Całe życie obierałeś i gotowałeś ziemniaki w złej kolejności. Ten sposób sprawia, że skórka sama schodzi z kartofla

Mało kto z nas lubi obierać ziemniaki. Nic w tym dziwnego, ta prosta, powtarzająca się czynność potrafi zająć nam sporo czasu. Okazuje się jednak, że jest jeden prosty sposób na szybkie usunięcie skórki. Dzięki temu obieranie ziemniaków już nie będzie takie uciążliwe. Poniżej zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę.

ObrazekCałe życie obierałeś i gotowałeś ziemniaki w złej kolejnosci. Ten sposób sprawia, że skórka sama schodzi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak szybko usunąć skórkę z ziemniaków?

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ziemniaki zazwyczaj obieramy, gdy są jeszcze surowe. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy. Okazuje się, że wystarczy tylko zmienić kolejność tych czynności, aby łatwo i szybko usunąć skórkę. Jaki jest najlepszy sposób na obieranie ziemniaków?

Na początku ugotuj całe ziemniaki w wodzie, a następnie je obierz. W związku z tym delikatnie natnij ziemniaki nożem, a następnie pociągnij za skórkę. Okazuje się, że skórka o wiele łatwiej schodzi z ugotowanych warzyw. W ten sposób nie musisz poświęcać na tę czynność zbyt dużej ilości czasu. 

Inne znane sposoby na obieranie ziemniaków

Obrazek
Obieranie ziemniaków za pomocą obieraczki - Pyszności; Foto: Canva.com

Obieranie ziemniaków świetnie ułatwi użycie specjalnej obieraczki. Narzędzie wspaniale sprawdzi się szczególnie w przypadku starszych warzyw. W ten sposób szybko i sprawnie usuniesz skórkę.

Warto również wspomnieć, że niektórzy do obierania ziemniaków używają specjalnej maszynki. Jednak koszt takiego urządzenia jest o wiele większy niż w przypadku zwykłej obieraczki. Okazuje się, że cena maszynki waha się między 200 a 600 zł. 

Jeśli chodzi o młode ziemniaki, to należy zaznaczyć, że odznaczają się one wyjątkowo cienką skórką. W związku z tym wiele osób rezygnuje z obierania tych warzyw. Jednak jeśli zależy Ci na usunięciu skórki, polecamy użyć do tego drucianej szczoteczki. Pamiętaj, aby uprzednio zanurzyć ziemniaki w zimnej wodzie. W ten sposób szybko usuniesz niepotrzebną skórkę.

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych lub jako pyszna przekąska!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej