PoradyJak odświeżyć chleb, aby wciąż nadawał się do jedzenia

Jak odświeżyć chleb, aby wciąż nadawał się do jedzenia

Jak odświeżyć chleb, aby wciąż nadawał się do jedzenia
Frania
25.04.2019 13:28, aktualizacja: 22.10.2020 09:15

Dziś chcę zdradzić Ci, jak odświeżyć chleb w prosty i szybki sposób.

Na pewno zdarzyło Ci się nie raz zapomnieć włożyć pieczywo do chlebaka lub po prostu nie zdążyłeś zużyć całego bochenka w ciągu jednego dnia. Jeśli myślisz, że z takim chlebem nic nie da się już zrobić, jesteś w ogromnym błędzie.

Zaraz poznasz kilka sztuczek, które z pewnością okażą się przydatne ?

#1 Wizyta w piekarniku

Obraz

Aby suche pieczywo nadal nadawało się do spożycia, zwilż je delikatnie wodą. Następnie umieść w folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut (w zależności od wielkości produktu czas w piekarniku będzie się wydłużał).

Temperatura urządzenia powinna wynosić 150 stopni Celsjusza.

#2 Pomoże też mikrofalówka

Tu sprawa jest trochę prostsza. Wystarczy owinąć pieczywo ręcznikiem papierowym (zwilżonym wodą) i włożyć je do mikrofalówki na 15 sekund. Chleb natychmiast odzyska swoją "młodość".

#3 Nie zapomnij o triku z parą wodną

Obraz

Metoda ta sprawdzi się zwłaszcza w przypadku czerstwych bułek oraz bagietek. Wystarczy zaserwować im krótką wizytę w garnku do gotowania na parze i po kłopocie.

Jeśli nie masz takiego sprzętu w domu, zawsze możesz nalać wodę do zwykłego garnka, a pieczywo umieścić w durszlaku i przykryć pokrywką.

I to wszystkie triki, które pomogą Ci skutecznie odświeżyć chleb! Co o nich sądzisz?

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także