W taki sposób obierzesz ziemniaki bez noża i obieraczki. Skórka odchodzi sama
Nie sądzisz, że temat obierania ziemniaków spowodował w historii ludzkości równie wiele sprzeczek rodzinnych, co, dajmy na to, polityka? Za grubo, za cienko, za wolno, niedokładnie, nie tak, a po co w ogóle obierasz? No tak, to klasyka w czystej postaci. Spróbujmy dokonać niemożliwego i dowiedzmy się, jak szybko obierać ziemniaki i robić to jednocześnie dobrze.
29.10.2022 15:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zanim jednak przystąpimy do tych praktyczno-ideologicznych rozważań, ustalmy jedno. Czy ziemniaki w ogóle trzeba obierać?
Obieranie ziemniaków. Między mitami a faktami.
Na pewno nie raz słyszałaś powszechną opinię, że w skórce ziemniaka jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Trzeba by tu wiedzieć, co autor tej ciekawostki miał na myśli, by jednoznacznie nazwać ją mitem lub faktem. Prawda wygląda bowiem w ten sposób, że obecne w bulwach ziemniaka fosfor, potas i magnez znajdują się tuż pod skórką. To stąd słuszne stwierdzenie, że ziemniaki należy obierać cienko.
Ponadto trzeba pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Podczas gdy skórka młodych, zdrowych ziemniaków z dobrego źródła jest po pierwsze pyszna, a po drugie zdrowa, tak w skórce dojrzałych lub zielonych kartofli znajduje się solanina, toksyczny związek chemiczny o rakotwórczym działaniu. Niezależnie od tego, czy ziemniaki takie gotujemy w skórce, czy bez, ostatecznie należy się jej pozbyć. A jak zrobić to szybko?
Jak szybko obierać ziemniaki?
Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie narzędzie. Noże typu piller-knife lub obieraczki są oczywiście doskonałym sprzętem kuchenny, ale w przypadku ziemniaków o nieregularnych, niezbyt płaskich kształtach mogą sobie nie poradzić.
Najlepszym narzędziem do obierania ziemniaków, które zapewni nie dość, że szybkość, to niezgorszą precyzję, jest nóż - obieraczka z ruchomym ostrzem. Do produkcji trafiły dwa gatunki takich noży: z ostrzem ząbkowanym i nieząbkowanym. Ten drugi rodzaj nada się idealnie do ziemniaków.
Ale to tylko wygodny sprzęt. Cały trik polega na tym, że wcale nie musimy z niego korzystać, bo istnieje inny, perfekcyjny i szybki sposób obierania ziemniaków.
Żeby go zastosować, gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie odcedzamy je z gorącej wody i zalewamy zimną wodą z lodem. Trzymamy je w tych mroźnych warunkach kilka minut. Następnie skórki zejdą niemal dosłownie same. Wystarczy lekko im pomóc palcami.
A poniżej ciekawy przepis z użyciem ziemniaków. Prosto z naszego kanału na YouTube.