PrzepisJajeczne muffiny nie tylko na Wielkanoc. Tak opróżnisz lodówkę z resztek

Jajeczne muffiny nie tylko na Wielkanoc. Tak opróżnisz lodówkę z resztek

Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

09.04.2023 06:31, aktual.: 18.09.2023 08:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Te jajeczne muffiny idealnie sprawdzą się na śniadanie lub szybki lunch. Są bardzo łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne. Jeśli podacie je z sałatką z zielonych warzyw, otrzymacie przepyszny i zdrowy posiłek. Nadają się także do śniadaniówki, aby zabrać je do szkoły i biura. Niebanalne i ciekawe w smaku. Wypróbujcie przepis.

Jajka stanowią istotny składnik codziennego menu. Oprócz cennego i łatwo przyswajalnego białka, jajka zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor, cynk oraz jod, a także witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także barwnik - lecytynę. Osoby, które nie mają problemów w podwyższonym cholesterolem może jeść nawet 7-8 jaj tygodniowo (Światowa Organizacja Zdrowia WHO dopuszcza nawet 10 jaj tygodniowo).

Świetnym pomysłem na podanie jajek, jest przygotowanie babeczek. Jajeczne muffiny to także sposób na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce, ponieważ przepis możemy dowolnie modyfikować. Swoją recepturą na jajeczne muffiny podzieliła się Anna, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na jej blogu znajdziecie także fantastyczny przepis na jajka po grecku.

Muffiny jajeczne – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kokilki do zapiekania,
  • 4 jajka od kur wolnego wybiegu,
  • 2 jabłka,
  • 50 g twardego dojrzałego sera cheddar,
  • 50 g świeżo startego parmezanu,
  • 1 łyżka nasion konopi lub siemienia lnianego,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do wysmarowania kokilek.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jajeczne muffiny? Piekarnik nastaw na 180 st. C. Kokilki wysmaruj masłem.
  2. Do miski wbij jajka, wsyp trochę soli i więcej mielonego pieprzu. Rozbełtaj rózgą na pulchną masę.
  3. Cheddar pokrój w kostkę. Zetrzyj parmezan. Jabłka ubierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Teraz sery i jabłka dodaj do jajek i wymieszaj. Obierz listki tymianku z gałązek i dodaj do masy razem z nasionami konopi, dobrze wymieszaj i przełóż do kokilek. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Jajeczne muffiny podawaj ciepłe lub zimne.

Zobacz przepis na tort owocowy z galaretką. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także