Ułóż na samej górze w słoiku ogórków kiszonych, a będą chrupkie jak nigdy. Prawie nikt nie zna tego sposobu

Szykujesz się do przygotowania domowych przetworów? Jeśli tak, do słoika z ogórkami wrzuć koniecznie dodatkowy składnik. Z takim bonusem ogórki kiszone wyjdą fenomenalne. Lepszych nie jadłam!

ObrazekKisząc ogórki w tym roku, nie zapomnij dodać do słoika wyjątkowego składnika/źródło: madredus/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Sezon na kiszenie ogórków właśnie ruszył, dlatego to odpowiedni moment, aby podzielić się z tobą genialnym patentem. Jeśli chcesz mieć pewność, że ogórki po kiszeniu będą nie tylko idealne w smaku, ale też zachowają mega chrupkość, koniecznie wykorzystaj sprawdzony sposób mojej mamy.

W czym tkwi tajemnica jej wyjątkowych ogórków? Otóż do każdego słoika oprócz standardowych składników, wrzuca coś ekstra. I choć początkowo jej pomysł może cię zaskoczyć, daj mu szansę. Na pewno nie pożałujesz!

Ogórki kiszone z bonusowym składnikiem

Choć mogłoby się wydawać, że klasyczny przepis na kiszone ogórki jest dopracowany w 100 procentach, dziś chciałabym namówić cię do małej modyfikacji. Oprócz ogórków, solanki i standardowych dodatków, warto wrzucić do słoika jeszcze jeden składnik. Plaster cytryny, bo o nim mowa, ma bardzo ważne zadanie w procesie kiszenia. Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Gwarantuję, że po zapoznaniu się z korzyściami, na jakie możesz liczyć, wszelkie obawy i wątpliwości pójdą w zapomnienie!

Obrazek
Ogórki kiszone mojej mamy nie mają sobie równych/źródło: encierro/Adobe Stock

Cytryna w kiszonkach

Zacznę może od procesu przygotowania kiszonych ogórków. Wszystkie działania wyglądają praktycznie tak samo, jak w przypadku tradycyjnego kiszenia ogórków. Kiedy w słoiku znajdują się już wszystkie ogórki oraz dodatki, moja mama wypełnia każdy wek domową solanką. Następnie, tuż przed zakręceniem pokrywki, w każdym słoiku na wierzchu ogórków układa po plastrze cytryny. Oczywiście wcześniej dokładnie szoruje wykorzystane cytrusy. I to wszystko. Dalszy proces nie różni się zupełnie niczym od standardowego kiszenia ogórków. Na pewno już zauważyłeś, że dodatkowa czynność jest mega prosta i szybka. Tym bardziej warto ją przetestować we własnej kuchni.

Czas powiedzieć trochę o korzyściach kiszenia ogórków z cytryną. Można wskazać tu dwa główne powody. Po pierwsze, obecność cytryny w słoiku sprawi, że ogórki zachowają swoją idealną chrupkość i twardość. A jak wiadomo, to właśnie w takiej formie smakują najlepiej. Po drugie, cytryna wpłynie również korzystnie na smak samych ogórków. Jeszcze bardziej go podkreśli.

Wiem doskonale, że cytryna to pewnie jeden z ostatnich produktów, jakie przyszły ci do głowy przy planowaniu kiszonek. Ale kto powiedział, że w kuchni trzeba działać zawsze tylko zgodnie z jednym wzorem? Małe modyfikacje mogą przynieść wiele korzyści, dlatego warto o nich pamiętać i stosować na co dzień.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama