Jajko zapiekane w awokado z mozzarellą. Prosty przepis na śniadanie
Proste i pyszne jajko sadzone zapiekane w zielonym awokado to przepis na pożywne i szybkie śniadanie. Z dodatkiem mozzarelli smakuje nieziemsko.
16.05.2023 17:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam śniadania, które są proste w przygotowaniu i dają mi energię na cały poranek. Ten przepis wszyscy, którym dobrze robi białkowo-tłuszczowe rozpoczęcie dnia. Co najważniejsze, przygotowuję go w mgnieniu oka. Kiedy całość zapieka się w piekarniku, mam czas na zrobienie kawy i chwilę relaksu. Awokado to znakomite źródło witamin A, C, E, K i H, a także witamin z grupy B, takich jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ma w sobie również dużo błonnika i potasu, dzięki czemu będzie świetnym uzupełnieniem naszej zbilansowanej diety.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Jajko zapiekane w awokado
Składniki:
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
- 100 g sera mozzarella
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.
2. Awokado przekrajam na pół. Przy pomocy noża usuwam pestkę.
3. Obie połówki nacinam w kratkę.
4. We wgłębienie po pestce wlewam porcję przygotowanej wcześniej oliwy z czosnkiem, rozprowadzając ją również po całej powierzchni naciętego awokado.
5. Żółtka oddzielam od białek. Następnie wlewam białko do awokado i posypuję startym serem mozzarella.
6. Tak przygotowane awokado podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza do momentu, aż ser się roztopi.