Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową- nasz ulubiony letni obiad w 20 minut
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką to nasz ulubiony letni obiad. Jest lekki i szybki w przygotowaniu, a na dodatek korzysta z sezonowych produktów. Takim obiadem zajadać się będzie cała Twoja rodzina, a Ty nie spędzisz w kuchni więcej niż 20 minut.
20.07.2022 12:51
Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest w szczególności diabetykom i osobom borykającym się z insulinoopornością. Ma w sobie dużo błonnika, pomagającego regulować pracę przewodu pokarmowego. Sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września, więc warto w pełni korzystać z jego dobrodziejstwa.
Proste połączenie pysznej fasolki z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem to zdrowy i pożywny obiad na ciepłe dni. Od razu przypominają nam się letnie wakacje u babci, która (na naszą prośbę) przygotowywała taki posiłek nawet trzy razy w tygodniu!
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką- składniki
Ziemniaki młode
Fasolka szparagowa
Masło
Sól
Pieprz
Bułka tarta
1 Jajko
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
Pęczek koperku
Przepis na letni obiad z fasolką szparagową
Zacznij od przygotowania fasolki. Odetnij jej końcówki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Włóż ją do wody. Gotują ją ok. 5-10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Im młodsza fasolka, tym krótszego gotowania potrzebuje. Ugotowaną fasolkę przelej krótko zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
Na patelni rozpuść masło. Zrób to na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Kiedy będzie już roztopione- wrzuć bułkę tartą i wymieszaj. W międzyczasie ugotuj młode ziemniaki. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że delikatnie oskrobiesz i/lub bardzo dokładnie umyjesz. Wrzuć je do garnka z wodą i gotuj aż będą miękkie.
Na patelni rozpuść kawałek masła. Dodaj do niego posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż chwilę całość na niedużym ogniu i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj umyty i posiekany koperek i wymieszaj.
Na osobnej patelni usmaż jajko sadzone. Żeby miało idealny kształt- możesz usmażyć je w specjalnej foremce lub w krążku cebuli.
Na talerz przełóż ugotowane ziemniaki i polej je koperkowo-czosnkowym masłem.
Dodaj usmażone jajko i fasolkę szparagową. Fasolkę polej dodatkowo masłem z bułka tartą. Prosty, wakacyjny obiad jest już gotowy. Smacznego!