Warstwowy deser bananowy. Przepis na szybkie banoffee z ciasteczkami i masą kajmakową

Błyskawiczny przepis na warstwowy deser bananowy z kajmakiem i bitą śmietaną. Najlepsze banoffee, które przygotujesz w szklance.

Warstwowy deser bananowy- PysznościWarstwowy deser bananowy- Pyszności
Ewa

Przepis na banoffee

Chrupki spód ciasteczkowy, słodki banan, ubita śmietanka i słodki kajmak- kultowe banoffee to deser, którego po prostu nie da się odmówić. Dziś mamy dla Ciebie jego ekspresowe wydanie bez pieczenia. Efektowne słodkie warstwy ułożyliśmy w wysokiej szklance, dzięki czemu uzyskaliśmy pyszne monoporcje. Nie tylko prezentują się elegancko, ale również smakują po prostu obłędnie. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil, a od pierwszej łyżeczki pokochasz to połączenie. Banoffee to esencja samej słodyczy, idealne na pochmurne dni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Warstwowy deser bananowy

Składniki:

         
  • 2 banany
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g ciastek owsianych
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny ( do skropienia bananów )
  • 350 g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skórki i pokrój w niezbyt grube plasterki. Śmietankę 30% przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Pamiętaj, żeby dobrze schłodzić śmietankę- dzięki temu ubijanie będzie o wiele łatwiejsze. Ubitą śmietankę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj 3 łyżki masy kajmakowej i połącz składniki.

Obrazek
Warstwowy deser bananowy- Pyszności

Owsiane ciasteczka zamień w drobną masę. Najłatwiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, ale możesz również zrobić to ręcznie: przełóż ciastka do woreczka strunowego i rozwałkuj dobrze kuchennym wałkiem lub szklanką butelką. Do pokruszonych ciastek dodaj roztopione masło i wymieszaj. Wyłóż do szklanki lub pucharka i ugnieć przy pomocy łyżki.

Warstwowy deser bananowy- Pyszności
Warstwowy deser bananowy- Pyszności

Następnie wyłóż masę kajmakową i pokrojone wcześniej banany. Skropl je odrobinę sokiem z cytryny.

Obrazek
Warstwowy deser bananowy- Pyszności

Następne warstwy to bita śmietana z kajmakiem, ponownie pokrojone banany skropione cytryną i na koniec  wyłóż bitą śmietanę. Udekoruj całość plasterkami banana i kawałkiem ciastek owsianych. Możesz również polać całość sosem karmelowym lub posypać startą czekoladą.

Warstwowy deser bananowy- Pyszności
Warstwowy deser bananowy- Pyszności

Po tym czasie nasz prosty deserek jest już gotowy. Błyskawicznie zniknie z pucharków. Smacznego!

Obrazek
Warstwowy deser bananowy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej