Jajeczne tortille. Sprawdzony przepis na śniadanie i kolację

Jajeczne tortille z szynką, serem i jajkiem to sprawdzony patent na pyszne śniadanie i kolację dla całej rodziny. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nich na całe życie.

Obrazek
Pyszności

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto podkreślić, że każdy z nas powinien znać szybkie i sprawdzone patenty na dobre śniadanie. W końcu jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nie powinniśmy go pomijać. I nasza dzisiejsza receptura sprawdzi się w tej roli idealnie. Jak się przekonasz już za moment, wystarczy naprawdę niewiele czasu i zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną ucztę dla podniebienia dla całej rodziny.

Jeśli lubisz takie przepisy, koniecznie nam o tym napisz. Postaramy się poszerzyć naszą bazę z recepturami o kolejne pomysły na genialne posiłki.

Składniki

  1. 3 tortille
  2. 6 jajek
  3. 6 plastrów sera
  4. 6 plastrów szynki
  5. 1 szczypta soli
  6. 1 szczypta pieprzu
  7. 1/2 natki szczypiorku

Przygotowanie jajecznych tortilli

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania tortilli.

W tym celu ułóż na środku blatu kuchennego trzy placki tortilli (bezpośrednio jedna na drugiej). Następnie przy pomocy małej miski wytnij z każdego elementu po dwa kółka.

jajeczne tortille

Zanim przełożysz wycięte kawałki tortilli do formy na muffiny, pamiętaj, aby wcześniej w każdej przegródce rozprowadzić trochę masła lub oleju. Po ułożeniu tortilli, dodaj do foremek żółty ser.

jajeczne tortille

Nie zapomnij również o szynce i jajkach, a także przyprawach. My postawiliśmy na klasykę, czyli pieprz oraz sól. Ale Ty oczywiście możesz dodać tu inne ulubione przyprawy.

Wypełnioną po brzegi foremkę na muffiny wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Pyszne śniadanie piecz w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie jajka z piekarnika powinny mieć jeszcze płynną formę. Jeśli chcesz, aby były bardziej ścięte, przytrzymaj je w piekarniku kilka minut dłużej.

jajeczne tortille

Gotowe śniadanie przed podaniem możesz udekorować dodatkowo posiekanym szczypiorkiem. Oczywiście nie musimy chyba dodawać, że tortille jajeczne smakują najlepiej na ciepło. Dlatego nie zwlekaj i podawaj je zaraz po wyjęciu z piekarnika.

jajeczne tortille

A jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na genialne śniadania, zapraszamy do naszej obszernej bazy, w której czeka na Ciebie wiele interesujących perełek. Po prostu palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej