Proste triki i wskazówki, jak udekorować potrawy. Bez specjalnego sprzętu i drogich gadżetów

Jak udekorować potrawy? Domowe i proste sposoby na dekorację dań. Czasami wystarczy naprawdę odrobina wysiłku, a zwykłe rzeczy nabierają niezwykłego charakteru. Jak udekorować potrawy w prosty sposób? Triki i wskazówki. Nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami. Czasami jednak brakuje czasu i umiejętności na skomplikowane dekoracje. Mamy jednak rozwiązanie- proste patenty, które odmienią Twoje danie i sprawią, że staną się małym dziełem sztuki. A to wszystko w prosty i tani sposób!

Obrazek
Ewa

#1 Tulipany z kremowym serkiem

Delikatnie natnij pomidory do 3/4 głębokości. Za pomocą łyżki usuń nasiona i wypełni wnętrze serkiem typu almette.

Obrazek

#2 Owocowe różdżki

Wystarczy tylko foremka do wycinania np. ciasteczek i odrobina czasu. Takie owocowe szaszłyki są piękną i zdrową dekoracją stołu. Świetnie sprawdzą się na wszystkich kinderbalach i wiosennych przyjęciach. Wystarczy borówki nadziać na patyczki do szaszłyków, a całość zwieńczyć arbuzową gwiazdką.

Obrazek

#3 Truskawkowy odlot

Truskawki również można podać w nietypowy sposób. Takie koszyczki z balonikiem sprawdzą się idealnie na letnie imprezy w ogrodzie.

Obrazek

#4 Tęczowa pizza

Jeśli lubisz pobawić się trochę w malarza- pokoloruj swój placek warzywami! Kluczem jest to, żeby ser znalazł się pod nimi, nie na wierzchu. W przeciwnym razie zakryje misterną dekorację.

Obrazek

#5 Koreczki caprese

Sałatkę caprese znają i kochają chyba wszyscy. Możesz podać ją nieco inaczej! Ostrym nożem przetnij małego pomidorka na pół, dodaj kawałek mozzarelli lub mini mozzarellę w kulce i wykończ listkiem bazylii. Idealnie sprawdzą się tutaj pomidorki cherry!

Obrazek

#6 Warzywne słupki

Kolorowe warzywa z dipem to idealna przekąską na ciepłe dni. Prezentują się znakomicie! W roli dipu świetnie sprawdzi się domowy hummus lub twarożek z przyprawami i ziołami.

Obrazek

#7 Jajeczne koszyki

Od Wielkanocy już trochę minęło, więc i apetyt na jajka mógł powrócić ;) Taki koszyczek możesz wykonać przy pomocy foremek na muffinki. W tej roli Świetnie sprawdzi sie ser lub... ziemniaki!

#8 Focaccia jak z obrazka

Uwolnij w sobie duszę artysty i "namaluj" na swojej focacci piękny obraz z pomocą rozmarynu, pomidorów i innych ziół. Świetnie prezentuje się również po upieczeniu!

Obrazek

#9 Rożki wytrawne- jak serwować?

Rożki idealnie będa smakowały, jeśli nadziejesz je kremowym serkiem. Możesz dorzucić do niego jeszcze trochę świezych ziół. Takie proste, a takie efektowne!

Obrazek

#10 Czekoladowe doniczki

Popularność czekoladowych doniczek wcale nie maleje. I nic w tym dziwnego, bo sa naprawdę łatwe przygotowaniu, a prezentują się świetnie. Wiosenny deser bez większego wysiłku!

Obrazek

#11 Oszukane lizaki

Ogórkowe lizaki to coś, po co chętnie sięgną nie tylko dorośli.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej