Ukochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nic dziwnego więc, że to ukochane śniadanie Roberta Makłowicza. Czy wiesz jak je wykonać? Jeśli nie, z przyjemnością zdradzimy prosty przepis na jajko po wiedeńsku.

ObrazekUkochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia - Pyszności; Foto: instagram.com/gotuje_z_lewiatanem ; Canva.com
Agnieszka

Pyszne i proste śniadanie

Jajko po wiedeńsku to banalnie prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na śniadanie. Okazuje się, że jego wielkim fanem jest sam Robert Makłowicz. W związku z tym warto wypróbować przepis na jajko w tym wydaniu.

Danie podawane jest zazwyczaj w szerokiej szklance bądź kieliszku. Jajka można posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Niekiedy, aby podkreślić smak dania, dodaje się do niego niewielką ilość masła. Jajka po wiedeńsku świetnie współgrają z kromką ciepłego pieczywa posmarowanego masełkiem.

Jak wykonać jajka po wiedeńsku?

Jajko po wiedeńsku jest bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego będziesz potrzebować to jajko, odrobina masła woda i przyprawy. Aby je zrobić, wystarczy, że wykonasz te kilka kroków:

  1. W rondelku zagotuj wodę. W międzyczasie wybij jajko do żaroodpornej szklanki, tak aby żółtko zachowało swoją formę i nie rozpłynęło się.
  2. Do gotującej się wody wstaw naczynie z jajkiem. Po upływie około 3 - 5 minut, wyjmij szklankę. Białko ma być ścięte. Natomiast żółtko powinno odznaczać się płynną konsystencją. Na końcu przypraw jajko solą i pieprzem. Danie idealnie smakuje z łyżeczką masła, a następnie posypane świeżymi ziołami np. pietruszką.

Jakie jajka wybrać?

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Smak jajek zależy również w dużej mierze od tego jak traktowane i czym karmione były kury. W związku z tym polecamy wybierać te z wolnego wybiegu - oznaczone numerem 1, bądź z chowu ekologicznego - oznaczone numerem 0.

Jajka od kurki zielononóżki odznaczają się wyjątkową jakością. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale stanowią również bardzo dobre źródło aminokwasów, witamin oraz soli mineralnych. Zawierają nieco mniej cholesterolu w żółtku, w porównaniu z jajkami od innych ras kur.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko - to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇