Jak długo przechowywać ugotowane produkty w lodówce? Odpowiedź zaskakuje

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce nie może ciągnąć się w nieskończoność. To wie chyba każdy. Ale jaka jest konkretna wytrzymałość takiego jedzenia? Odpowiadamy.

ObrazekPrzechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Lodówka to zdecydowanie jedno z najlepszych i najbardziej praktycznych urządzeń, jakie wynalazł człowiek. Za sprawą mniejszej aktywności bakterii w niskich temperaturach spowolniony zostaje proces gnicia jedzenia. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że warunki panujące w chłodziarce nie zabijają zarazków. To może spowodować jedynie wysoka temperatura.

Obrazek
Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Dlatego też lodówka, chociaż bardzo przydatna, nie posiada cudotwórczych mocy i nie uchroni naszego jedzenia przed zepsuciem się, a jedynie przeciągnie ten proces w czasie. A co z produktami, które przed włożeniem do chłodziarki zostały ugotowane?

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce

Gdybyś miał strzelić w ciemno, który produkt po ugotowaniu zachowa świeżość na dłużej, to byłyby to jajka czy makaron? Idziemy o zakład, że większość z nas wskazałaby jednak na ten drugi. Jak się okazuje — błędnie. Takich niuansów jest sporo, dlatego postanowiliśmy zebrać je w całość.

Jajka

Wbrew pozorom ugotowane jajka są jednym z bardziej wytrzymałych produktów spożywczych. Jeśli w lodówce panuje odpowiednia temperatura, ugotowane jajka będą dobre nawet po 6-7 dniach. Pamiętaj jednak, by zawsze stosować się do zasady ograniczonego zaufania, a w przypadku wątpliwości wynikających z zapachu czy koloru jajek, po prostu nie ryzykuj i je wyrzuć.

Obrazek
Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Warzywa

Cenimy je ze względu na dużą zawartość witamin i wody, ale ta druga, w tym przypadku, decyduje też o krótszym terminie do spożycia. W wilgotnej przestrzeni bakterie rozwijają się szybciej. Warzywa zjedz w ciągu trzech dni po ugotowaniu.

Grzyby

W przypadku tych darów lasu nie ma miejsca na eksperymentowanie z czasem przetrzymywania. Ugotowane grzyby zjedz najlepiej jeszcze tego samego dnia, ewentualnie nazajutrz.

Mięso

Obróbka termiczna mięsa jest standardowym sposobem na wydłużenia jego terminu do spożycia. Mimo wszystko nie jedz takiego, które stoi w lodówce dłużej niż 3, maksymalnie 4 dni. Pamiętaj, że mowa tu o gotowanym mięsie. W przypadku smażonego mięsa mielonego jest inaczej: zjedz je w ciągu 1-2 dni.

Dodatki skrobiowe

Podczas gdy ugotowane ziemniaki wytrzymają w lodówce 3-4 dni, tak makaron i ryż nie są już tak odporne na czas. Prestiżowy medyczny magazyn "Journal of Clinical Microbiology" opisał ciekawy przypadek studenta z Belgii, który zmarł po zjedzeniu ugotowanego 5 dni wcześniej makaronu. Należy tu jednak zaznaczyć, że zjedzony makaron był prawdopodobnie przetrzymywany poza lodówką. Trzymany w chłodziarce jest dobry do dwóch dni.

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce nie jest potrzebne, gdy przyrządzimy coś tak pysznego, że zostanie zjedzone "na raz". Na przykład te kulki drobiowe w chrupiącym cieście, według przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm