WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Sto razy zdrowsza od innych owoców. Posadź w ogródku i ciesz się długim życiem

Jagoda kamczacka należy do najzdrowszych owoców na świecie. Jest bogata w wiele witamin i minerałów oraz posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Co więcej, jest niezwykle łatwa w uprawie. Jeśli masz możliwość, posadź kilka krzewów jagody i ciesz się zdrowiem oraz długim życiem. 

ObrazekJagoda kamczacka to eliksir długiego życia - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jagoda kamczacka należy do grupy owoców najwcześniej dojrzewających w naszych naturalnych warunkach. To krzew długowieczny, który dożywa nawet... 35 lat! Wytrzymuje mrozy i zniesie prawie każdą glebę. Nie lubi jedynie towarzystwa chwastów. Uprawa krzewów jagody kamczackiej zdecydowanie opłaci się. Nie bez powodu nazywa się ją eliksirem długiego życia.

Jagoda kamczacka bije na głowę inne owoce. Eliksir zdrowia

Jagoda kamczacka jest źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i błonnika. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu i skóry. Witaminy z grupy B odgrywają rolę w metabolizmie energetycznym. Potas jest niezbędny dla funkcjonowania mięśni i regulacji ciśnienia krwi, a żelazo jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek.

Jagoda kamczacka zawiera związki o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych, takie jak antocyjany i polifenole. Substancje te mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie, które są związane z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca, cukrzycą i chorobami autoimmunologicznymi. Owoce te to również źródło błonnika, wspomagającego trawienie i regulującego perystaltykę jelit.

Obrazek
Jagoda kamczacka - Pyszności; Foto Canva.com

Dzięki antyoksydantom jagody kamczackie mogą pomagać w ochronie serca przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Antyoksydanty działają na korzyść serca, zmniejszając stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych i poprawiając funkcję śródbłonka. Niektóre badania wskazują, że jagody kamczackie mogą mieć potencjał antyrakowy. Co więcej, antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do przyśpieszenia procesów starzenia. Stąd też jagodę kamczacką zwykło nazywać się "eliksirem długiego życia".

Uprawa jagody kamczackiej w ogródku. Jak o nią dbać?

Istnieje wiele odmian jagody kamczackiej. W Polsce najczęściej wybiera się odmiany rosyjską i polską — są odporne na mróz i  krzaczków nie trzeba okrywać na zimę. Jagoda kamczacka to roślina długowieczna, łatwa w uprawie. Pamiętać należy, by krzewów jagody nie sadzić zbyt gęsto. Jagoda nie może być hodowana blisko berberysu, ale poleca się sadzenie obok siebie dwóch odmian rośliny kwitnących w tym samym czasie.

Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, ewentualnie lekko zacienionym. Do jej uprawy nada się prawie każda gleba, ale najlepsze będzie podłoże żyzne, umiarkowanie wilgotne, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5–6). Co więcej, jagoda kamczacka nie wymaga stosowania środków ochrony, ponieważ nie jest atakowana przez choroby roślin i szkodniki.

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone