PrzepisJak przyrządzić brokuł? 6 pysznych sposobów na to zielone i zdrowe warzywo

Jak przyrządzić brokuł? 6 pysznych sposobów na to zielone i zdrowe warzywo

Był ceniony i uprawiany już w starożytności, do dziś chętnie po niego sięgamy ze względu na smak oraz bogactwo cennych składników odżywczych. Jednak na brokuł często nie mamy pomysłu, dlatego po prostu jest gotowany i podawany jako dodatek do obiadu. Jak przyrządzić brokuł? Oto kilka ciekawszych propozycji na wykorzystanie tego warzywa.

Pyszności; foto: Pixabay
Pyszności; foto: Pixabay
Sandra Biedrzańska

22.01.2023 16:00

Brokułowe kulki mocy

Szukasz pomysłu na oryginalną, smaczną, zdrową i prostą do przygotowania przekąskę. Wykorzystaj walory brokułu… Brokułowe różyczki (powinno być ich 2-3 szklanki) gotujemy na parze, ale nie dłużej niż 5-6 minut, ponieważ dłuższa obróbka psuje ich smak oraz powoduje utratę cennych składników odżywczych, w tym działającego przeciwnowotworowo sulforafanu. Po przestygnięciu przekładamy do miski, dodajemy straty ser, np. cheddar lub parmezan (1,5 szklanki), jajka (3), mąkę migdałową (szklanka), sól i suszone oregano (do smaku). Mieszamy wszystkie składniki, z powstałej masy formujemy kulki, rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy na 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Spożywamy na ciepło lub zimno.

Jak przyrządzić brokuł? Brokułowy spód do pizzy!

Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęcamy wyborowi dodatków do pizzy, uznając, że nad jej spodem nie warto się zastanawiać, gdyż może być przygotowany wyłącznie z ciasta drożdżowego. Czy na pewno? Udowodnimy, że świetną bazą tej pysznej potrawy jest też brokuł.

Główkę brokułu blendujemy, by uzyskać masę o konsystencji kaszy. Następnie podprażamy przez kilka minut na suchej patelni, pozbywając się wody. Po przestudzeniu mieszamy z jajkiem, białkiem z jednego jaja, oliwą i płatkami owsianymi (po łyżce). Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami (np. oregano) oraz czosnkiem granulowanym. Pieczemy 20 minut w 200 st.

Brokuł - Pyszności; foto: Pixabay
Brokuł - Pyszności; foto: Pixabay

Kotlet z brokułów i kaszy jaglanej

Czy do przygotowania pysznego kotleta zawsze potrzebujemy mięsa? Niekoniecznie. Wieprzowinę czy drób z powodzeniem zastąpi… brokuł.

Różyczki brokułu (2 szklanki) gotujemy na parze, po czym studzimy, siekamy i mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną (pół szklanki), posiekaną i podsmażoną cebulą, surowym jajkiem, natką pietruszki oraz bułką tartą (1-2 lyżki), która zwiąże masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach), oo czym smażymy na złoty kolor. Podajemy z ziemniaczanym puree albo makaronem, w towarzystwie delikatnego sosu, np. pomidorowego.

Jak przyrządzić brokuł? Krem z brokułów

Polacy uwielbiają zupy, ale zwykle wybierają tradycyjny rosół, krupnik czy pomidorową. A przecież równie pyszną potrawę można przygotować także z brokułów…

By przyrządzić zupę krem, należy najpierw ugotować wywar drobiowy (np. na kurzym udku), zaś na patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulę i pora, a następnie dodać dwa brokuły podzielone na mniejsze części oraz cztery ziemniaki pokrojone w kostkę i dusić, często mieszając. Następnie podduszone warzywa dodajemy do wywaru, dosypujemy tarty ser, np. cheddar (pół szklanki), dokładamy kawałek startego imbiru i gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę miksujemy, serwujemy z kleksem śmietany i prażonymi ziarnami słonecznika.

Pyszności; foto: Pixabay
Pyszności; foto: Pixabay

Karmelizowane brokuły

Smaczna przekąska albo ciekawy dodatek do innych potraw, np. pieczonych mięs czy ryb. Jak przygotować karmelizowane brokuły?

Brokuły (2 główki) kroimy wzdłuż, na połówki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, układamy brokuły (przekrojoną stroną do dołu) i podsmażamy przez 6-8 minut, aż do zrumieniania. Następnie dolewamy wodę (pół szklanki), dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do odparowania płynu. Dolewamy oliwę (łyżkę) rozmieszaną z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem (3 ząbki) oraz szczyptą czerwonej papryki. Smażymy kilka minut, bez przykrycia, aż czosnek nabierze złocistobrązowej barwy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy na ciepło.

Jak przyrządzić brokuł? Carpaccio z brokułów

Głównym składnikiem włoskiego klasyka jest cieniutko pokrojona polędwica wołowa, ale alternatywną wersję carpaccio przyrządzimy też z… łodyg brokułu.

Zaczynamy od przygotowania ziołowej mieszanki. Posiekane: bazylię (3 łyżki), czosnek i imbir (po łyżeczce), papryczkę chili (po pół łyżeczki) ucieramy z solą (pół łyżeczki), aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Duże łodygi brokułu (5-6), obieramy i przycinamy, by uzyskać mniej więcej kwadratowy przekrój. Tniemy wzdłuż na cienkie plasterki, po czym obtaczamy w soku z limonki (3 łyżki) wymieszanym z solą (pół łyżeczki). Na cienkie plastry kroimy też dojrzałe awokado (2), oczywiście bez skórki. Układamy je na talerzu, na przemian z brokułami, skrapiamy oliwą z oliwek, smarujemy pastą ziołową i posypujemy podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Schładzamy w lodówce, minimum godzinę.

Autor: Rafał Natorski

Jeśli lubisz brokuł, z pewnością spodoba ci się śmietankowy kurczak w cieście francuskim z brokułami. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie