Idealna jajecznica w zasięgu ręki. Uda się za każdym razem
Jajecznica to jedno z tych dań, które gości w każdym polskim domu. To świetna opcja zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
01.12.2018 | aktual.: 26.09.2023 13:18
Ale czy wiesz, że istnieją 4 sprawdzone triki, dzięki którym przygotujesz ją w idealny sposób? Koniecznie musisz je poznać, aby jajecznica udała się za każdym razem?
I kiedy już zapoznasz się z całym artykułem, zapoznaj się z innymi przydatnymi poradami, dzięki którym przygotujesz idealne jajka w różnej formie.
#1 Dodatkowe żółtko w jajecznicy
Dodatkowe żółtko ma ogromne znaczenie przy przygotowaniu perfekcyjnej jajecznicy. Dzięki temu składnikowi nadasz jej nie tylko lepszego smaku, ale też zmniejszysz prawdopodobieństwo rozgotowania.
#2 Nie zapomnij o mleku
Kolejny składnik, który powinien znaleźć się w Twojej jajecznicy to mleko. Dzięki niemu jajecznica będzie delikatniejsza. Wystarczy odrobina mleka, aby jajka były idealnie puszyste.
#3 Nie ubijaj zbyt długo jajek
Jeśli będziesz ubijać jajka zbyt długo, efekt końcowy może nie być zadawalający. Tak naprawdę wystarczy krótkie ubijanie widelcem do momentu połączenia się jajek i uzyskania żółtej mieszanki.
#4 Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze podczas przygotowania jajecznicy
Przygotowanie jajecznicy rozpocznij na małym ogniu. W chwili gdy jajka zaczną się ścinać, zmniejsz temperaturę. Następnie przemieszaj jajka do czasu do czasu, do chwili uzyskania zadawalających efektów.