Magdalena Pomorska

Jajka ozdabiane woskiem czy cebulą? Metody prababek to sama natura

Bezpieczne, efektowne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania pisanki przygotowano na warsztatach w skansenie w Osieku nad Notecią. Jedna z metod to batik, czyli nanoszenie pszczelego wosku na skorupkę białego lub kremowego jajka. Połączona jest z drugą metodą — barwieniem naturalnymi produktami, jak łupiny z cebuli, które dają gwarantowany efekt od ciemnej żółcieni aż do brązu. Aby utrzymać i podbić kolor, warto dodać odrobinę octu.

Więcej wideo
Ciasto miodowe lata zachwyca każdą warstwą. Mój hit na weekendCiasto miodowe lata zachwyca każdą warstwą. Mój hit na weekend
Zamiast gotować, zrób pierogi jak na Suwalszczyźnie. Dwa farsze i doskonałe ciastoZamiast gotować, zrób pierogi jak na Suwalszczyźnie. Dwa farsze i doskonałe ciasto
Zapytaliśmy Ewę Wachowicz o śniadania Polaków. Załamała ręceZapytaliśmy Ewę Wachowicz o śniadania Polaków. Załamała ręce
Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsemNie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosówNa wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanieWygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustąLetnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości