PoradyJak sprawdzić, czy miód jest naturalny? Patent z talerzykiem da Ci 100% pewności

Jak sprawdzić, czy miód jest naturalny? Patent z talerzykiem da Ci 100% pewności

Jak sprawdzić naturalność miodu i nie dać się oszukać? Prosty trik z łyżką i talerzykiem sprawi, że nigdy się nie pomylisz.

Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva
Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

11.12.2022 17:52

Miód to prawdziwa skarbnica zdrowia, po którą chętnie sięgamy jesienią i zimą. Niestety, kupno dobrej jakości mi0du potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Najlepszym rozwiązaniem jest kupno słoiczka w sprawdzonej pasiecie. Jeśli jednak nie jesteś pewny, czy Twój miód jest naturalny, to mamy dla Ciebie prosty trik.

Jak sprawdzić naturalność miodu?

Miody sztuczne, tzw. syntetyki powinny być odpowiednio oznaczone, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.). Czasami jednak można dostać miody, które nie mają etykiety. W takim wypadku warto przeprowadzić krótki test.

Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva
Jak sprawdzić naturalność miodu- Pyszności/ źródło: Canva

Nabierz porcję miodu na łyżeczkę. Jednostajnym strumieniem lej miód na talerzyk. Jeśli będzie równomiernie spływał i nie będzie się rwał, a na talerzyku powstanie słodki stożek, to masz pewność, że jest to naturalny i dobrej jakości. Jeśli jednak miód stanie się od razu płynny, pozbawiony grudek i szybko rozleje się po całej powierzchni talerza, wtedy najprawdopodobniej jest to miód sztuczny. Spowodowane jest to dużą ilością wody i słabej jakości cukru.

Rozpuszczanie miodu w szklance

Innym sposobem jest test ze szklanką. Wypełnij ją zimną wodą i wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie się równomiernie rozpuszczać, tworząc smugi, to miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.

Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva

Zwróć uwagę na kolor. Prawdziwy miód powinien być żółty, złoty lub brązowy. Wyjątkiem są naturalne miody kremowane, które zmieniają swoją barwę na niemal białą. Miód kremowany pod względem właściwości zdrowotnych nie różni się niczym od niekremowanego. Jest tak samo wartościowy i smaczny. Prawdziwy miód zawsze krystalizuje na całej powierzchni słoika. Miody sztuczne z kolei krystalizują najpierw na samym dnie słoika, tworząc drobne pałeczki, które zamieniają się następnie w kryształki cukru. W sklepie zerknij również na etykietę: jeśli w składzie znajdziesz fuktozowy syrop kukurydziany (HFC) lub glukozę, nie decyduj się na zakup.

Przepis na zapiekane bułeczki z camembertem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie