WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Przez 30 dni jadła owsiankę na śniadanie. Niemal od razu dostrzegła różnicę w swoim samopoczuciu

Pewna dziennikarka postanowiła przeprowadzić doświadczenie. Pod lupę wzięła bardzo popularną potrawę, chcąc sprawdzić, jaki efekt zdrowotny jej przyniesie. Jadła owsiankę przez miesiąc na śniadanie. Jaki był rezultat takiego postanowienia? Przeczytasz w artykule.

Obrazekjadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva

Istnieją różne poglądy na temat znanego przeświadczenia, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jednak jedno jest pewne: zawsze powinno ono dostarczyć nam niezbędnych składników odżywczych i energii. To dlatego częstym wyborem na tę porę dnia staje się owsianka.

Płatki owsiane to zdecydowanie zdrowszy zamiennik dla pełnych cukru miodowych czy czekoladowych płatków śniadaniowych. To nawet za mało powiedziane. Dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom działają one zbawiennie na nasz układ nerwowy i mięśnie. Regulują także ciśnienie krwi, a nawet wykazują właściwości zmniejszające ryzyko nowotworów, głównie jelita grubego.

Pod warunkiem prawidłowego wyboru takich płatków (niektóre zawierają mykotoksyny, nikiel i glifosat), możemy być pewni, że postępujemy prozdrowotnie. Istnieją opinie, że płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jakie w ogóle istnieją. A co się stanie, kiedy będziemy je jedli codziennie na śniadanie przez 30 dni? Postanowiła to sprawdzić dziennikarka Leah Wynalazek.

Obrazek
jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva

Jadła owsiankę przez miesiąc na śniadanie

Leah Wynalazek przyznała, że kiedy była dzieckiem, nie znosiła owsianki. Pozytywne opinie na temat tego produktu, które przez lata do niej docierały, sprawiły, że postanowiła nadrobić ten fakt.

By potrawa za szybko się nie znudziła, poza samą owsianką dziennikarka dodawała do śniadania między innymi banany, rodzynki, orzechy, cynamon, a co jakiś czas - odrobinę czekolady. Leah przygotowywała też owsiankę na różnych mlekach: od krowiego aż po migdałowe czy konopne.

Obrazek
jadła owsiankę przez miesiąc - Pyszności; foto: Canva

Jakie efekty zauważyła dziennikarka?

Leah Wynalazek była bardzo zadowolona z przeprowadzonego przez siebie eksperymentu. Jak podkreśliła, nawet po zakończonym "teście", nie zamierza rezygnować z owsianki na śniadanie.

Najbardziej widocznym efektem tej rutyny śniadaniowej było długie poczucie sytości. Następstwem tego było przeciągnięcie w czasie sięgania po kolejne jedzenie oraz - co najważniejsze - zaprzestanie podjadania między posiłkami.

To nie jedyny aspekt pozytywnego wyniku eksperymentu. Wzrost energii, lepsze samopoczucie, a nawet spadek wagi - to wszystko skutki tego, że jadła owsiankę przez miesiąc.

Jeśli po tym tekście naszła cię ochotę na owsiankę, rzuć okiem na ten filmik z przepisem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą