Miseczki a'la carbonara. Zaskakujący przepis na pyszny makaron

Miseczki a'la carbonara to przepis na zaskakujący makaron z piekarnika. Nietypowa forma podania zachwyci twoich gości. Proste, smaczne i efektowne!

Miseczki a'la carbonara- PysznościMiseczki a'la carbonara- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Prosty przepis na carbonarę

Carbonora to prawdziwy klasyk włoskiej kuchni. Tradycyjny przepis bazuje na połączeniu makaronu, jajek i pancetty wraz z dodatkiem pieprzu i oczywiście parmezanu. Nasz dzisiejszy przepis to luźna wariacja na temat włoskiej receptury. Sos stworzyliśmy z dodatkiem śmietanki, aby pozostał kremowy nawet po zapiekaniu w piekarniku. Makaron uformowaliśmy na kształt miseczek, które wypełniliśmy boczkiem oraz jajeczno-śmietanowym sosem. Urocze gniazdka świetnie sprawdzą się na obiad lub pyszną kolację z rodziną czy przyjaciółmi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Miseczki a'la carbonara

Składniki:

Miseczki

  • 360 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartego parmezan

Reszta składników

  • 200 ml śmietanki 18%
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 4 żółtka
  • 8 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź wodę i dodaj dwa jajka, starty parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do niedużych miseczek. Na środku umieść mniejsze miseczki, wciskając je w makaron. Tak przygotowane formy wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Takie gniazdka możesz przygotować również dzień wcześniej.

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Przygotuj sos. Do garnka wlej śmietankę 18% i dodaj starty parmezan. Podgrzewaj całość, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy.

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Wyjmij makaronowe miseczki z przygotowanych form i umieść na blaszce. Włóż do ich środka po dwa plasterki boczku, układając je na krzyż. Wypełnij miseczki przygotowanym sosem śmietanowo-serowym. Na środku umieść żółtko i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 20 minut.

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż na talerz. Udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przekąska na imprezę, pyszna kolacja lub efektowny obiad. Proste, smaczne i pyszne danie jest już gotowe.

Smacznego!

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki