Jak poznać polskie pomidory? Nie daj się już więcej oszukiwać

Sezon na pomidory już w pełni. Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Jak rozpoznać polskie pomidory?

Obrazek
Paulina

Każdy z nas wie, że polskie pomidory są najpyszniejsze - nic nie może równać się z ich smakiem i aromatem. Kupienie polskich pomidorów w lutym raczej nie będzie możliwe. Pierwsze pomidory szklarniowe pojawiają się w sklepach w marcu. Natomiast jeżeli chcemy dostać pomidory gruntowe, to najwcześniej polską odmianę otrzymamy w lipcu.

Pora roku może naprowadzić nas na odpowiedni trop. Importowane pomidory mają idealny kształt, natomiast nasze rodzime zwykle są mniejsze i ich kształty są mniej regularne. Oto kolejna wskazówka, która pomóc nam rozwikłać zagadkę pochodzenia pomidorów.

Obrazek

Jak rozpoznać polskie pomidory?

Polskie pomidory charakteryzują się intensywnym kolorem oraz silnym aromatem. Będą bardziej mięsiste i smaczniejsze niż importowane - wynika to z faktu, że dojrzewają na krzakach, a nie podczas transportu. Daje to dużą szansę, że będą lepiej smakowały z uwagi na naturalny przebieg procesu dojrzewania. Bezpośredni wpływ na walory sensoryczne pomidorów ma sposób, w jaki dojrzewają. W Polsce w ostatnich latach nastąpił kilkudziesięcioprocentowy wzrost produkcji odmian malinowych uprawianych w szklarniach. Cenimy sobie tą odmian za przyjemny słodki smak i głęboki, niemal bordowy kolor.

Zwróć uwagę na szczegóły

Niezależnie od tego, po jakie pomidory sięgniesz ważne, żeby były one zdrowe. Nie powinny nosić śladów uszkodzenia ani pleśni. Warto wybrać te produkty, które są nieco twardsze. Dzięki temu mamy pewność, że dłużej będą mogły poleżeć w naszym domu i szybko się nie popsują.

Jak rozpoznać polskie pomidory

Co można przygotować z pomidorów?

Pomidory to produkt, z którego możesz przygotować wiele pysznych dań, a europejscy konsumenci spożywają średnio około 14 kg pomidorów na mieszkańca rocznie.

Zupy i przetwory to jedne z możliwości, które możemy nich przygotować. Natomiast również idealnie sprawdzą się do kanapek czy lekkich, odżywczych i pełnych składników mineralnych sałatek. W swoim składzie zawierają likopen, należący do karotenoidów, czerwony barwnik i przeciwutleniacz pomidorów, o szeroko udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie. Dodatkowo są bogatym źródłem witaminy C i potasu. Koniecznie skorzystaj z tych sezonowych produktów.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀