Inne surówki mogą się schować. Sięgnij po zapomniane warzywo i polej śmietaną
Ta surówka to idealny "partner in crime" dań z grilla, ale także ciekawy dodatek do niedzielnego kotleta. Stworzysz ją bez problemu, o ile tylko przypomnisz sobie istnienie tego zapomnianego niemal przez wszystkich warzywa. Kiedy już to zrobisz — na pewno nie pożałujesz.
18.07.2023 09:30
Bądźmy uczciwi: kiedy pada słowo "warzywo", kalarepa nie jest naszą pierwszą przychodzącą do głowy myślą. Ponieważ staramy się jednak żyć w duchu świadomości żywieniowej i korzystania ze wszystkich zdrowych produktów, co jakiś czas po nią sięgamy. I za każdym razem zastanawiamy się wtedy, dlaczego robimy to tak rzadko.
Kalarepa to warzywo tak samo niepopularne, co bardzo zdrowe.Wykazuje działanie detoksykujące, przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza mnóstwem witamin i minerałów może się pochwalić unikatową zawartością związków siarkowych, które specjaliści uznają za substancje przeciwnowotworowe. Nie brakuje w niej również wspierającej funkcjonowanie oczu luteiny. Kalarepą powinny się też zainteresować osoby dbające o linię, bo jest ona warzywem niskokalorycznym, na dodatek o dużej zawartości błonnika.
Czytając te wszystkie zalety kalarepy, aż chce się z niej przygotować surówkę, prawda? W takim razie — po co zwlekać? Oto prosta jak drut receptura, którą już po chwili zamienisz w pyszny dodatek do obiadu.
Surówka z kalarepy
Składniki:
- 2 duże kalarepy,
- 15 g kwaśnej śmietany,
- 25 g majonezu,
- 25 g jogurtu naturalnego,
- 10-15 ml soku z cytryny,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- cukier,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalarepę dokładnie umyj. Kolejny krok to obranie jej ze skórki. Zrób to koniecznie, żeby uniknąć jedzenia łykowatych części. Następnie pokrój warzywo w słupki. Koperek posiekaj.
- Teraz przygotuj sos. Połącz majonez, jogurt naturalny i śmietanę, a następnie dopraw je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj, skosztuj. W razie czego dodaj przypraw.
- Tak przygotowanym sosem zalej teraz pokrojoną w słupki kalarepę. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
- Surówkę wstaw do lodówki na około 15 minut. Gwarantujemy, że schłodzona smakuje po prostu wybornie. Smacznego!