Jajko zapiekane w awokado z mozzarellą. Prosty przepis na śniadanie

Proste i pyszne jajko sadzone zapiekane w zielonym awokado to przepis na pożywne i szybkie śniadanie. Z dodatkiem mozzarelli smakuje nieziemsko.

Jajko zapiekane w awokado- PysznościJajko zapiekane w awokado- Pyszności
Ewa

Uwielbiam śniadania, które są proste w przygotowaniu i dają mi energię na cały poranek. Ten przepis wszyscy, którym dobrze robi białkowo-tłuszczowe rozpoczęcie dnia. Co najważniejsze, przygotowuję go w mgnieniu oka. Kiedy całość zapieka się w piekarniku, mam czas na zrobienie kawy i chwilę relaksu. Awokado to znakomite źródło witamin A, C, E, K i H, a także witamin z grupy B, takich jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ma w sobie również dużo błonnika i potasu, dzięki czemu będzie świetnym uzupełnieniem naszej zbilansowanej diety.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Jajko zapiekane w awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 100 g sera mozzarella
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

1. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.

2. Awokado przekrajam na pół. Przy pomocy noża usuwam pestkę.

3. Obie połówki nacinam w kratkę.

Obrazek
Jajko zapiekane w awokado- Pyszności

4. We wgłębienie po pestce wlewam porcję przygotowanej wcześniej oliwy z czosnkiem, rozprowadzając ją również po całej powierzchni naciętego awokado.

5. Żółtka oddzielam od białek. Następnie wlewam białko do awokado i posypuję startym serem mozzarella.

Posypywanie awokado startym serem
Jajko zapiekane w awokado- Pyszności

6. Tak przygotowane awokado podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza do momentu, aż ser się roztopi.

7. Przy pomocy noża robię wgłębienie na środku podpieczonego awokado i dodaję odłożone wcześniej żółtko. Ponownie wkładam do piekarnika, tym razem na 10 minut.

Dodawanie żółtka do awokado
Dodawanie żółtka do awokado

8. Po tym czasie przekładam awokado na talerz i dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!

Jajko zapiekane w awokado- Pyszności
Jajko zapiekane w awokado- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat