Jak zrobić własny makaron domowy?

Przygotowując dania z makaronu, większość osób wybiera najprostsze rozwiązanie, decydując się na zakup makaronu w sklepie. Jeśli ma być smacznie, niepowtarzalnie i tradycyjnie, to warto ostawić na makaron domowy. Będzie świetnie pasował do rosołu, innych zup czy sosów. Jak go zrobić i ile czasu zajmie przygotowanie takiego makaronu?

ObrazekMakaron domowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że makaron to produkt, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie rzeczywistość w kuchni. To właśnie z niego przygotowuje się rozmaite potrawy, w tym zapiekanki makaronowe, popularne spaghetti czy dodaje się go do zup. Jak dobrze pamiętasz swoje czasy dzieciństwa, to z pewnością wiesz, że twoja babcia i mama przygotowywały tradycyjny makaron domowy. Jego smak zachwycał i idealnie komponował się z zupą i innymi składnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by teraz odtworzyć tę recepturę. Poznaj przepis na makaron w domowym wydaniu. Będzie smacznie i tradycyjnie.

Makaron domowy - dlaczego warto się na niego zdecydować?

Zanim poznasz przepis na makaron domowy, warto się zastanowić, dlaczego ta opcja jest lepsza od kupowania opakowania makaronu w sklepie. Na pewno jest smaczny i to jest jego największy atut. Potrzebnych ci będzie tylko kilka składników, a sposób przygotowania jest w pełni domowy i tradycyjny. Przygotowując makaron domowy, masz pełną kontrolę nad kształtem i wielkością. Możesz tworzyć różne rodzaje makaronu, takie jak tagliatelle, spaghetti, fettuccine, ravioli i wiele innych, dostosowując się do swoich preferencji i kreatywności.

Obrazek
Domowy makaron - Pyszności

Tworzenie własnego makaronu jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. Proces wyrabiania ciasta, wałkowania i kształtowania daje możliwość eksperymentowania z różnymi technikami. Pomimo tego, że jest to proces czasochłonny, to na pewno warty wysiłku.

Makaron domowy przepis - jak go zrobić?

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe doświadczenie kulinarno-rodzinne i smak, to przepis na makaron domowy i przygotowanie tego produktu jest warte wysiłku. Gotowanie własnego makaronu to sztuka, której rezultat zostanie doceniony przez twoich bliskich i gości. Wszystkie dania będą rozpływać się w ustach.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklaki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • 2-4 łyżki ciepłej wody
  • łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Obrazek
Wyrabiania domowego makaronu - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajka, dodaj wodę, sól i olej.
  2. Wyrób ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.
  4. Pokrój płat ciasta na paski o szerokości 5-6 cm.
  5. Podziel każdy z nich na połowę, połóż jeden na drugim i potnij w cienkie paski.
  6. Ugotuj go, wrzucając na wrzącą wodę. Od czasu wypłynięcia gotuj przez 2 minuty.
  7. Odcedź i zalej zimną wodą. Podaj z zupą lub innymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟