Inne surówki mogą się schować. Sięgnij po zapomniane warzywo i polej śmietaną

Ta surówka to idealny "partner in crime" dań z grilla, ale także ciekawy dodatek do niedzielnego kotleta. Stworzysz ją bez problemu, o ile tylko przypomnisz sobie istnienie tego zapomnianego niemal przez wszystkich warzywa. Kiedy już to zrobisz — na pewno nie pożałujesz.

ObrazekTa surówka bije na głowę inne! - Pyszności; foto: Adobe Stock

Bądźmy uczciwi: kiedy pada słowo "warzywo", kalarepa nie jest naszą pierwszą przychodzącą do głowy myślą. Ponieważ staramy się jednak żyć w duchu świadomości żywieniowej i korzystania ze wszystkich zdrowych produktów, co jakiś czas po nią sięgamy. I za każdym razem zastanawiamy się wtedy, dlaczego robimy to tak rzadko.

Kalarepa to warzywo tak samo niepopularne, co bardzo zdrowe.Wykazuje działanie detoksykujące, przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza mnóstwem witamin i minerałów może się pochwalić unikatową zawartością związków siarkowych, które specjaliści uznają za substancje przeciwnowotworowe. Nie brakuje w niej również wspierającej funkcjonowanie oczu luteiny. Kalarepą powinny się też zainteresować osoby dbające o linię, bo jest ona warzywem niskokalorycznym, na dodatek o dużej zawartości błonnika.

Obrazek
Kalarepa to doskonały składnik surówek - Pyszności; foto: Canva

Czytając te wszystkie zalety kalarepy, aż chce się z niej przygotować surówkę, prawda? W takim razie — po co zwlekać? Oto prosta jak drut receptura, którą już po chwili zamienisz w pyszny dodatek do obiadu.

Surówka z kalarepy

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,
  • 15 g kwaśnej śmietany,
  • 25 g majonezu,
  • 25 g jogurtu naturalnego,
  • 10-15 ml soku z cytryny,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę dokładnie umyj. Kolejny krok to obranie jej ze skórki. Zrób to koniecznie, żeby uniknąć jedzenia łykowatych części. Następnie pokrój warzywo w słupki. Koperek posiekaj.
  2. Teraz przygotuj sos. Połącz majonez, jogurt naturalny i śmietanę, a następnie dopraw je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj, skosztuj. W razie czego dodaj przypraw.
  3. Tak przygotowanym sosem zalej teraz pokrojoną w słupki kalarepę. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  4. Surówkę wstaw do lodówki na około 15 minut. Gwarantujemy, że schłodzona smakuje po prostu wybornie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥