Idealna jajecznica w zasięgu ręki. Uda się za każdym razem

Jajecznica to jedno z tych dań, które gości w każdym polskim domu. To świetna opcja zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Obrazek
Frania

Ale czy wiesz, że istnieją 4 sprawdzone triki, dzięki którym przygotujesz ją w idealny sposób? Koniecznie musisz je poznać, aby jajecznica udała się za każdym razem?

I kiedy już zapoznasz się z całym artykułem, zapoznaj się z innymi przydatnymi poradami, dzięki którym przygotujesz idealne jajka w różnej formie.

#1 Dodatkowe żółtko w jajecznicy

przepis na jajecznice

Dodatkowe żółtko ma ogromne znaczenie przy przygotowaniu perfekcyjnej jajecznicy. Dzięki temu składnikowi nadasz jej nie tylko lepszego smaku, ale też zmniejszysz prawdopodobieństwo rozgotowania.

#2 Nie zapomnij o mleku

przepis na jajecznice

Kolejny składnik, który powinien znaleźć się w Twojej jajecznicy to mleko. Dzięki niemu jajecznica będzie delikatniejsza. Wystarczy odrobina mleka, aby jajka były idealnie puszyste.

#3 Nie ubijaj zbyt długo jajek

przepis na jajecznice

Jeśli będziesz ubijać jajka zbyt długo, efekt końcowy może nie być zadawalający. Tak naprawdę wystarczy krótkie ubijanie widelcem do momentu połączenia się jajek i uzyskania żółtej mieszanki.

#4 Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze podczas przygotowania jajecznicy

przepis na jajecznice

Przygotowanie jajecznicy rozpocznij na małym ogniu. W chwili gdy jajka zaczną się ścinać, zmniejsz temperaturę. Następnie przemieszaj jajka do czasu do czasu, do chwili uzyskania zadawalających efektów.

I to wszystko! ?
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni