Domowy obiad jak u babci. Przepis na zapomniane ziemniaczane prażuchy

Nie od dziś wiadomo, że dania u babci czy mamy, zawsze smakują najlepiej. Przeglądając rodzinne książki kucharskie, możesz natknąć się na wiele wspaniałych przepisów. Być może, wśród nich znajduje się najlepsza receptura na prażuchy, które będą świetną i szybką opcją na rodzinny obiad. Będą rozpływać się w ustach, a każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony.

ObrazekPrażuchy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje
Karol Wiak

Być może, nazwa prażuchy mówi ci niewiele. W każdym regionie Polski określa się je nieco inaczej — np. porka, fuszer, lemieszka ziemniaczana czy kolesza. Podstawą tego dania, z przepisu babci, są ugotowane ziemniaki oraz boczek, który podkreśla smak potrawy. Jest to bez wątpienia pomysł na szybkie i dość tanie danie. Co ważne, wystarczy tylko kilka składników, które z pewnością masz w swoim domu.

Prażuchy — ziemniaczany specjał z przepisu babci

Chcąc wyjaśnić, czym tak naprawdę są prażuchy, dobrze jest cofnąć się o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat wstecz. To danie, które cieszyło się szczególną popularnością w czasie twojego dzieciństwa. Są osoby, które w dalszym ciągu sięgają po przepis na to proste w przygotowaniu danie.

Obrazek
Przygotowanie prażuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje

Ta potrawa to nic innego, jak ziemniaki ugotowane z mąką. Zaparza się ją poprzez dorzucenie do parujących ziemniaków. Prażuchy mają kształt niewielkich klusek, z racji tego, że formuje się je, wykorzystując łyżkę. Serwuje się je okraszone boczkiem lub cebulą. Świetnie komponują się również z sosem mięsnym czy grzybowym lub jako dodatek do kapuśniaku. Każda z tych opcji będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia.

Jak zrobić ziemniaczane prażuchy?

Skoro wymagane jest do nich użycie tylko kilka składników, to znak, że powinno być miło, smacznie i przyjemnie. I tak też jest w rzeczywistości. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj coś z przepisu babci. Na pewno będą zachwyceni!

Składniki:

  • około kilograma obranych ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • szczypta soli
  • około 250 ml mąki pszennej typu 405
  • jedna łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 g boczku w kawałku
  • łyżka smalcu.
Obrazek
Nakładanie prażuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Becia gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Chcąc przygotować prażuchy, rozpocznij od ugotowania obranych ziemniaków z dodatkiem szczypty soli. Ugotuj je al dente. Odlej odrobinę wody. W garnku powinna zostać przynajmniej niepełna szklanka wody.
  2. Dodaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz niewielką ilość soli. Pamiętaj, by garnek znajdował się na minimalnie ustawionym palniku. Zaparzaj w ten sposób mąkę, przez około 3 minuty.
  3. Ubij porządnie ziemniaki, przy pomocy tłuczka, jednocześnie mieszając je z solą i mąką. Gdy masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Przykryj je pokrywką i ręcznikiem i odstaw na kilka minut.
  4. Formuj je, przy pomocy łyżki i od razu kładź na talerzu.
  5. Boczekpokrój w kostkę i podsmaż go na smalcu. Następnie okraś nim prażuchy. Smacznego!

To ziemniaczane danie będzie świetnie smakować również następnego dnia. Dobrze będzie je podsmażyć, do zrumienia. Wtedy smakują jeszcze lepiej!

A co powiesz na kotlety ziemniaczane z serem? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji