Jak długo przechowywać ugotowane produkty w lodówce? Odpowiedź zaskakuje

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce nie może ciągnąć się w nieskończoność. To wie chyba każdy. Ale jaka jest konkretna wytrzymałość takiego jedzenia? Odpowiadamy.

ObrazekPrzechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Lodówka to zdecydowanie jedno z najlepszych i najbardziej praktycznych urządzeń, jakie wynalazł człowiek. Za sprawą mniejszej aktywności bakterii w niskich temperaturach spowolniony zostaje proces gnicia jedzenia. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że warunki panujące w chłodziarce nie zabijają zarazków. To może spowodować jedynie wysoka temperatura.

Obrazek
Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Dlatego też lodówka, chociaż bardzo przydatna, nie posiada cudotwórczych mocy i nie uchroni naszego jedzenia przed zepsuciem się, a jedynie przeciągnie ten proces w czasie. A co z produktami, które przed włożeniem do chłodziarki zostały ugotowane?

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce

Gdybyś miał strzelić w ciemno, który produkt po ugotowaniu zachowa świeżość na dłużej, to byłyby to jajka czy makaron? Idziemy o zakład, że większość z nas wskazałaby jednak na ten drugi. Jak się okazuje — błędnie. Takich niuansów jest sporo, dlatego postanowiliśmy zebrać je w całość.

Jajka

Wbrew pozorom ugotowane jajka są jednym z bardziej wytrzymałych produktów spożywczych. Jeśli w lodówce panuje odpowiednia temperatura, ugotowane jajka będą dobre nawet po 6-7 dniach. Pamiętaj jednak, by zawsze stosować się do zasady ograniczonego zaufania, a w przypadku wątpliwości wynikających z zapachu czy koloru jajek, po prostu nie ryzykuj i je wyrzuć.

Obrazek
Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Warzywa

Cenimy je ze względu na dużą zawartość witamin i wody, ale ta druga, w tym przypadku, decyduje też o krótszym terminie do spożycia. W wilgotnej przestrzeni bakterie rozwijają się szybciej. Warzywa zjedz w ciągu trzech dni po ugotowaniu.

Grzyby

W przypadku tych darów lasu nie ma miejsca na eksperymentowanie z czasem przetrzymywania. Ugotowane grzyby zjedz najlepiej jeszcze tego samego dnia, ewentualnie nazajutrz.

Mięso

Obróbka termiczna mięsa jest standardowym sposobem na wydłużenia jego terminu do spożycia. Mimo wszystko nie jedz takiego, które stoi w lodówce dłużej niż 3, maksymalnie 4 dni. Pamiętaj, że mowa tu o gotowanym mięsie. W przypadku smażonego mięsa mielonego jest inaczej: zjedz je w ciągu 1-2 dni.

Dodatki skrobiowe

Podczas gdy ugotowane ziemniaki wytrzymają w lodówce 3-4 dni, tak makaron i ryż nie są już tak odporne na czas. Prestiżowy medyczny magazyn "Journal of Clinical Microbiology" opisał ciekawy przypadek studenta z Belgii, który zmarł po zjedzeniu ugotowanego 5 dni wcześniej makaronu. Należy tu jednak zaznaczyć, że zjedzony makaron był prawdopodobnie przetrzymywany poza lodówką. Trzymany w chłodziarce jest dobry do dwóch dni.

Przechowywanie ugotowanych produktów w lodówce nie jest potrzebne, gdy przyrządzimy coś tak pysznego, że zostanie zjedzone "na raz". Na przykład te kulki drobiowe w chrupiącym cieście, według przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇