Prosty i tani makaron w sosie pomidorowym. Obiad jak u włoskiej mamy
Makaron z prostym sosem pomidorowym to przepis na szybki i tani obiad. Takiego dania nie powstydziłaby się nawet włoska mamma.
18.06.2023 | aktual.: 15.01.2024 14:21
Kuchnia włoska słynie z makaronów, również w tych prostych i szybkich formach. Spaghetti z sosem pomidorowym na bazie pomidorów z puszki oraz bazylii i przypraw to mój sprawdzony patent na błyskawiczny obiad. Robi się w go naprawdę w mgnieniu oka, a cała moja rodzina z apetytem wsuwa długie nitki makaronu. To też obiad "kryzysowy", bo składniki są tanie i łatwo dostępne. Na dodatek na porcję (a nawet później dokładkę) skuszą się również wegetarianie - w przepisie nie ma ani grama mięsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym wideo:
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 400 ml pomidorów krojonych z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Nie wylewam wody po odcedzeniu - przyda się podczas przygotowywania sosu.
2. Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę i wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażam, aż warzywo ładnie się zeszkli.
3. Po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę. Czosnku nie dodaję na sam początek, aby się nie przypalił i nie zamienił w niesmaczną, gorzką masę.
4. Wlewam pomidory z puszki i dokładnie mieszam. Dolewam chochelkę wody po gotowaniu makaronu. Skrobia znajdująca się w wodzie z makaronem jest środkiem emulgującym, który zagęści nasz sos.
5. Doprawiam całość solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dorzucam też świeże liście bazylii i mieszam. Opcjonalnie możesz dorzucić również posiekaną natkę pietruszki.
6. Ugotowany makaron wrzucam na patelnie z sosem i mieszam.