PrzepisSpaghetti z piekarnika w 5 minut. Makaron zapiekany bez gotowania. Sprawdzony przepis

Spaghetti z piekarnika w 5 minut. Makaron zapiekany bez gotowania. Sprawdzony przepis

Spaghetti z piekarnika w 5 minut. Makaron zapiekany bez gotowania. Sprawdzony przepis
Pyszności
26.11.2021 08:38, aktualizacja: 13.01.2022 19:33

Szybki przepis na spaghetti z piekarnika. Makaron bez gotowania z sosem pomidorowym. Przygotowanie zajmie Ci jedynie 5 minut!

Spaghetti z piekarnika. Pomysł na obiad z makaronem bez gotowania

Każdemu czasem brakuje czasu na stanie w kuchni i wymyślanie obiadu. Dziś mamy dla Ciebie fantastyczny przepis na błyskawiczny makaron spaghetti z piekarnika.

Jak zrobić spaghetti z piekarnika? Makaron możesz przygotować nie tylko w garnku. Świetnym sposobem jest przygotowanie go w piekarniku. Dzięki temu, że dodaliśmy bulion, to nasz makaron pięknie się ugotuje. Jeśli nie masz pod ręką bulionu, możesz również użyć zwykłej wody.

Przepis na spaghetti z piekarnika możesz dowolnie modyfikować – dodać mięso, warzywa, więcej przypraw. Makaron bez gotowania z piekarnika to pyszna baza na szybki obiad.

Makaron bez gotowania z sosem pomidorowym. Jak zrobić w 5 minut spaghetti z piekarnika?

Wszystkie potrzebne składniki do spaghetti z piekarnika masz w domu. Dzięki temu wyczarowanie obiadu zajmie Ci tylko 5 minut. Wystarczy umieścić je w naczyniu żaroodpornym i włożyć do pieca. Potem pozostaje tylko 35 minut czekania. W tym czasie możesz się zrelaksować i odpocząć, a obiad zrobi się tak naprawdę sam.

Składniki

Składniki do spaghetti z piekarnika

  1. 500 g surowego makaronu spaghetti
  2. 350 ml passaty pomidorowej
  3. 1 cebula
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 3 łyżki oliwy z oliwek
  6. 1 łyżka oregano
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. 400 ml bulionu warzywnego
  10. 1 szklanka mozzarelli

Jak zrobić spaghetti z piekarnika? Ile czasu piec?

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników.

W tym celu potnij w piórka cebulę, zaś obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Na blacie kuchennym ułóż formę do pieczenia. Jeśli chcesz, aby forma nie przemieszczała się podczas łączenia składników, wykorzystaj nasz sprawdzony trik kuchenny. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to umieścić pomiędzy blatem kuchennym i formą nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. I to wszystko!

Jako pierwszy składnik w formie do pieczenia ma znaleźć się surowy makaron do spaghetti. Przed włożeniem do naczynia, połam go na pół, po czym wypełnij nim formę przez całą długość. Zacznij od górnego boku i przesuwaj się ku dolnej krawędzi. Spaghetti sprawdzi się tutaj idealnie, bo dzięki swojej cienkiej strukturze bez problemu ugotuje się w czasie pieczenia.

Obraz

Sos pomidorowy do spaghetti – prosty przepis

Do formy do pieczenia dodaj teraz kolejne składniki.

Bezpośrednio na makaronie rozprowadź passatę pomidorową. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oliwę z oliwek.

Jeśli w swoim domu masz pomidorki koktajlowe, to możesz przekroić je na pół i dorzucić do makaronu. Nie musisz tego jednak robić, bo i bez nich nasz makaron wychodzi pyszny. Zachęcamy jednak do eksperymentowania i dodawania ulubionych warzyw!

Obraz

Nie zapomnij również o przyprawach: oregano, soli oraz pieprzu. Na koniec zalej całość bulionem warzywnym. Możesz dodać również trochę suszonej lub świeżej bazylii.

Obraz

I w tym miejscu możesz użyć zarówno bulionu domowej roboty, jak i gotowego produktu ze sklepu. Jeśli nie wiesz jak przygotować domowe kostki rosołowe, mamy sprawdzony przepis.

Wszystkie składniki znajdujące się w formie do pieczenia, dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej łyżki.

Pieczenie i podanie spaghetti z piekarnika

Nasze spaghetti z piekarnika jest już prawie gotowe. Teraz wystarczy je tylko upiec!

Formę z makaronem wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania naszego spaghetti wykorzystaj program "góra-dół".

Obraz

Na podpieczonym makaronie rozprowadź startą na tarce mozzarellę. Następnie wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, aby ser nie tylko się roztopił, ale i ładnie zarumienił.

Gotowy makaron serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Na ciepło smakuje najlepiej, dlatego nie zwlekaj ani sekundy i podawaj go zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Obraz

Jak sama widzisz, pyszny obiad dla całej rodziny można przygotować w mgnieniu oka. Nie musisz tracić dużo czasu, czy wykorzystywać w swojej kuchni skomplikowanych receptur.  Czasami wystarczą podstawowe składniki i dobry pomysł, aby stworzyć coś wyjątkowego. Więcej takich perełek kulinarnych znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami. Przejrzyj ją jeszcze dziś!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także