Triki z jajkami, dzięki którym wyjdą za każdym razem
Dziś pragnę podzielić się z Tobą trikami z jajkami, które z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. W końcu każdy z nas na co dzień przygotowuje posiłki z ich udziałem.
24.03.2019 | aktual.: 12.04.2019 19:09
Czas więc zabierać się do pracy!
#1 Używaj sitka
Jak się okazuje, przy przygotowaniu idealnych jajek, niezbędnym elementem jest zwykłe sitko. Dzięki niemu usuniesz skorupki i wszelkie zanieczyszczenia.
#2 Połącz jajka w gotującej się wodzie
Dzięki tej technice, za każdym razem uzyskasz "delikatną" jajecznicę. Wszystko co musisz zrobić, to przygotować mały garnek z wodą.
Kiedy się już zagotuje, dodaj po prostu jajka i trzymaj je w garnku do chwili, aż uniosą się ku górze.
#3 Możesz wykorzystać również patent z kąpielą wodną
Postępujesz dokładnie tak, jak w przypadku roztapiania czekolady. I choć cały proces będzie trwał zdecydowanie dłużej niż przygotowanie tradycyjnej jajecznicy, masz pewność, że nie rozgotujesz ulubionego posiłku.
#4 Patelnia nie może być zbyt gorąca
To kolejny błąd, który zdarza się niestety bardzo często. Lepiej znaleźć dodatkowy czas i przygotować jajka na patelni, która nie będzie zbyt gorąca. W przeciwnym wypadku zamiast pysznej jajecznicy o kremowej konsystencji, przygotujesz jajeczne wiórki.
#5 Moment zabrania patelni z palnika również ma znaczenie
Pamiętaj, że podczas przyrządzania jajecznicy, powinnaś zdjąć patelnię z palnika, zanim jajka w pełni się ugotują. Resztki ciepła sprawią, że jajka będą gotowe. Co więcej, posiłek nadal pozostanie delikatny.
#6 Idealne jajka w koszulce
Jeśli chcesz otrzymać właśnie taki efekt, umieść jajka w skorupce w gorącej wodzie na 10 sekund. Tym samym wzmocnisz białka, a co za tym idzie, utrzymasz je w idealnym kształcie.
#7 Przydatna może okazać się również folia spożywcza
Wystarczy, że na kawałku folii rozprowadzisz trochę oleju. Następnie umieść na niej jajko i zwiąż folię, tworząc mały supełek. Wrzuć jajka na 6 minut do wrzątku i gotowe!
#8 Przed ugotowaniem jajek, nakłuj je przy pomocy pinezki
Skoro już mowa o jajkach, warto poznać sztuczkę, dzięki której nie musisz obawiać się, że popękają podczas gotowania.
Wszystko co musisz zrobić to, przed gotowaniem nakłuć jajka przy pomocy pinezki. Chodzi tu o zaokrąglony koniec, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza. Jest on odpowiedzialny za nacisk na skorupkę jajka, co może prowadzić do powstawania pęknięć.
#9 Jajka na twardo bez gotowania
To również jest możliwe. Wystarczy, że umieścisz jajka w formie na muffiny i wstawisz je do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
Po wyjęciu jajek z piekarnika, od razu wrzuć je do zimnej kąpieli, aby zatrzymać proces gotowania.
#10 Obieraj jajka pod bieżącą wodą
Jeśli skorzystać z tego triku, już nigdy więcej nie będziesz mieć problemu z usunięciem skorupki z jajek. A wszystko to za sprawą ciśnienia wody, które pomaga skutecznie pozbyć się osłonki jajek.
#11 Przewracanie jajek sadzonych na patelni
Jeśli używasz metalowej szpatułki, przed przewróceniem jajek, po prostu ją podgrzej przez kilka sekund. Tym samym poradzisz sobie nawet z najbardziej upartymi jajkami, które nie będą chciały odkleić się od patelni.