Triki z jajkami, dzięki którym wyjdą za każdym razem

Dziś pragnę podzielić się z Tobą trikami z jajkami, które z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. W końcu każdy z nas na co dzień przygotowuje posiłki z ich udziałem.

Obrazek
Pyszności

Czas więc zabierać się do pracy!

#1 Używaj sitka

jajka i trik z sitkiem

Jak się okazuje, przy przygotowaniu idealnych jajek, niezbędnym elementem jest zwykłe sitko. Dzięki niemu usuniesz skorupki i wszelkie zanieczyszczenia.

#2 Połącz jajka w gotującej się wodzie

trik z gotowaniem jajek

Dzięki tej technice, za każdym razem uzyskasz "delikatną" jajecznicę. Wszystko co musisz zrobić, to przygotować mały garnek z wodą.

Kiedy się już zagotuje, dodaj po prostu jajka i trzymaj je w garnku do chwili, aż uniosą się ku górze.

#3 Możesz wykorzystać również patent z kąpielą wodną

idealna jajecznica

Postępujesz dokładnie tak, jak w przypadku roztapiania czekolady. I choć cały proces będzie trwał zdecydowanie dłużej niż przygotowanie tradycyjnej jajecznicy, masz pewność, że nie rozgotujesz ulubionego posiłku.

#4 Patelnia nie może być zbyt gorąca

triki z jajkami

To kolejny błąd, który zdarza się niestety bardzo często. Lepiej znaleźć dodatkowy czas i przygotować jajka na patelni, która nie będzie zbyt gorąca. W przeciwnym wypadku zamiast pysznej jajecznicy o kremowej konsystencji, przygotujesz jajeczne wiórki.

#5 Moment zabrania patelni z palnika również ma znaczenie

patelnia przy przygotowaniu jajek

Pamiętaj, że podczas przyrządzania jajecznicy, powinnaś zdjąć patelnię z palnika, zanim jajka w pełni się ugotują. Resztki ciepła sprawią, że jajka będą gotowe. Co więcej, posiłek nadal pozostanie delikatny.

#6 Idealne jajka w koszulce

jajka w koszulkach

Jeśli chcesz otrzymać właśnie taki efekt, umieść jajka w skorupce w gorącej wodzie na 10 sekund. Tym samym wzmocnisz białka, a co za tym idzie, utrzymasz je w idealnym kształcie.

#7 Przydatna może okazać się również folia spożywcza

triki z jajkami

Wystarczy, że na kawałku folii rozprowadzisz trochę oleju. Następnie umieść na niej jajko i zwiąż folię, tworząc mały supełek. Wrzuć jajka na 6 minut do wrzątku i gotowe!

#8 Przed ugotowaniem jajek, nakłuj je przy pomocy pinezki

trik z pinezką

Skoro już mowa o jajkach, warto poznać sztuczkę, dzięki której nie musisz obawiać się, że popękają podczas gotowania.

Wszystko co musisz zrobić to, przed gotowaniem nakłuć jajka przy pomocy pinezki. Chodzi tu o zaokrąglony koniec, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza. Jest on odpowiedzialny za nacisk na skorupkę jajka, co może prowadzić do powstawania pęknięć.

#9 Jajka na twardo bez gotowania

To również jest możliwe. Wystarczy, że umieścisz jajka w formie na muffiny i wstawisz je do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Po wyjęciu jajek z piekarnika, od razu wrzuć je do zimnej kąpieli, aby zatrzymać proces gotowania.

#10 Obieraj jajka pod bieżącą wodą

idealne jajka

Jeśli skorzystać z tego triku, już nigdy więcej nie będziesz mieć problemu z usunięciem skorupki z jajek. A wszystko to za sprawą ciśnienia wody, które pomaga skutecznie pozbyć się osłonki jajek.

#11 Przewracanie jajek sadzonych na patelni

triki z jajkami

Jeśli używasz metalowej szpatułki, przed przewróceniem jajek, po prostu ją podgrzej przez kilka sekund. Tym samym poradzisz sobie nawet z najbardziej upartymi jajkami, które nie będą chciały odkleić się od patelni.

Koniecznie daj mi znać, który z trików wykorzystasz jako pierwszy ?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇