Jak długo przechowywać ugotowane produkty w lodówce? Odpowiedź zaskakuje

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce nie może ciągnąć się w nieskończoność. To wie chyba każdy. Ale jaka jest konkretna wytrzymałość takiego jedzenia? Odpowiadamy.

ObrazekPrzechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Lodówka to zdecydowanie jedno z najlepszych i najbardziej praktycznych urządzeń, jakie wynalazł człowiek. Za sprawą mniejszej aktywności bakterii w niskich temperaturach spowolniony zostaje proces gnicia jedzenia. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że warunki panujące w chłodziarce nie zabijają zarazków. To może spowodować jedynie wysoka temperatura.

Obrazek
Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Dlatego też lodówka, chociaż bardzo przydatna, nie posiada cudotwórczych mocy i nie uchroni naszego jedzenia przed zepsuciem się, a jedynie przeciągnie ten proces w czasie. A co z produktami, które przed włożeniem do chłodziarki zostały ugotowane?

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce

Gdybyś miał strzelić w ciemno, który produkt po ugotowaniu zachowa świeżość na dłużej, to byłyby to jajka czy makaron? Idziemy o zakład, że większość z nas wskazałaby jednak na ten drugi. Jak się okazuje — błędnie. Takich niuansów jest sporo, dlatego postanowiliśmy zebrać je w całość.

Jajka

Wbrew pozorom ugotowane jajka są jednym z bardziej wytrzymałych produktów spożywczych. Jeśli w lodówce panuje odpowiednia temperatura, ugotowane jajka będą dobre nawet po 6-7 dniach. Pamiętaj jednak, by zawsze stosować się do zasady ograniczonego zaufania, a w przypadku wątpliwości wynikających z zapachu czy koloru jajek, po prostu nie ryzykuj i je wyrzuć.

Obrazek
Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Warzywa

Cenimy je ze względu na dużą zawartość witamin i wody, ale ta druga, w tym przypadku, decyduje też o krótszym terminie do spożycia. W wilgotnej przestrzeni bakterie rozwijają się szybciej. Warzywa zjedz w ciągu trzech dni po ugotowaniu.

Grzyby

W przypadku tych darów lasu nie ma miejsca na eksperymentowanie z czasem przetrzymywania. Ugotowane grzyby zjedz najlepiej jeszcze tego samego dnia, ewentualnie nazajutrz.

Mięso

Obróbka termiczna mięsa jest standardowym sposobem na wydłużenia jego terminu do spożycia. Mimo wszystko nie jedz takiego, które stoi w lodówce dłużej niż 3, maksymalnie 4 dni. Pamiętaj, że mowa tu o gotowanym mięsie. W przypadku smażonego mięsa mielonego jest inaczej: zjedz je w ciągu 1-2 dni.

Dodatki skrobiowe

Podczas gdy ugotowane ziemniaki wytrzymają w lodówce 3-4 dni, tak makaron i ryż nie są już tak odporne na czas. Prestiżowy medyczny magazyn "Journal of Clinical Microbiology" opisał ciekawy przypadek studenta z Belgii, który zmarł po zjedzeniu ugotowanego 5 dni wcześniej makaronu. Należy tu jednak zaznaczyć, że zjedzony makaron był prawdopodobnie przetrzymywany poza lodówką. Trzymany w chłodziarce jest dobry do dwóch dni.

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce nie jest potrzebne, gdy przyrządzimy coś tak pysznego, że zostanie zjedzone "na raz". Na przykład te kulki drobiowe w chrupiącym cieście, według przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej