Chcesz pochrupać świeże ogórki nawet w zimie? Wystarczy Ci kuchenny parapet

Ogórek to składnik wielu smacznych sałatek, czy kanapek. Okazuje się, że możemy go z łatwością uprawiać w domu na kuchennym parapecie. Dzięki temu warzywa te będą na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Poniżej podajemy więcej informacji o tym, jak dbać o te rewelacyjne ogórki z parapetu.

ObrazekJak uprawiać ogórki przez cały rok na kuchennym parapecie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pyszne i zdrowe warzywa

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki to nie tylko smaczne, ale wyjątkowo zdrowe warzywa. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy A, B, C, E oraz K. Poza tym stanowią źródło takich soli mineralnych jak cynk, fosfor, magnez, czy sód.

Warto również zaznaczyć, że warzywa te są wyjątkowo niskokalorczyne. Okazuje się, że 100 g produktu odpowiada jedynie 15 kcal. W związku z tym bez problemu mogą po nie sięgać także osoby dbające o swoją figurę.

Wielu fanów tych pysznych warzyw uprawia je w domu. Dzięki temu mogą oni przez cały rok sięgać po świeże ogórki ze swojego parapetu. W takim razie jak możemy wyhodować sadzonki ogórka?

Ogórki z parapetu - jak uprawiać je w domu?

Obrazek
Ogórek - Pyszności; Foto: Canva.com

Na początku kup w sklepie ogrodniczym odpowiednie nasiona. Najlepiej wybrać takie gatunki jak Dar, czy Iznik F1. Następnie przygotuj odpowiednią glebę. Dobrze sprawdzi się tutaj uniwersalne podłoże do uprawy warzyw.

Ogórki w ciągu dnia najlepiej rosną w temperaturze około 24 stopni Celsjusza. Nocą wystarczy im 18 - 20 stopni Celsjusza. Dodatkowo warzywa preferują wilgotne powietrze. W związku z tym szczególnie zimą warto każdego dnia spryskać je wodą.

Poza tym ogórki podlewamy ciepłą wodą w temperaturze ok. 22 stopni Celsjusza. Raz na jeden lub dwa tygodnie warto stosować naturalne nawozy. W ten sposób uzupełnisz składniki odżywcze. Po miesiącu powinny pokazać się pierwsze owoce.

Od dzisiaj nie musisz lecieć do sklepu po te ogórki - wystarczy, że sięgniesz po nie z parapetu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować udka kurczaka zapiekane z ryżem krok po kroku. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej