Jajeczne muffiny nie tylko na Wielkanoc. Tak opróżnisz lodówkę z resztek

Te jajeczne muffiny idealnie sprawdzą się na śniadanie lub szybki lunch. Są bardzo łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne. Jeśli podacie je z sałatką z zielonych warzyw, otrzymacie przepyszny i zdrowy posiłek. Nadają się także do śniadaniówki, aby zabrać je do szkoły i biura. Niebanalne i ciekawe w smaku. Wypróbujcie przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Jajka stanowią istotny składnik codziennego menu. Oprócz cennego i łatwo przyswajalnego białka, jajka zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor, cynk oraz jod, a także witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także barwnik - lecytynę. Osoby, które nie mają problemów w podwyższonym cholesterolem może jeść nawet 7-8 jaj tygodniowo (Światowa Organizacja Zdrowia WHO dopuszcza nawet 10 jaj tygodniowo).

Świetnym pomysłem na podanie jajek, jest przygotowanie babeczek. Jajeczne muffiny to także sposób na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce, ponieważ przepis możemy dowolnie modyfikować. Swoją recepturą na jajeczne muffiny podzieliła się Anna, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na jej blogu znajdziecie także fantastyczny przepis na jajka po grecku.

Muffiny jajeczne – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kokilki do zapiekania,
  • 4 jajka od kur wolnego wybiegu,
  • 2 jabłka,
  • 50 g twardego dojrzałego sera cheddar,
  • 50 g świeżo startego parmezanu,
  • 1 łyżka nasion konopi lub siemienia lnianego,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do wysmarowania kokilek.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jajeczne muffiny? Piekarnik nastaw na 180 st. C. Kokilki wysmaruj masłem.
  2. Do miski wbij jajka, wsyp trochę soli i więcej mielonego pieprzu. Rozbełtaj rózgą na pulchną masę.
  3. Cheddar pokrój w kostkę. Zetrzyj parmezan. Jabłka ubierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Teraz sery i jabłka dodaj do jajek i wymieszaj. Obierz listki tymianku z gałązek i dodaj do masy razem z nasionami konopi, dobrze wymieszaj i przełóż do kokilek. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Jajeczne muffiny podawaj ciepłe lub zimne.

Zobacz przepis na tort owocowy z galaretką. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę