WAŻNE
TERAZ

Trump: podejrzany o zabójstwo Kirka w areszcie

Nigella Lawson zdradziła przepis na przepyszny makaron, którym częstuje wszystkich swoich gości!

Nigella Lawson to znana brytyjska dziennikarka, autorka książek kucharskich i prezenterka. Na swoim kanale na YouTube podzieliła się fantastycznym przepisem, który zawsze zachwyca jej gości.

Obrazek
Ewa

To naprawdę proste!

Żeby przygotować fantastyczną pastę wcale nie trzeba mieć specjalnych umiejętności ani zaawansowanego sprzętu. Mało tego, lista składników jest prosta i większość z nich bez problemu znajdziesz w sklepie. A efekt jest fantastyczny!

Przygotuj:

  • 400 g makaronu linguine (jeśli nie znajdziesz go w sklepie - użyj spaghetti)
  • 1/2 szklanki śmietanki 22%
  • 2 żółtka
  • skórka z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Krok 1: Ugotuj makaron

Wrzuć go do posolonej wody i gotuj to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj, żeby się nie rozgotował. Najlepszy będzie taki al dente.

Obrazek

Krok 2: Przygotuj sos

W miseczce dokładniej wymieszaj surowe żółtka, śmietankę oraz sok i skórkę z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek

Krok 3: Połącz składniki

Do odcedzonego makaronu dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlej sos i ponownie przemieszaj. makaron.

Obrazek

Krok 4: Przełóż na talerz

Przygotowany makaron przełóż na talerz, posyp obficie parmezanem i grubo posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"