PrzepisUkochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Ukochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Ukochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia - Pyszności; Foto: instagram.com/gotuje_z_lewiatanem ; Canva.com
Ukochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia - Pyszności; Foto: instagram.com/gotuje_z_lewiatanem ; Canva.com
Agnieszka
11.07.2022 14:04

Jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nic dziwnego więc, że to ukochane śniadanie Roberta Makłowicza. Czy wiesz jak je wykonać? Jeśli nie, z przyjemnością zdradzimy prosty przepis na jajko po wiedeńsku.

Pyszne i proste śniadanie

Jajko po wiedeńsku to banalnie prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na śniadanie. Okazuje się, że jego wielkim fanem jest sam Robert Makłowicz. W związku z tym warto wypróbować przepis na jajko w tym wydaniu.

Danie podawane jest zazwyczaj w szerokiej szklance bądź kieliszku. Jajka można posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Niekiedy, aby podkreślić smak dania, dodaje się do niego niewielką ilość masła. Jajka po wiedeńsku świetnie współgrają z kromką ciepłego pieczywa posmarowanego masełkiem.

Jak wykonać jajka po wiedeńsku?

Jajko po wiedeńsku jest bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego będziesz potrzebować to jajko, odrobina masła woda i przyprawy. Aby je zrobić, wystarczy, że wykonasz te kilka kroków:

  1. W rondelku zagotuj wodę. W międzyczasie wybij jajko do żaroodpornej szklanki, tak aby żółtko zachowało swoją formę i nie rozpłynęło się.
  2. Do gotującej się wody wstaw naczynie z jajkiem. Po upływie około 3 - 5 minut, wyjmij szklankę. Białko ma być ścięte. Natomiast żółtko powinno odznaczać się płynną konsystencją. Na końcu przypraw jajko solą i pieprzem. Danie idealnie smakuje z łyżeczką masła, a następnie posypane świeżymi ziołami np. pietruszką.

Jakie jajka wybrać?

Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Smak jajek zależy również w dużej mierze od tego jak traktowane i czym karmione były kury. W związku z tym polecamy wybierać te z wolnego wybiegu - oznaczone numerem 1, bądź z chowu ekologicznego - oznaczone numerem 0.

Jajka od kurki zielononóżki odznaczają się wyjątkową jakością. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale stanowią również bardzo dobre źródło aminokwasów, witamin oraz soli mineralnych. Zawierają nieco mniej cholesterolu w żółtku, w porównaniu z jajkami od innych ras kur.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko - to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także