PoradyJak gotować brukselkę, żeby nie miała gorzkiego posmaku? Zastosuj kilka zasad

Jak gotować brukselkę, żeby nie miała gorzkiego posmaku? Zastosuj kilka zasad

Jak gotować brukselkę, żeby nie miała gorzkiego posmaku? Zastosuj kilka zasad
Paulina

31.05.2022 15:11, aktual.: 31.05.2022 17:35

Brukselka, warzywo, które jest przez wielu z nas znienawidzone. Być może właśnie przez jej niewłaściwe przygotowanie ma gorzki posmak, który wielu z nas nie odpowiada. Dlatego przedstawimy tipy na to, jak gotować brukselkę, żeby była smaczna.

Pomijanie brukselki ze względu na smak i zapach w naszych posiłkach stanie się przeszłością, jeśli wprowadzimy kilka cennych wskazówek. Jest na szczęście sposób, aby te małe kapustki stały się smakowitą częścią dania! Przyrządzenie tego produktu wymaga odrobiny uwagi, odpowiedniego czasu gotowania i użycia przypraw.

Wybór odpowiedniej brukselki

Najważniejsze, by na początku zwrócić uwagę na kolor brukselki. Ta z jasnozielonymi listami będzie dobrym wyborem. Jej kolor będzie świadczył, że jest świeża. Natomiast żółty odcień informuje o tym, że nie jest najświeższa i po ugotowaniu może być nieco bardziej gorzka. W tym przypadku trudniej pozbędziemy się jej posmaku. Dodatkowo warto wykorzystać sezon na brukselkę i skorzystać z tej świeżej.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Odpowiedni produkt wybrany w takim razie można go gotować. Dokładnie umyj warzywo i obierz zewnętrzne, uszkodzone listki. Zagotuj wodę i dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę soli. Następnie wrzuć brukselkę i gotuj ok. 5-8 minut.

Obraz

Jak gotować brukselkę mrożoną?

Przed gotowaniem możesz brukselkę umieścić na 1-2 godziny w zamrażalniku. Gotuj brukselkę bez przykrycia. Do wody dodaj kilka łyżeczek cukru. Przyjmuje się ze 1 łyżeczka na 1 litr wody. Gotuj brukselkę około 5-7 minut. Powinna być al dente i straci swoją naturalną gorycz. Gotowanie bez przykrycia jest kolejnym elementem, który pozwoli na pozbycie się nieprzyjemnego smaku z warzywa poprzez uwolnienie związków siarki.

Obraz

Z czym połączyć brukselki?

Te małe kapustki można i nawet warto dodać do dowolnej sałatki, zupy lub gulaszu. Można wymieszać je z ulubionym serem i orzechami, dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny. Brukselka dobrze skomponuje się z ziemniakami, którą można poddusić z jarmużem i cukinią. Na wieczór można wykonać sałatkę z pieczonych warzyw.

Brukselki to prawdziwy superfood ze względu na ich wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i różnorodność zastosowań. Nie przegap sezonu na tę uroczą małą kapustę. Zachęcamy to skorzystanie z tipów które zniwelują jej gorzki smak.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także