Jak odświeżyć chleb, aby wciąż nadawał się do jedzenia
Dziś chcę zdradzić Ci, jak odświeżyć chleb w prosty i szybki sposób.
25.04.2019 | aktual.: 22.10.2020 09:15
Na pewno zdarzyło Ci się nie raz zapomnieć włożyć pieczywo do chlebaka lub po prostu nie zdążyłeś zużyć całego bochenka w ciągu jednego dnia. Jeśli myślisz, że z takim chlebem nic nie da się już zrobić, jesteś w ogromnym błędzie.
Zaraz poznasz kilka sztuczek, które z pewnością okażą się przydatne ?
#1 Wizyta w piekarniku
Aby suche pieczywo nadal nadawało się do spożycia, zwilż je delikatnie wodą. Następnie umieść w folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut (w zależności od wielkości produktu czas w piekarniku będzie się wydłużał).
Temperatura urządzenia powinna wynosić 150 stopni Celsjusza.
#2 Pomoże też mikrofalówka
Tu sprawa jest trochę prostsza. Wystarczy owinąć pieczywo ręcznikiem papierowym (zwilżonym wodą) i włożyć je do mikrofalówki na 15 sekund. Chleb natychmiast odzyska swoją "młodość".
#3 Nie zapomnij o triku z parą wodną
Metoda ta sprawdzi się zwłaszcza w przypadku czerstwych bułek oraz bagietek. Wystarczy zaserwować im krótką wizytę w garnku do gotowania na parze i po kłopocie.
Jeśli nie masz takiego sprzętu w domu, zawsze możesz nalać wodę do zwykłego garnka, a pieczywo umieścić w durszlaku i przykryć pokrywką.