WAŻNE
TERAZ

Litwa zamyka w całości granicę z Białorusią

Jak zrobić własny makaron domowy?

Przygotowując dania z makaronu, większość osób wybiera najprostsze rozwiązanie, decydując się na zakup makaronu w sklepie. Jeśli ma być smacznie, niepowtarzalnie i tradycyjnie, to warto ostawić na makaron domowy. Będzie świetnie pasował do rosołu, innych zup czy sosów. Jak go zrobić i ile czasu zajmie przygotowanie takiego makaronu?

ObrazekMakaron domowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron to produkt, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie rzeczywistość w kuchni. To właśnie z niego przygotowuje się rozmaite potrawy, w tym zapiekanki makaronowe, popularne spaghetti czy dodaje się go do zup. Jak dobrze pamiętasz swoje czasy dzieciństwa, to z pewnością wiesz, że twoja babcia i mama przygotowywały tradycyjny makaron domowy. Jego smak zachwycał i idealnie komponował się z zupą i innymi składnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by teraz odtworzyć tę recepturę. Poznaj przepis na makaron w domowym wydaniu. Będzie smacznie i tradycyjnie.

Makaron domowy - dlaczego warto się na niego zdecydować?

Zanim poznasz przepis na makaron domowy, warto się zastanowić, dlaczego ta opcja jest lepsza od kupowania opakowania makaronu w sklepie. Na pewno jest smaczny i to jest jego największy atut. Potrzebnych ci będzie tylko kilka składników, a sposób przygotowania jest w pełni domowy i tradycyjny. Przygotowując makaron domowy, masz pełną kontrolę nad kształtem i wielkością. Możesz tworzyć różne rodzaje makaronu, takie jak tagliatelle, spaghetti, fettuccine, ravioli i wiele innych, dostosowując się do swoich preferencji i kreatywności.

Obrazek
Domowy makaron - Pyszności

Tworzenie własnego makaronu jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. Proces wyrabiania ciasta, wałkowania i kształtowania daje możliwość eksperymentowania z różnymi technikami. Pomimo tego, że jest to proces czasochłonny, to na pewno warty wysiłku.

Makaron domowy przepis - jak go zrobić?

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe doświadczenie kulinarno-rodzinne i smak, to przepis na makaron domowy i przygotowanie tego produktu jest warte wysiłku. Gotowanie własnego makaronu to sztuka, której rezultat zostanie doceniony przez twoich bliskich i gości. Wszystkie dania będą rozpływać się w ustach.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklaki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • 2-4 łyżki ciepłej wody
  • łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Obrazek
Wyrabiania domowego makaronu - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajka, dodaj wodę, sól i olej.
  2. Wyrób ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.
  4. Pokrój płat ciasta na paski o szerokości 5-6 cm.
  5. Podziel każdy z nich na połowę, połóż jeden na drugim i potnij w cienkie paski.
  6. Ugotuj go, wrzucając na wrzącą wodę. Od czasu wypłynięcia gotuj przez 2 minuty.
  7. Odcedź i zalej zimną wodą. Podaj z zupą lub innymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy