Jak zrobić własny makaron domowy?

Przygotowując dania z makaronu, większość osób wybiera najprostsze rozwiązanie, decydując się na zakup makaronu w sklepie. Jeśli ma być smacznie, niepowtarzalnie i tradycyjnie, to warto ostawić na makaron domowy. Będzie świetnie pasował do rosołu, innych zup czy sosów. Jak go zrobić i ile czasu zajmie przygotowanie takiego makaronu?

ObrazekMakaron domowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron to produkt, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie rzeczywistość w kuchni. To właśnie z niego przygotowuje się rozmaite potrawy, w tym zapiekanki makaronowe, popularne spaghetti czy dodaje się go do zup. Jak dobrze pamiętasz swoje czasy dzieciństwa, to z pewnością wiesz, że twoja babcia i mama przygotowywały tradycyjny makaron domowy. Jego smak zachwycał i idealnie komponował się z zupą i innymi składnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by teraz odtworzyć tę recepturę. Poznaj przepis na makaron w domowym wydaniu. Będzie smacznie i tradycyjnie.

Makaron domowy - dlaczego warto się na niego zdecydować?

Zanim poznasz przepis na makaron domowy, warto się zastanowić, dlaczego ta opcja jest lepsza od kupowania opakowania makaronu w sklepie. Na pewno jest smaczny i to jest jego największy atut. Potrzebnych ci będzie tylko kilka składników, a sposób przygotowania jest w pełni domowy i tradycyjny. Przygotowując makaron domowy, masz pełną kontrolę nad kształtem i wielkością. Możesz tworzyć różne rodzaje makaronu, takie jak tagliatelle, spaghetti, fettuccine, ravioli i wiele innych, dostosowując się do swoich preferencji i kreatywności.

Obrazek
Domowy makaron - Pyszności

Tworzenie własnego makaronu jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. Proces wyrabiania ciasta, wałkowania i kształtowania daje możliwość eksperymentowania z różnymi technikami. Pomimo tego, że jest to proces czasochłonny, to na pewno warty wysiłku.

Makaron domowy przepis - jak go zrobić?

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe doświadczenie kulinarno-rodzinne i smak, to przepis na makaron domowy i przygotowanie tego produktu jest warte wysiłku. Gotowanie własnego makaronu to sztuka, której rezultat zostanie doceniony przez twoich bliskich i gości. Wszystkie dania będą rozpływać się w ustach.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklaki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • 2-4 łyżki ciepłej wody
  • łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Obrazek
Wyrabiania domowego makaronu - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajka, dodaj wodę, sól i olej.
  2. Wyrób ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.
  4. Pokrój płat ciasta na paski o szerokości 5-6 cm.
  5. Podziel każdy z nich na połowę, połóż jeden na drugim i potnij w cienkie paski.
  6. Ugotuj go, wrzucając na wrzącą wodę. Od czasu wypłynięcia gotuj przez 2 minuty.
  7. Odcedź i zalej zimną wodą. Podaj z zupą lub innymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę