Jajko sadzone wyjdzie perfekcyjne. Zamiast masła użyj innego tłuszczu

Jajka w różnych postaciach stanowią niezwykle częsty wybór Polek i Polaków na śniadanie. Syte i smaczne, są doskonałym startem i "rozgrzewką" przed całym dniem pełnym wyzwań. Dzisiaj chcemy ci pokazać jak zrobić idealne jajko sadzone na oliwie z oliwek. 

ObrazekJajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva

Być moje już wstęp tego artykułu wzbudził w tobie zdziwienie. Idziemy o zakład, że większość z nas przyrządza jednak jajka sadzone na maśle. Co ciekawe, inaczej wygląda sytuacja w restauracjach. Duża część doświadczonych kucharzy wie, że to oliwa z oliwek stoi za perfekcyjnym jajkiem sadzonym: chrupiącym z wierzchu i z płynnym żółtkiem w środku.

Obrazek
Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu chcemy również zdementować plotki o rzekomym nienadawaniu się oliwy z oliwek do smażenia. Jej punkt dymienia wynosi aż około 220 stopni, co jest naprawdę niezłym wynikiem. Warto jednak wybrać wersję oliwy z oliwek virgin, która charakteryzuje się wysoką stabilnością podczas smażenia.

Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Po zakończeniu smażenia oliwa z oliwek nadaje się już tylko do utylizacji. Nigdy nie używaj jej po raz drugi. Raz rozgrzana, traci swoje właściwości (przede wszystkim antyoksydanty), a jej punkt dymienia dramatycznie spada.

Teraz już wiesz, jak postępować z oliwą z oliwek. A jak przygotować na niej idealne jajko sadzone?

Jajko sadzone na oliwie z oliwek

Obrazek
Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva

Dużą rolę w usmażeniu doskonałego jajka sadzonego odgrywa tu temperatura oliwy z oliwek. Tłuszcz ten powinien być nagrzany do 60 stopni, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w termometr kuchenny. Jeśli wyczekasz optymalnej temperatury oliwy, możesz nie obawiać się o "picie tłuszczu" przez jajko. Jeśli jednak z nią przesadzisz, na białku zaczną pojawiać się pęcherzyki, które zniszczą idealną strukturę jajka.

Ponadto nie krępuj się z ilością oliwy. Cały patent polega na tym, by jajko niemal dosłownie "gotowało" się w tym tłuszczu. Po 2 minutach od rozpoczęcia smażenia możesz przykryć patelnię, najlepiej przezroczystą pokrywką; tak, żebyś mógł wyłapać moment, w którym białko się zetnie.

Tak przygotowane jajko sadzone na oliwie z oliwek przypraw dopiero na sam koniec smażenia. Smacznego!

Po więcej ciekawych przepisów i porad zajrzyj na nasz kanał na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej