Miseczki a'la carbonara. Zaskakujący przepis na pyszny makaron

Miseczki a'la carbonara to przepis na zaskakujący makaron z piekarnika. Nietypowa forma podania zachwyci twoich gości. Proste, smaczne i efektowne!

Miseczki a'la carbonara- PysznościMiseczki a'la carbonara- Pyszności
Ewa

Prosty przepis na carbonarę

Carbonora to prawdziwy klasyk włoskiej kuchni. Tradycyjny przepis bazuje na połączeniu makaronu, jajek i pancetty wraz z dodatkiem pieprzu i oczywiście parmezanu. Nasz dzisiejszy przepis to luźna wariacja na temat włoskiej receptury. Sos stworzyliśmy z dodatkiem śmietanki, aby pozostał kremowy nawet po zapiekaniu w piekarniku. Makaron uformowaliśmy na kształt miseczek, które wypełniliśmy boczkiem oraz jajeczno-śmietanowym sosem. Urocze gniazdka świetnie sprawdzą się na obiad lub pyszną kolację z rodziną czy przyjaciółmi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Miseczki a'la carbonara

Składniki:

Miseczki

  • 360 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartego parmezan

Reszta składników

  • 200 ml śmietanki 18%
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 4 żółtka
  • 8 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź wodę i dodaj dwa jajka, starty parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do niedużych miseczek. Na środku umieść mniejsze miseczki, wciskając je w makaron. Tak przygotowane formy wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Takie gniazdka możesz przygotować również dzień wcześniej.

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Przygotuj sos. Do garnka wlej śmietankę 18% i dodaj starty parmezan. Podgrzewaj całość, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy.

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Wyjmij makaronowe miseczki z przygotowanych form i umieść na blaszce. Włóż do ich środka po dwa plasterki boczku, układając je na krzyż. Wypełnij miseczki przygotowanym sosem śmietanowo-serowym. Na środku umieść żółtko i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 20 minut.

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności

Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż na talerz. Udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przekąska na imprezę, pyszna kolacja lub efektowny obiad. Proste, smaczne i pyszne danie jest już gotowe.

Smacznego!

Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Miseczki a'la carbonara- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej