WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Jak gotować brukselkę, żeby nie miała gorzkiego posmaku? Zastosuj kilka zasad

Brukselka, warzywo, które jest przez wielu z nas znienawidzone. Być może właśnie przez jej niewłaściwe przygotowanie ma gorzki posmak, który wielu z nas nie odpowiada. Dlatego przedstawimy tipy na to, jak gotować brukselkę, żeby była smaczna.

Obrazek
Paulina

Pomijanie brukselki ze względu na smak i zapach w naszych posiłkach stanie się przeszłością, jeśli wprowadzimy kilka cennych wskazówek. Jest na szczęście sposób, aby te małe kapustki stały się smakowitą częścią dania! Przyrządzenie tego produktu wymaga odrobiny uwagi, odpowiedniego czasu gotowania i użycia przypraw.

Wybór odpowiedniej brukselki

Najważniejsze, by na początku zwrócić uwagę na kolor brukselki. Ta z jasnozielonymi listami będzie dobrym wyborem. Jej kolor będzie świadczył, że jest świeża. Natomiast żółty odcień informuje o tym, że nie jest najświeższa i po ugotowaniu może być nieco bardziej gorzka. W tym przypadku trudniej pozbędziemy się jej posmaku. Dodatkowo warto wykorzystać sezon na brukselkę i skorzystać z tej świeżej.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Odpowiedni produkt wybrany w takim razie można go gotować. Dokładnie umyj warzywo i obierz zewnętrzne, uszkodzone listki. Zagotuj wodę i dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę soli. Następnie wrzuć brukselkę i gotuj ok. 5-8 minut.

Jak gotować brukselkę

Jak gotować brukselkę mrożoną?

Przed gotowaniem możesz brukselkę umieścić na 1-2 godziny w zamrażalniku. Gotuj brukselkę bez przykrycia. Do wody dodaj kilka łyżeczek cukru. Przyjmuje się ze 1 łyżeczka na 1 litr wody. Gotuj brukselkę około 5-7 minut. Powinna być al dente i straci swoją naturalną gorycz. Gotowanie bez przykrycia jest kolejnym elementem, który pozwoli na pozbycie się nieprzyjemnego smaku z warzywa poprzez uwolnienie związków siarki.

Obrazek

Z czym połączyć brukselki?

Te małe kapustki można i nawet warto dodać do dowolnej sałatki, zupy lub gulaszu. Można wymieszać je z ulubionym serem i orzechami, dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny. Brukselka dobrze skomponuje się z ziemniakami, którą można poddusić z jarmużem i cukinią. Na wieczór można wykonać sałatkę z pieczonych warzyw.

Brukselki to prawdziwy superfood ze względu na ich wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i różnorodność zastosowań. Nie przegap sezonu na tę uroczą małą kapustę. Zachęcamy to skorzystanie z tipów które zniwelują jej gorzki smak.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców