Ułóż na samej górze w słoiku ogórków kiszonych, a będą chrupkie jak nigdy. Prawie nikt nie zna tego sposobu
Szykujesz się do przygotowania domowych przetworów? Jeśli tak, do słoika z ogórkami wrzuć koniecznie dodatkowy składnik. Z takim bonusem ogórki kiszone wyjdą fenomenalne. Lepszych nie jadłam!
31.07.2023 | aktual.: 31.07.2023 13:52
Sezon na kiszenie ogórków właśnie ruszył, dlatego to odpowiedni moment, aby podzielić się z tobą genialnym patentem. Jeśli chcesz mieć pewność, że ogórki po kiszeniu będą nie tylko idealne w smaku, ale też zachowają mega chrupkość, koniecznie wykorzystaj sprawdzony sposób mojej mamy.
W czym tkwi tajemnica jej wyjątkowych ogórków? Otóż do każdego słoika oprócz standardowych składników, wrzuca coś ekstra. I choć początkowo jej pomysł może cię zaskoczyć, daj mu szansę. Na pewno nie pożałujesz!
Ogórki kiszone z bonusowym składnikiem
Choć mogłoby się wydawać, że klasyczny przepis na kiszone ogórki jest dopracowany w 100 procentach, dziś chciałabym namówić cię do małej modyfikacji. Oprócz ogórków, solanki i standardowych dodatków, warto wrzucić do słoika jeszcze jeden składnik. Plaster cytryny, bo o nim mowa, ma bardzo ważne zadanie w procesie kiszenia. Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Gwarantuję, że po zapoznaniu się z korzyściami, na jakie możesz liczyć, wszelkie obawy i wątpliwości pójdą w zapomnienie!
Cytryna w kiszonkach
Zacznę może od procesu przygotowania kiszonych ogórków. Wszystkie działania wyglądają praktycznie tak samo, jak w przypadku tradycyjnego kiszenia ogórków. Kiedy w słoiku znajdują się już wszystkie ogórki oraz dodatki, moja mama wypełnia każdy wek domową solanką. Następnie, tuż przed zakręceniem pokrywki, w każdym słoiku na wierzchu ogórków układa po plastrze cytryny. Oczywiście wcześniej dokładnie szoruje wykorzystane cytrusy. I to wszystko. Dalszy proces nie różni się zupełnie niczym od standardowego kiszenia ogórków. Na pewno już zauważyłeś, że dodatkowa czynność jest mega prosta i szybka. Tym bardziej warto ją przetestować we własnej kuchni.
Czas powiedzieć trochę o korzyściach kiszenia ogórków z cytryną. Można wskazać tu dwa główne powody. Po pierwsze, obecność cytryny w słoiku sprawi, że ogórki zachowają swoją idealną chrupkość i twardość. A jak wiadomo, to właśnie w takiej formie smakują najlepiej. Po drugie, cytryna wpłynie również korzystnie na smak samych ogórków. Jeszcze bardziej go podkreśli.
Wiem doskonale, że cytryna to pewnie jeden z ostatnich produktów, jakie przyszły ci do głowy przy planowaniu kiszonek. Ale kto powiedział, że w kuchni trzeba działać zawsze tylko zgodnie z jednym wzorem? Małe modyfikacje mogą przynieść wiele korzyści, dlatego warto o nich pamiętać i stosować na co dzień.
Ten artykuł też może cię zainteresować: Gwiazda „M jak miłość” pokazała, jak robi przetwory, a w sieci zawrzało. „Przecież to już nie są ogórki kiszone”