Jak poznać polskie pomidory? Nie daj się już więcej oszukiwać

Sezon na pomidory już w pełni. Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Jak rozpoznać polskie pomidory?

Obrazek
Paulina

Każdy z nas wie, że polskie pomidory są najpyszniejsze - nic nie może równać się z ich smakiem i aromatem. Kupienie polskich pomidorów w lutym raczej nie będzie możliwe. Pierwsze pomidory szklarniowe pojawiają się w sklepach w marcu. Natomiast jeżeli chcemy dostać pomidory gruntowe, to najwcześniej polską odmianę otrzymamy w lipcu.

Pora roku może naprowadzić nas na odpowiedni trop. Importowane pomidory mają idealny kształt, natomiast nasze rodzime zwykle są mniejsze i ich kształty są mniej regularne. Oto kolejna wskazówka, która pomóc nam rozwikłać zagadkę pochodzenia pomidorów.

Obrazek

Jak rozpoznać polskie pomidory?

Polskie pomidory charakteryzują się intensywnym kolorem oraz silnym aromatem. Będą bardziej mięsiste i smaczniejsze niż importowane - wynika to z faktu, że dojrzewają na krzakach, a nie podczas transportu. Daje to dużą szansę, że będą lepiej smakowały z uwagi na naturalny przebieg procesu dojrzewania. Bezpośredni wpływ na walory sensoryczne pomidorów ma sposób, w jaki dojrzewają. W Polsce w ostatnich latach nastąpił kilkudziesięcioprocentowy wzrost produkcji odmian malinowych uprawianych w szklarniach. Cenimy sobie tą odmian za przyjemny słodki smak i głęboki, niemal bordowy kolor.

Zwróć uwagę na szczegóły

Niezależnie od tego, po jakie pomidory sięgniesz ważne, żeby były one zdrowe. Nie powinny nosić śladów uszkodzenia ani pleśni. Warto wybrać te produkty, które są nieco twardsze. Dzięki temu mamy pewność, że dłużej będą mogły poleżeć w naszym domu i szybko się nie popsują.

Jak rozpoznać polskie pomidory

Co można przygotować z pomidorów?

Pomidory to produkt, z którego możesz przygotować wiele pysznych dań, a europejscy konsumenci spożywają średnio około 14 kg pomidorów na mieszkańca rocznie.

Zupy i przetwory to jedne z możliwości, które możemy nich przygotować. Natomiast również idealnie sprawdzą się do kanapek czy lekkich, odżywczych i pełnych składników mineralnych sałatek. W swoim składzie zawierają likopen, należący do karotenoidów, czerwony barwnik i przeciwutleniacz pomidorów, o szeroko udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie. Dodatkowo są bogatym źródłem witaminy C i potasu. Koniecznie skorzystaj z tych sezonowych produktów.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło