Jak zrobić własny makaron domowy?
Przygotowując dania z makaronu, większość osób wybiera najprostsze rozwiązanie, decydując się na zakup makaronu w sklepie. Jeśli ma być smacznie, niepowtarzalnie i tradycyjnie, to warto ostawić na makaron domowy. Będzie świetnie pasował do rosołu, innych zup czy sosów. Jak go zrobić i ile czasu zajmie przygotowanie takiego makaronu?
18.05.2023 20:15
Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron to produkt, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie rzeczywistość w kuchni. To właśnie z niego przygotowuje się rozmaite potrawy, w tym zapiekanki makaronowe, popularne spaghetti czy dodaje się go do zup. Jak dobrze pamiętasz swoje czasy dzieciństwa, to z pewnością wiesz, że twoja babcia i mama przygotowywały tradycyjny makaron domowy. Jego smak zachwycał i idealnie komponował się z zupą i innymi składnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by teraz odtworzyć tę recepturę. Poznaj przepis na makaron w domowym wydaniu. Będzie smacznie i tradycyjnie.
Makaron domowy - dlaczego warto się na niego zdecydować?
Zanim poznasz przepis na makaron domowy, warto się zastanowić, dlaczego ta opcja jest lepsza od kupowania opakowania makaronu w sklepie. Na pewno jest smaczny i to jest jego największy atut. Potrzebnych ci będzie tylko kilka składników, a sposób przygotowania jest w pełni domowy i tradycyjny. Przygotowując makaron domowy, masz pełną kontrolę nad kształtem i wielkością. Możesz tworzyć różne rodzaje makaronu, takie jak tagliatelle, spaghetti, fettuccine, ravioli i wiele innych, dostosowując się do swoich preferencji i kreatywności.
Tworzenie własnego makaronu jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. Proces wyrabiania ciasta, wałkowania i kształtowania daje możliwość eksperymentowania z różnymi technikami. Pomimo tego, że jest to proces czasochłonny, to na pewno warty wysiłku.
Makaron domowy przepis - jak go zrobić?
Jeśli masz ochotę na wyjątkowe doświadczenie kulinarno-rodzinne i smak, to przepis na makaron domowy i przygotowanie tego produktu jest warte wysiłku. Gotowanie własnego makaronu to sztuka, której rezultat zostanie doceniony przez twoich bliskich i gości. Wszystkie dania będą rozpływać się w ustach.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklaki mąki pszennej
- łyżka oleju
- 2-4 łyżki ciepłej wody
- łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajka, dodaj wodę, sól i olej.
- Wyrób ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.
- Pokrój płat ciasta na paski o szerokości 5-6 cm.
- Podziel każdy z nich na połowę, połóż jeden na drugim i potnij w cienkie paski.
- Ugotuj go, wrzucając na wrzącą wodę. Od czasu wypłynięcia gotuj przez 2 minuty.
- Odcedź i zalej zimną wodą. Podaj z zupą lub innymi dodatkami. Smacznego!