenikną się.

Obrazek

Po tym czasie nasz placek z tuńczykiem jest już gotowy. Krój go na kawałki tak, jak kroiłbyś ciasto. Ten prosty przepis to dowód na to, że nawet prostą sałatkę można podać w efektowny sposób.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej