Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Czemu słoiki stawiamy do góry nogami? - Perfekcyjne ogórki krok po kroku
Wielu z nas przygotowuje domowe przetwory. Niestety niekiedy nie jesteśmy pewni jak je wykonać prawidłowo. Często zadajemy sobie różne pytania. Dzisiaj spróbujemy odpowiedzieć na większość z nich. Dzięki temu z łatwością zrobisz pyszne ogórki kiszone, czy fantastyczny dżem owocowy.
16.07.2022 15:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealne przetwory domowe
Kto z nas nie lubi domowych przetworów? Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Często goszczą w naszej spiżarni. Niekiedy robimy je sami. Niestety zdarza się, że czasami popełnimy jeden błąd i niszczymy w ten sposób cały produkt. Tracimy czas oraz pieniądze. W takim razie warto być pewnym tego, jak je poprawnie wykonać.
Najczęściej zadawane pytania
- Jaką wodą zalać ogórki kiszone?
Niektórzy zalewają ogórki gorącą wodą, inni letnią - jaka jest najlepsza? Okazuje się, że najlepiej zalać je letnią wodą (ok. 20 st. C). Dzięki temu nasze przetwory zachowają więcej cennych składników. Poza tym proces fermentacji zajdzie szybciej.
- Po co wyparza się słoiki?
Wyparzanie słoików to bardzo ważny etap podczas produkcji domowych przetworów. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów.
- Czy w przetworach można zastąpić cukier innym słodzikiem?
Okazuje się, że z powodzeniem możemy zastąpić cukier innym słodzikiem. Cukier brzozowy, czyli ksylitol świetnie sprawdzi się podczas produkcji przetworów. Oprócz niego, równie dobrze możesz dodać np. fruktozę.
- Czy słoiki z ogórkami kiszonymi trzeba zagotować?
Nie musisz pasteryzować ogórków kiszonych. Szczególnie jeśli pochodzą z własnej, ekologicznej uprawy. Wystarczy, że do ich wykonania użyjesz wysterylizowanych słoików i przegotowanej wody.
- Po co stawia się słoiki na zakrętce?
Zakrętka słoika często wyróżnia się gumową powłoką. Obracając słoik do góry dnem, sprawiamy, że powłoka ta ma kontakt z gorącym produktem. Pod wpływem temperatury robi się bardziej elastyczna i dopasowuje się do gwintu słoika.
Poza tym, często stawiamy słoiki na zakrętce w przypadku gdy, nie pasteryzujemy słoików. W ten sposób gorący dżem bądź konfitura niszczą bakterie znajdujące się w górnej części słoika.
- Po co chrzan do ogórków kiszonych?
Dodatek chrzanu nada naszym ogórkom wyjątkowego smaku i twardości. Oprócz tego, produkt ten wykazuje działanie bakteriobójcze oraz konserwujące. Dzięki temu nasze przetwory dłużej zachowają świeżość.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 4 przepisy na domowy dżem krok po kroku.