Jak gotować brukselkę, żeby nie miała gorzkiego posmaku? Zastosuj kilka zasad

Brukselka, warzywo, które jest przez wielu z nas znienawidzone. Być może właśnie przez jej niewłaściwe przygotowanie ma gorzki posmak, który wielu z nas nie odpowiada. Dlatego przedstawimy tipy na to, jak gotować brukselkę, żeby była smaczna.

Obrazek
Paulina

Pomijanie brukselki ze względu na smak i zapach w naszych posiłkach stanie się przeszłością, jeśli wprowadzimy kilka cennych wskazówek. Jest na szczęście sposób, aby te małe kapustki stały się smakowitą częścią dania! Przyrządzenie tego produktu wymaga odrobiny uwagi, odpowiedniego czasu gotowania i użycia przypraw.

Wybór odpowiedniej brukselki

Najważniejsze, by na początku zwrócić uwagę na kolor brukselki. Ta z jasnozielonymi listami będzie dobrym wyborem. Jej kolor będzie świadczył, że jest świeża. Natomiast żółty odcień informuje o tym, że nie jest najświeższa i po ugotowaniu może być nieco bardziej gorzka. W tym przypadku trudniej pozbędziemy się jej posmaku. Dodatkowo warto wykorzystać sezon na brukselkę i skorzystać z tej świeżej.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Odpowiedni produkt wybrany w takim razie można go gotować. Dokładnie umyj warzywo i obierz zewnętrzne, uszkodzone listki. Zagotuj wodę i dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę soli. Następnie wrzuć brukselkę i gotuj ok. 5-8 minut.

Jak gotować brukselkę

Jak gotować brukselkę mrożoną?

Przed gotowaniem możesz brukselkę umieścić na 1-2 godziny w zamrażalniku. Gotuj brukselkę bez przykrycia. Do wody dodaj kilka łyżeczek cukru. Przyjmuje się ze 1 łyżeczka na 1 litr wody. Gotuj brukselkę około 5-7 minut. Powinna być al dente i straci swoją naturalną gorycz. Gotowanie bez przykrycia jest kolejnym elementem, który pozwoli na pozbycie się nieprzyjemnego smaku z warzywa poprzez uwolnienie związków siarki.

Obrazek

Z czym połączyć brukselki?

Te małe kapustki można i nawet warto dodać do dowolnej sałatki, zupy lub gulaszu. Można wymieszać je z ulubionym serem i orzechami, dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny. Brukselka dobrze skomponuje się z ziemniakami, którą można poddusić z jarmużem i cukinią. Na wieczór można wykonać sałatkę z pieczonych warzyw.

Brukselki to prawdziwy superfood ze względu na ich wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i różnorodność zastosowań. Nie przegap sezonu na tę uroczą małą kapustę. Zachęcamy to skorzystanie z tipów które zniwelują jej gorzki smak.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇