PrzepisDomowy obiad jak u babci. Przepis na zapomniane ziemniaczane prażuchy

Domowy obiad jak u babci. Przepis na zapomniane ziemniaczane prażuchy

Prażuchy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje
Prażuchy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje
23.03.2023 12:52

Nie od dziś wiadomo, że dania u babci czy mamy, zawsze smakują najlepiej. Przeglądając rodzinne książki kucharskie, możesz natknąć się na wiele wspaniałych przepisów. Być może, wśród nich znajduje się najlepsza receptura na prażuchy, które będą świetną i szybką opcją na rodzinny obiad. Będą rozpływać się w ustach, a każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony.

Być może, nazwa prażuchy mówi ci niewiele. W każdym regionie Polski określa się je nieco inaczej — np. porka, fuszer, lemieszka ziemniaczana czy kolesza. Podstawą tego dania, z przepisu babci, są ugotowane ziemniaki oraz boczek, który podkreśla smak potrawy. Jest to bez wątpienia pomysł na szybkie i dość tanie danie. Co ważne, wystarczy tylko kilka składników, które z pewnością masz w swoim domu.

Prażuchy — ziemniaczany specjał z przepisu babci

Chcąc wyjaśnić, czym tak naprawdę są prażuchy, dobrze jest cofnąć się o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat wstecz. To danie, które cieszyło się szczególną popularnością w czasie twojego dzieciństwa. Są osoby, które w dalszym ciągu sięgają po przepis na to proste w przygotowaniu danie.

Przygotowanie prażuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje
Przygotowanie prażuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje

Ta potrawa to nic innego, jak ziemniaki ugotowane z mąką. Zaparza się ją poprzez dorzucenie do parujących ziemniaków. Prażuchy mają kształt niewielkich klusek, z racji tego, że formuje się je, wykorzystując łyżkę. Serwuje się je okraszone boczkiem lub cebulą. Świetnie komponują się również z sosem mięsnym czy grzybowym lub jako dodatek do kapuśniaku. Każda z tych opcji będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia.

Jak zrobić ziemniaczane prażuchy?

Skoro wymagane jest do nich użycie tylko kilka składników, to znak, że powinno być miło, smacznie i przyjemnie. I tak też jest w rzeczywistości. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj coś z przepisu babci. Na pewno będą zachwyceni!

Składniki:

  • około kilograma obranych ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • szczypta soli
  • około 250 ml mąki pszennej typu 405
  • jedna łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 g boczku w kawałku
  • łyżka smalcu.
Nakładanie prażuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje
Nakładanie prażuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Chcąc przygotować prażuchy, rozpocznij od ugotowania obranych ziemniaków z dodatkiem szczypty soli. Ugotuj je al dente. Odlej odrobinę wody. W garnku powinna zostać przynajmniej niepełna szklanka wody.
  2. Dodaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz niewielką ilość soli. Pamiętaj, by garnek znajdował się na minimalnie ustawionym palniku. Zaparzaj w ten sposób mąkę, przez około 3 minuty.
  3. Ubij porządnie ziemniaki, przy pomocy tłuczka, jednocześnie mieszając je z solą i mąką. Gdy masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Przykryj je pokrywką i ręcznikiem i odstaw na kilka minut.
  4. Formuj je, przy pomocy łyżki i od razu kładź na talerzu.
  5. Boczekpokrój w kostkę i podsmaż go na smalcu. Następnie okraś nim prażuchy. Smacznego!

To ziemniaczane danie będzie świetnie smakować również następnego dnia. Dobrze będzie je podsmażyć, do zrumienia. Wtedy smakują jeszcze lepiej!

A co powiesz na kotlety ziemniaczane z serem? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także