Ukochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nic dziwnego więc, że to ukochane śniadanie Roberta Makłowicza. Czy wiesz jak je wykonać? Jeśli nie, z przyjemnością zdradzimy prosty przepis na jajko po wiedeńsku.

ObrazekUkochane śniadanie Roberta Makłowicz - jajka po wiedeńsku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia - Pyszności; Foto: instagram.com/gotuje_z_lewiatanem ; Canva.com
Agnieszka

Pyszne i proste śniadanie

Jajko po wiedeńsku to banalnie prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na śniadanie. Okazuje się, że jego wielkim fanem jest sam Robert Makłowicz. W związku z tym warto wypróbować przepis na jajko w tym wydaniu.

Danie podawane jest zazwyczaj w szerokiej szklance bądź kieliszku. Jajka można posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Niekiedy, aby podkreślić smak dania, dodaje się do niego niewielką ilość masła. Jajka po wiedeńsku świetnie współgrają z kromką ciepłego pieczywa posmarowanego masełkiem.

Jak wykonać jajka po wiedeńsku?

Jajko po wiedeńsku jest bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego będziesz potrzebować to jajko, odrobina masła woda i przyprawy. Aby je zrobić, wystarczy, że wykonasz te kilka kroków:

  1. W rondelku zagotuj wodę. W międzyczasie wybij jajko do żaroodpornej szklanki, tak aby żółtko zachowało swoją formę i nie rozpłynęło się.
  2. Do gotującej się wody wstaw naczynie z jajkiem. Po upływie około 3 - 5 minut, wyjmij szklankę. Białko ma być ścięte. Natomiast żółtko powinno odznaczać się płynną konsystencją. Na końcu przypraw jajko solą i pieprzem. Danie idealnie smakuje z łyżeczką masła, a następnie posypane świeżymi ziołami np. pietruszką.

Jakie jajka wybrać?

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Smak jajek zależy również w dużej mierze od tego jak traktowane i czym karmione były kury. W związku z tym polecamy wybierać te z wolnego wybiegu - oznaczone numerem 1, bądź z chowu ekologicznego - oznaczone numerem 0.

Jajka od kurki zielononóżki odznaczają się wyjątkową jakością. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale stanowią również bardzo dobre źródło aminokwasów, witamin oraz soli mineralnych. Zawierają nieco mniej cholesterolu w żółtku, w porównaniu z jajkami od innych ras kur.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko - to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają