Najlepszy przepis na domowy makaron. Smakuje jak u mamy!

Przepis na makaron domowy kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią naszych mam i babć. Taki makaron ma w sobie to „coś” i zdecydowanie bije na głowę kupne alternatywy.



To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościodpodstaw
Zobacz także: Pomysł na schabowy z jajkiem sadzonym
Składniki:
Porcje- 300 g mąka typu 00
- 1 szczypta sól
- 2 szt. jajka rozmiar L
- 3 szt. żółtka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Do przepisu na domowy makaron będziesz potrzebować 3 żółtek i 2 całe jajka.
- Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie i dodaj jajka. Delikatnie zagarniając mąkę do środka, zagnieć ciasto.
- Dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Dzięki temu Twój makaron będzie pyszny i sprężysty.
- Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i użyj maszynki do makaronu lub wałka.
- Potnij ciasto na makaron i gotuj przez 5-7 minut.
- Smacznego!
Komentarze