Tani i szybki makaron na obiad. Całość przygotujesz w 15 minut

Tani i szybki przepis na makaron. Pyszny obiad dla całej rodziny przygotujesz w 15 minut. Makaron błyskawiczny w tym wydaniu smakuje bajecznie.

Obrazek
Ewa

Jak wykorzystać makaron błyskawiczny?

Makaron błyskawiczny to nieodzowny element każdej zupki chińskiej. Często ląduje też w sałatce, która od lat jest hitem każdej imprezy. Na jego bazie możesz przygotować też prosty i smaczny obiad. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do formy i włożyć do piekarnika. Ten prosty i tani obiad uratuje twoje popołudnie, gdy zmęczony wrócisz do domu po całym dniu pracy. Pyszna zapiekanka z makaronu z dodatkiem selera naciowego, papryki i pomidorów w puszce poprawi humor i napełni głodne brzuchy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Tani i szybki makaron

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 5 szt. makaronu błyskawicznego
  • 600-800 ml wody
  • 6 jajek
  • 200 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną cebulę. Podsmaż chwilę i dorzuć pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, seler naciowy i marchewkę. Dorzuć pomidory, wlej część wody i wsyp przyprawy z zupki błyskawicznej. Wymieszaj i duś chwilę.

Tani i szybki makaron- Pyszności
Tani i szybki makaron- Pyszności

Na górze naszego sosu ułóż makaron błyskawiczny i przykryj go warzywami. Wlej pozostałą część wody i przykryj pokrywką. Podgrzewaj do momentu, aż makaron stanie się miękki. Wymieszaj całość przy pomocy łyżki.

Tani i szybki makaron- Pyszności
Tani i szybki makaron- Pyszności

Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, polej roztrzepanymi jajkami i wymieszaj. Posyp całość startym żółtym serem lub mozzarellą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekaj całość przez 30 minut.

Tani i szybki makaron- Pyszności
Tani i szybki makaron- Pyszności

Nasza prosta i szybka zapiekanka makaronowa jest już gotowa. Podziel ją na porcje i nie zwlekaj z serwowaniem- najlepiej smakuje na ciepło. Możesz całość udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tani i szybki makaron- Pyszności
Tani i szybki makaron- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej