Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Czemu słoiki stawiamy do góry nogami? - Perfekcyjne ogórki krok po kroku

Wielu z nas przygotowuje domowe przetwory. Niestety niekiedy nie jesteśmy pewni jak je wykonać prawidłowo. Często zadajemy sobie różne pytania. Dzisiaj spróbujemy odpowiedzieć na większość z nich. Dzięki temu z łatwością zrobisz pyszne ogórki kiszone, czy fantastyczny dżem owocowy.

Obrazek
Agnieszka

Idealne przetwory domowe

Obrazek
Dżemy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kto z nas nie lubi domowych przetworów? Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Często goszczą w naszej spiżarni. Niekiedy robimy je sami. Niestety zdarza się, że czasami popełnimy jeden błąd i  niszczymy w ten sposób cały produkt. Tracimy czas oraz pieniądze. W takim razie warto być pewnym tego, jak je poprawnie wykonać.

Najczęściej zadawane pytania

Obrazek
Słoiki z przetworami - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Jaką wodą zalać ogórki kiszone?

Niektórzy zalewają ogórki gorącą wodą, inni letnią - jaka jest najlepsza? Okazuje się, że najlepiej zalać je letnią wodą (ok. 20 st. C). Dzięki temu nasze przetwory zachowają więcej cennych składników. Poza tym proces fermentacji zajdzie szybciej.

  • Po co wyparza się słoiki?

Wyparzanie słoików to bardzo ważny etap podczas produkcji domowych przetworów. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów.

  • Czy w przetworach można zastąpić cukier innym słodzikiem?

Okazuje się, że z powodzeniem możemy zastąpić cukier innym słodzikiem. Cukier brzozowy, czyli ksylitol świetnie sprawdzi się podczas produkcji przetworów. Oprócz niego, równie dobrze możesz dodać np. fruktozę.

  • Czy słoiki z ogórkami kiszonymi trzeba zagotować?

Nie musisz pasteryzować ogórków kiszonych. Szczególnie jeśli pochodzą z własnej, ekologicznej uprawy. Wystarczy, że do ich wykonania użyjesz wysterylizowanych słoików i przegotowanej wody.

  • Po co stawia się słoiki na zakrętce?

Zakrętka słoika często wyróżnia się gumową powłoką. Obracając słoik do góry dnem, sprawiamy, że powłoka ta ma kontakt z gorącym produktem. Pod wpływem temperatury robi się bardziej elastyczna i dopasowuje się do gwintu słoika.

Poza tym, często stawiamy słoiki na zakrętce w przypadku gdy, nie pasteryzujemy słoików. W ten sposób gorący dżem bądź konfitura niszczą bakterie znajdujące się w górnej części słoika.

  • Po co chrzan do ogórków kiszonych?

Dodatek chrzanu nada naszym ogórkom wyjątkowego smaku i twardości. Oprócz tego, produkt ten wykazuje działanie bakteriobójcze oraz konserwujące. Dzięki temu nasze przetwory dłużej zachowają świeżość.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 4 przepisy na domowy dżem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy