Jak uratować zwarzony krem? Prosty sposób zaoszczędzi wiele stresu

Zbliżająca się Wielkanoc to czas, w którym królować będą rozmaite ciasta. To nie tylko serniki i mazurki, ale również takie wypieki, do których przygotowuje się rozmaite masy. A czy wiesz, co zrobić, by uratować zwarzony krem? Na szczęście jest kilka sposobów, które pozwolą ci uratować tego typu ciasto. Co musisz zrobić?

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Wyjątkowy krem do ciast - postaw na te najlepsze składniki

Przygotowując ulubione ciasto z masą, najlepiej jest rozpocząć od tego, co najważniejsze. Jest to oczywiście zakup tych najlepszych produktów, dzięki którym ciasto stanie się lepsze i jedyne w swoim rodzaju. Prawdopodobieństwo, że masa się nie uda, jest niemal niemożliwe. Jednak pieczenie ciast pokazało, że i w takich sytuacjach mogą przydarzyć się dość niespodziewane przypadki.

Okazuje się jednak, że zwarzona masa to nie koniec świata. Niezależnie od tego, czy pieczesz tort, czy robisz karpatkę, wuzetki, czy smażysz naleśniki, to są sposoby, dzięki którym uda cię uratować każdą masę. I nie musisz tu przygotowywać jej od samego początku. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Obrazek
Przygotowanie kremu - Pyszności; Foto Canva.com

Zwarzony krem nie będzie problemem. Postaraj się zapobiec tego typu sytuacjom!

Aby uniknąć tego typu sytuacji, dobrze jest zapobiegać, niż później ratować. Podstawą na pewno będą tu składniki, które powinny mieć jednakową temperaturę. Największym i niewybaczalnym błędem będzie tu bez wątpienia łączenie zimnego masła z masą o temperaturze pokojowej. Dlatego, dobrze będzie wyjąć masło z lodówki, na min. godzinę, przed przygotowaniem masy.

Obrazek
Masa - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zamierzasz ubić śmietanę do ciast, to pamiętaj, że odpowiednia będzie ta, która zawiera min. 30 proc. tłuszczu. Powinna być ona również dobrze schłodzona. Jej ubijanie dobrze jest rozpocząć od tych najwyższych obrotów miksera, które stopniowo należy zmniejszać. Nie powinno się jej miksować z owocami, ani z gorącą czekoladą - najlepiej jest to robić, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką.

Jak uratować zwarzony krem do ciast?

Nawet, gdy z jakichś powodów, twoja masa do ciasta nie wyszła, to są skuteczne sposoby, które pozwolą ci uratować zwarzony krem. Najważniejsze jest to, że nie musisz go przygotowywać od samego początku.

Obrazek
Ciasto z kremem - Pyszności; Foto Canva.com

Krem do ciast możesz uratować, stosując jeden z poniższych sposobów:

  • jeśli zależy ci, by uratować krem budyniowy, to wystarczy odrobina gorącej wody; jej dodanie do masy i miksowanie sprawi, że powstanie jednolity krem;
  • delikatne ogrzanie zwarzonego kremu - wystarczy zastosować tu kąpiel wodną;
  • lekkie ogrzanie masy w mikrofalówce - wystarczy kilka sekund; taką masę następnie należy zmiksować;
  • zwarzoną śmietanę możesz uratować, dodając do niej dwie łyżki śmietany 18 proc. i następnie miksując;
  • naczynie ze zwarzoną śmietaną można włożyć do garnka z gorącą wodą i podgrzewać do momentu, aż grudki się rozpuszczą;
  • ubita śmietana będzie gładka i sztywna, jeśli rozpuścisz łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody i po schłodzeniu wymieszasz ze śmietanką; wstaw do lodówki na godzinkę i następnie zmiksuj, dodając 3 łyżki stołowe gorącej wody.

Każdy zwarzony krem można uratować. Te metody pozwolą upiec ci smaczne i najlepsze ciasta.

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne ciasta? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą