Miseczki a'la carbonara. Zaskakujący przepis na pyszny makaron
Miseczki a'la carbonara to przepis na zaskakujący makaron z piekarnika. Nietypowa forma podania zachwyci twoich gości. Proste, smaczne i efektowne!
08.03.2023 | aktual.: 08.03.2023 15:43
Prosty przepis na carbonarę
Carbonora to prawdziwy klasyk włoskiej kuchni. Tradycyjny przepis bazuje na połączeniu makaronu, jajek i pancetty wraz z dodatkiem pieprzu i oczywiście parmezanu. Nasz dzisiejszy przepis to luźna wariacja na temat włoskiej receptury. Sos stworzyliśmy z dodatkiem śmietanki, aby pozostał kremowy nawet po zapiekaniu w piekarniku. Makaron uformowaliśmy na kształt miseczek, które wypełniliśmy boczkiem oraz jajeczno-śmietanowym sosem. Urocze gniazdka świetnie sprawdzą się na obiad lub pyszną kolację z rodziną czy przyjaciółmi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Miseczki a'la carbonara
Składniki:
Miseczki
- 360 g makaronu spaghetti
- 2 jajka
- 1/2 szklanki tartego parmezan
Reszta składników
- 200 ml śmietanki 18%
- 3/4 szklanki tartego parmezanu
- 4 żółtka
- 8 plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź wodę i dodaj dwa jajka, starty parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do niedużych miseczek. Na środku umieść mniejsze miseczki, wciskając je w makaron. Tak przygotowane formy wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Takie gniazdka możesz przygotować również dzień wcześniej.
Przygotuj sos. Do garnka wlej śmietankę 18% i dodaj starty parmezan. Podgrzewaj całość, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy.
Wyjmij makaronowe miseczki z przygotowanych form i umieść na blaszce. Włóż do ich środka po dwa plasterki boczku, układając je na krzyż. Wypełnij miseczki przygotowanym sosem śmietanowo-serowym. Na środku umieść żółtko i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż na talerz. Udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i serwuj na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przekąska na imprezę, pyszna kolacja lub efektowny obiad. Proste, smaczne i pyszne danie jest już gotowe.
Smacznego!