PrzepisJajeczne muffiny nie tylko na Wielkanoc. Tak opróżnisz lodówkę z resztek

Jajeczne muffiny nie tylko na Wielkanoc. Tak opróżnisz lodówkę z resztek

Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta
09.04.2023 06:31, aktualizacja: 18.09.2023 08:48

Te jajeczne muffiny idealnie sprawdzą się na śniadanie lub szybki lunch. Są bardzo łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne. Jeśli podacie je z sałatką z zielonych warzyw, otrzymacie przepyszny i zdrowy posiłek. Nadają się także do śniadaniówki, aby zabrać je do szkoły i biura. Niebanalne i ciekawe w smaku. Wypróbujcie przepis.

Jajka stanowią istotny składnik codziennego menu. Oprócz cennego i łatwo przyswajalnego białka, jajka zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor, cynk oraz jod, a także witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także barwnik - lecytynę. Osoby, które nie mają problemów w podwyższonym cholesterolem może jeść nawet 7-8 jaj tygodniowo (Światowa Organizacja Zdrowia WHO dopuszcza nawet 10 jaj tygodniowo).

Świetnym pomysłem na podanie jajek, jest przygotowanie babeczek. Jajeczne muffiny to także sposób na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce, ponieważ przepis możemy dowolnie modyfikować. Swoją recepturą na jajeczne muffiny podzieliła się Anna, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na jej blogu znajdziecie także fantastyczny przepis na jajka po grecku.

Muffiny jajeczne – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kokilki do zapiekania,
  • 4 jajka od kur wolnego wybiegu,
  • 2 jabłka,
  • 50 g twardego dojrzałego sera cheddar,
  • 50 g świeżo startego parmezanu,
  • 1 łyżka nasion konopi lub siemienia lnianego,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do wysmarowania kokilek.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jajeczne muffiny? Piekarnik nastaw na 180 st. C. Kokilki wysmaruj masłem.
  2. Do miski wbij jajka, wsyp trochę soli i więcej mielonego pieprzu. Rozbełtaj rózgą na pulchną masę.
  3. Cheddar pokrój w kostkę. Zetrzyj parmezan. Jabłka ubierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Teraz sery i jabłka dodaj do jajek i wymieszaj. Obierz listki tymianku z gałązek i dodaj do masy razem z nasionami konopi, dobrze wymieszaj i przełóż do kokilek. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Jajeczne muffiny podawaj ciepłe lub zimne.

Zobacz przepis na tort owocowy z galaretką. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także