Nigella Lawson zdradziła przepis na przepyszny makaron, którym częstuje wszystkich swoich gości!

Nigella Lawson to znana brytyjska dziennikarka, autorka książek kucharskich i prezenterka. Na swoim kanale na YouTube podzieliła się fantastycznym przepisem, który zawsze zachwyca jej gości.

Obrazek
Ewa

To naprawdę proste!

Żeby przygotować fantastyczną pastę wcale nie trzeba mieć specjalnych umiejętności ani zaawansowanego sprzętu. Mało tego, lista składników jest prosta i większość z nich bez problemu znajdziesz w sklepie. A efekt jest fantastyczny!

Przygotuj:

  • 400 g makaronu linguine (jeśli nie znajdziesz go w sklepie - użyj spaghetti)
  • 1/2 szklanki śmietanki 22%
  • 2 żółtka
  • skórka z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Krok 1: Ugotuj makaron

Wrzuć go do posolonej wody i gotuj to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj, żeby się nie rozgotował. Najlepszy będzie taki al dente.

Obrazek

Krok 2: Przygotuj sos

W miseczce dokładniej wymieszaj surowe żółtka, śmietankę oraz sok i skórkę z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek

Krok 3: Połącz składniki

Do odcedzonego makaronu dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlej sos i ponownie przemieszaj. makaron.

Obrazek

Krok 4: Przełóż na talerz

Przygotowany makaron przełóż na talerz, posyp obficie parmezanem i grubo posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować