PrzepisJajko sadzone wyjdzie perfekcyjne. Zamiast masła użyj innego tłuszczu

Jajko sadzone wyjdzie perfekcyjne. Zamiast masła użyj innego tłuszczu

Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva
Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva
13.02.2023 12:13, aktualizacja: 20.03.2024 13:33

Jajka w różnych postaciach stanowią niezwykle częsty wybór Polek i Polaków na śniadanie. Syte i smaczne, są doskonałym startem i "rozgrzewką" przed całym dniem pełnym wyzwań. Dzisiaj chcemy ci pokazać jak zrobić idealne jajko sadzone na oliwie z oliwek. 

Być moje już wstęp tego artykułu wzbudził w tobie zdziwienie. Idziemy o zakład, że większość z nas przyrządza jednak jajka sadzone na maśle. Co ciekawe, inaczej wygląda sytuacja w restauracjach. Duża część doświadczonych kucharzy wie, że to oliwa z oliwek stoi za perfekcyjnym jajkiem sadzonym: chrupiącym z wierzchu i z płynnym żółtkiem w środku.

Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva
Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu chcemy również zdementować plotki o rzekomym nienadawaniu się oliwy z oliwek do smażenia. Jej punkt dymienia wynosi aż około 220 stopni, co jest naprawdę niezłym wynikiem. Warto jednak wybrać wersję oliwy z oliwek virgin, która charakteryzuje się wysoką stabilnością podczas smażenia.

Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Po zakończeniu smażenia oliwa z oliwek nadaje się już tylko do utylizacji. Nigdy nie używaj jej po raz drugi. Raz rozgrzana, traci swoje właściwości (przede wszystkim antyoksydanty), a jej punkt dymienia dramatycznie spada.

Teraz już wiesz, jak postępować z oliwą z oliwek. A jak przygotować na niej idealne jajko sadzone?

Jajko sadzone na oliwie z oliwek

Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva
Jajko sadzone na oliwie z oliwek - Pyszności; foto: Canva

Dużą rolę w usmażeniu doskonałego jajka sadzonego odgrywa tu temperatura oliwy z oliwek. Tłuszcz ten powinien być nagrzany do 60 stopni, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w termometr kuchenny. Jeśli wyczekasz optymalnej temperatury oliwy, możesz nie obawiać się o "picie tłuszczu" przez jajko. Jeśli jednak z nią przesadzisz, na białku zaczną pojawiać się pęcherzyki, które zniszczą idealną strukturę jajka.

Ponadto nie krępuj się z ilością oliwy. Cały patent polega na tym, by jajko niemal dosłownie "gotowało" się w tym tłuszczu. Po 2 minutach od rozpoczęcia smażenia możesz przykryć patelnię, najlepiej przezroczystą pokrywką; tak, żebyś mógł wyłapać moment, w którym białko się zetnie.

Tak przygotowane jajko sadzone na oliwie z oliwek przypraw dopiero na sam koniec smażenia. Smacznego!

Po więcej ciekawych przepisów i porad zajrzyj na nasz kanał na YouTube. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także