NewsyPrzez 30 dni jadła owsiankę na śniadanie. Niemal od razu dostrzegła różnicę w swoim samopoczuciu

Przez 30 dni jadła owsiankę na śniadanie. Niemal od razu dostrzegła różnicę w swoim samopoczuciu

jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva
jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva

04.01.2023 22:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pewna dziennikarka postanowiła przeprowadzić doświadczenie. Pod lupę wzięła bardzo popularną potrawę, chcąc sprawdzić, jaki efekt zdrowotny jej przyniesie. Jadła owsiankę przez miesiąc na śniadanie. Jaki był rezultat takiego postanowienia? Przeczytasz w artykule.

Istnieją różne poglądy na temat znanego przeświadczenia, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jednak jedno jest pewne: zawsze powinno ono dostarczyć nam niezbędnych składników odżywczych i energii. To dlatego częstym wyborem na tę porę dnia staje się owsianka.

Płatki owsiane to zdecydowanie zdrowszy zamiennik dla pełnych cukru miodowych czy czekoladowych płatków śniadaniowych. To nawet za mało powiedziane. Dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom działają one zbawiennie na nasz układ nerwowy i mięśnie. Regulują także ciśnienie krwi, a nawet wykazują właściwości zmniejszające ryzyko nowotworów, głównie jelita grubego.

Pod warunkiem prawidłowego wyboru takich płatków (niektóre zawierają mykotoksyny, nikiel i glifosat), możemy być pewni, że postępujemy prozdrowotnie. Istnieją opinie, że płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jakie w ogóle istnieją. A co się stanie, kiedy będziemy je jedli codziennie na śniadanie przez 30 dni? Postanowiła to sprawdzić dziennikarka Leah Wynalazek.

jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva
jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva

Jadła owsiankę przez miesiąc na śniadanie

Leah Wynalazek przyznała, że kiedy była dzieckiem, nie znosiła owsianki. Pozytywne opinie na temat tego produktu, które przez lata do niej docierały, sprawiły, że postanowiła nadrobić ten fakt.

By potrawa za szybko się nie znudziła, poza samą owsianką dziennikarka dodawała do śniadania między innymi banany, rodzynki, orzechy, cynamon, a co jakiś czas - odrobinę czekolady. Leah przygotowywała też owsiankę na różnych mlekach: od krowiego aż po migdałowe czy konopne.

jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva
jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva

Jakie efekty zauważyła dziennikarka?

Leah Wynalazek była bardzo zadowolona z przeprowadzonego przez siebie eksperymentu. Jak podkreśliła, nawet po zakończonym "teście", nie zamierza rezygnować z owsianki na śniadanie.

Najbardziej widocznym efektem tej rutyny śniadaniowej było długie poczucie sytości. Następstwem tego było przeciągnięcie w czasie sięgania po kolejne jedzenie oraz - co najważniejsze - zaprzestanie podjadania między posiłkami.

To nie jedyny aspekt pozytywnego wyniku eksperymentu. Wzrost energii, lepsze samopoczucie, a nawet spadek wagi - to wszystko skutki tego, że jadła owsiankę przez miesiąc.

Jeśli po tym tekście naszła cię ochotę na owsiankę, rzuć okiem na ten filmik z przepisem. Prosto z naszego kanału na YouTube.