PrzepisInne surówki mogą się schować. Sięgnij po zapomniane warzywo i polej śmietaną

Inne surówki mogą się schować. Sięgnij po zapomniane warzywo i polej śmietaną

Ta surówka bije na głowę inne! - Pyszności; foto: Adobe Stock
Ta surówka bije na głowę inne! - Pyszności; foto: Adobe Stock
18.07.2023 09:30

Ta surówka to idealny "partner in crime" dań z grilla, ale także ciekawy dodatek do niedzielnego kotleta. Stworzysz ją bez problemu, o ile tylko przypomnisz sobie istnienie tego zapomnianego niemal przez wszystkich warzywa. Kiedy już to zrobisz — na pewno nie pożałujesz.

Bądźmy uczciwi: kiedy pada słowo "warzywo", kalarepa nie jest naszą pierwszą przychodzącą do głowy myślą. Ponieważ staramy się jednak żyć w duchu świadomości żywieniowej i korzystania ze wszystkich zdrowych produktów, co jakiś czas po nią sięgamy. I za każdym razem zastanawiamy się wtedy, dlaczego robimy to tak rzadko.

Kalarepa to warzywo tak samo niepopularne, co bardzo zdrowe.Wykazuje działanie detoksykujące, przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza mnóstwem witamin i minerałów może się pochwalić unikatową zawartością związków siarkowych, które specjaliści uznają za substancje przeciwnowotworowe. Nie brakuje w niej również wspierającej funkcjonowanie oczu luteiny. Kalarepą powinny się też zainteresować osoby dbające o linię, bo jest ona warzywem niskokalorycznym, na dodatek o dużej zawartości błonnika.

Kalarepa to doskonały składnik surówek - Pyszności; foto: Canva
Kalarepa to doskonały składnik surówek - Pyszności; foto: Canva

Czytając te wszystkie zalety kalarepy, aż chce się z niej przygotować surówkę, prawda? W takim razie — po co zwlekać? Oto prosta jak drut receptura, którą już po chwili zamienisz w pyszny dodatek do obiadu.

Surówka z kalarepy

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,
  • 15 g kwaśnej śmietany,
  • 25 g majonezu,
  • 25 g jogurtu naturalnego,
  • 10-15 ml soku z cytryny,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę dokładnie umyj. Kolejny krok to obranie jej ze skórki. Zrób to koniecznie, żeby uniknąć jedzenia łykowatych części. Następnie pokrój warzywo w słupki. Koperek posiekaj.
  2. Teraz przygotuj sos. Połącz majonez, jogurt naturalny i śmietanę, a następnie dopraw je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj, skosztuj. W razie czego dodaj przypraw.
  3. Tak przygotowanym sosem zalej teraz pokrojoną w słupki kalarepę. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  4. Surówkę wstaw do lodówki na około 15 minut. Gwarantujemy, że schłodzona smakuje po prostu wybornie. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także