WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Jak sprawdzić, czy miód jest naturalny? Patent z talerzykiem da Ci 100% pewności

Jak sprawdzić naturalność miodu i nie dać się oszukać? Prosty trik z łyżką i talerzykiem sprawi, że nigdy się nie pomylisz.

Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: CanvaJak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Miód to prawdziwa skarbnica zdrowia, po którą chętnie sięgamy jesienią i zimą. Niestety, kupno dobrej jakości mi0du potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Najlepszym rozwiązaniem jest kupno słoiczka w sprawdzonej pasiecie. Jeśli jednak nie jesteś pewny, czy Twój miód jest naturalny, to mamy dla Ciebie prosty trik.

Jak sprawdzić naturalność miodu?

Miody sztuczne, tzw. syntetyki powinny być odpowiednio oznaczone, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.). Czasami jednak można dostać miody, które nie mają etykiety. W takim wypadku warto przeprowadzić krótki test.

Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva
Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva

Nabierz porcję miodu na łyżeczkę. Jednostajnym strumieniem lej miód na talerzyk. Jeśli będzie równomiernie spływał i nie będzie się rwał, a na talerzyku powstanie słodki stożek, to masz pewność, że jest to naturalny i dobrej jakości. Jeśli jednak miód stanie się od razu płynny, pozbawiony grudek i szybko rozleje się po całej powierzchni talerza, wtedy najprawdopodobniej jest to miód sztuczny. Spowodowane jest to dużą ilością wody i słabej jakości cukru.

Rozpuszczanie miodu w szklance

Innym sposobem jest test ze szklanką. Wypełnij ją zimną wodą i wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie się równomiernie rozpuszczać, tworząc smugi, to miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.

Obrazek
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva

Zwróć uwagę na kolor. Prawdziwy miód powinien być żółty, złoty lub brązowy. Wyjątkiem są naturalne miody kremowane, które zmieniają swoją barwę na niemal białą. Miód kremowany pod względem właściwości zdrowotnych nie różni się niczym od niekremowanego. Jest tak samo wartościowy i smaczny. Prawdziwy miód zawsze krystalizuje na całej powierzchni słoika. Miody sztuczne z kolei krystalizują najpierw na samym dnie słoika, tworząc drobne pałeczki, które zamieniają się następnie w kryształki cukru. W sklepie zerknij również na etykietę: jeśli w składzie znajdziesz fuktozowy syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę, nie decyduj się na zakup.

Przepis na zapiekane bułeczki z camembertem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło