Prosty i tani makaron w sosie pomidorowym. Obiad jak u włoskiej mamy

Makaron z prostym sosem pomidorowym to przepis na szybki i tani obiad. Takiego dania nie powstydziłaby się nawet włoska mamma.

Makaron z sosem- PysznościMakaron z sosem- Pyszności
Ewa

Kuchnia włoska słynie z makaronów, również w tych prostych i szybkich formach. Spaghetti z sosem pomidorowym na bazie pomidorów z puszki oraz bazylii i przypraw to mój sprawdzony patent na błyskawiczny obiad. Robi się w go naprawdę w mgnieniu oka, a cała moja rodzina z apetytem wsuwa długie nitki makaronu. To też obiad "kryzysowy", bo składniki są tanie i łatwo dostępne. Na dodatek na porcję (a nawet później dokładkę) skuszą się również wegetarianie - w przepisie nie ma ani grama mięsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym wideo:

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

        
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Nie wylewam wody po odcedzeniu - przyda się podczas przygotowywania sosu.

2. Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę i wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażam, aż warzywo ładnie się zeszkli.

Makaron z sosem pomidorowym- Pyszności
Makaron z sosem pomidorowym- Pyszności

3. Po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę. Czosnku nie dodaję na sam początek, aby się nie przypalił i nie zamienił w niesmaczną, gorzką masę.

4. Wlewam pomidory z puszki i dokładnie mieszam. Dolewam chochelkę wody po gotowaniu makaronu. Skrobia znajdująca się w wodzie z makaronem jest środkiem emulgującym, który zagęści nasz sos.

5. Doprawiam całość solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dorzucam też świeże liście bazylii i mieszam. Opcjonalnie możesz dorzucić również posiekaną natkę pietruszki.

Makaron z sosem pomidorowym- Pyszności
Makaron z sosem pomidorowym- Pyszności

6. Ugotowany makaron wrzucam na patelnie z sosem i mieszam.

7. Gotowy makaron przekładam do misek lub głębokich talerzy i dekoruję listkiem świeżej bazylii. Opcjonalnie możesz posypać całość startym parmezanem lub grana padano.Smacznego!

Makaron z sosem pomidorowym- Pyszności
Makaron z sosem pomidorowym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej